Özgür ve açık kaynak kodlu Android uygulamalarının listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Başka dilden çevrilmekte Bu sayfa, İngilizce List of free and open-source Android applications maddesinden çevrilmektedir.
Siz de yardım etmek istiyorsanız ya da çeviri yarıda kalmışsa, çalışmaya katılan kişilerle veya çeviri grubu ile iletişime geçip, sayfanın durumunu onlara sorabilirsiniz.
Sayfanın geçmişine baktığınızda, sayfa üzerinde çalışma yapanları görebilirsiniz.


Android üzerinde çalışan özgür yazılım ve Açık kaynak önemli uygulamaların kısa bir listesidir.

Reklam engellleme[değiştir | kaynağı değiştir]

Uygulama adı Uygulama hakkında bilgi Ulaşılabilirlik Lisans API[a] Not
Google Play F-Droid
AdAway Reklam engelleyicisi Hayır Evet
GNU GPLv3
Adblock Plus Reklam engelleyicisi Hayır Evet
GNU GPLv3 L7 / 2.1+
Blokada Reklam engelleyicisi Doğrulanmamış Evet[1] GNU GPLv3 verimli pil kullanımı
DNS66 Reklam engelleyicisi Doğrulanmamış Evet[2]
GNU GPLv3 DNS yoluyla reklam engelleme
  1. ^ The API column is used to describe which versions of Android each individual application is compatible with. If API column shows "5.1" then the application is compatible with Android version 5.1 or higher; "L7" or "L14" mean specific Android API versions.

Tarayıcılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu kategorinin ana maddesi: Özgür yazılım web tarayıcıları
Uygulama adı Uygulama hakkında bilgi Ulaşılabilirlik Lisans API[a] Not
Google Play F-Droid
Brave Chromium tabanlı bir web tarayıcısı. Evet Hayır BSD 4.1+ Dahili reklam engelleyicisi var
Chromium Blink motorunu kullanan web tarayıcısı. Hayır Evet 4.4+ GPLv3 yükleyici uygulaması getChromium aracılığıyla kullanılabilir[1] (F-Droid üzerinde bulunabilir).[2]
Fennec F-Droid Eklenti özelleştirilebilen web tarayıcısı Gecko motorunu kullanır. Hayır Evet[3] MPL 4.1+ Android için Firefox ile aynı, ancak özel kodları kaldırıldı
Firefox for Android Web browser customizable with add-ons, uses Gecko engine. Evet
Hayır[4] MPL 4.1+ F-Droid'ten kaldırıldı
Firefox Focus/Klar Privacy centered browser, uses the Android system webview. Evet
Evet[5] MPL 5.0+
GNU IceCat GNU Project version of Firefox browser. Hayır Evet[6] MPL 2.0 4.0.3+
Orfox / Tor Browser Mozilla-based browser enhanced for use on Tor anonymity network Evet Hayır MPL 4.0.3+

İletişim[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu kategorinin ana maddesi: Free communication software
Uygulama adı Uygulama hakkında bilgi Ulaşılabilirlik Lisans API[a] Not
Google Play F-Droid
ConnectBot SSH, telnet, and terminal emulator Evet Evet Apache 2.0 1.5+
CSipSimple SIP & VoIP client Evet
Evet
GPLv3 1.6+
Jitsi Videoconferencing and instant messenger Hayır Belirlenmedi LGPLv2.1 ? Android version is experimental Alpha release.
K-9 Mail Advanced email client Evet
Evet
Apache 2.0 2.2+ Supports OpenPGP integration with OpenKeychain
Linphone Video SIP/VoIP client Evet
Evet GPLv2 2.2+
Cnectus Social networking app Evet
Hayır MIT 4.4+
Sipdroid SIP/VoIP client Evet
Evet
GPLv3 2.0+ works on 1.5
Riot Based on Matrix open protocol for real-time communication Evet
Evet
Apache 2.0 0.2.0 End to end encryption is beta
WordPress Official WordPress client Evet Hayır GPLv2 2.3+

Gizlilik ve güvenlik odaklı olanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Uygulama adı Uygulama hakkında bilgi Ulaşılabilirlik Lisans API[a] Not
Google Play F-Droid
APG OpenPGP and key management Evet
Evet
Apache 2.0 1.5+ OpenKeychain available as more up-to-date alternative
Briar Peer-to-peer encrypted messaging and forums Evet Evet GPLv3 4.0+ Public beta
Conversations Federated encrypted instant messaging and group chat Evet Evet GPLv3 4.0+ Interoperable with any Jabber/XMPP clients. End-to-end encryption using OMEMO, OpenPGP and OTR.
GNU Ring Softphone and messenger utilizing DHT and strong cryptography Evet[7] Evet[8] GPLv3 ?
I2P Anonymizing network layer ? Evet
Apache 2.0 2.3+ Alpha release; do not rely upon it for strong anonymity. I2P also maintain their own F-Droid repo.[9]
Lantern Peer-to-peer internet censorship circumvention Apache 2.0
OpenKeychain OpenPGP and key management Evet
Evet
GPLv3 Integrates with K-9 Mail.
Orbot Client and proxy for Tor anonymity network Evet
Evet
BSD/GPL 1.6+
Psiphon Client for internet censorship circumvention system Evet Hayır GPLv3 ?
Signal Encrypted instant messaging, voice and video calling Evet Hayır GPLv3 2.3+ Also available for iOS. The Android client is a merger of the former TextSecure and RedPhone apps.[10] Use proprietary libraries.[11]
Surespot Encrypted instant messaging Evet Şablon:Yes-No GPLv3+ Also available for iOS. F-Droid build is based on forked repo
Telegram Client for cloud-based messaging platform Evet Şablon:Yes-No GPLv2 2.2+ Also available for iOS. F-Droid build is based on forked repo.[12] Server use closed source software.
Tox peer-to-peer instant-messaging Evet Repo GPLv3+ 4.0+ Alpha release
Wire Encrypted instant messaging, voice and video calling Evet Hayır GPLv3 Also available for iOS, Windows and OS X. Server use closed source software.

Emülatörler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu kategorinin ana maddesi: Free emulation software
Uygulama adı Uygulama hakkında bilgi Ulaşılabilirlik Lisans API[a] Not
Google Play F-Droid
DeSmuME Nintendo DS emulator Evet
Evet
GPLv2 2.3.3+ Port to Android as nds4droid
Dolphin Nintendo GameCube and Wii Hayır
Evet
GPLv2+ 5.0+ Requires device with support for arm64-v8a ABI and OpenGL ES 3 or above
Mupen64Plus Nintendo 64 emulator Evet Evet GPLv3 2.0+ Unofficial port as Mupen64 Plus AE.
openMSX MSX Evet Hayır GPLv2+
PPSSPP PlayStation Portable Evet
Evet GPLv2+ 2.3+
RetroArch Emulates multiple platforms Evet Removed GPLv3[13] 2.3+
ScummVM Emulates multiple gaming engines Evet
Evet
GPLv2 1.5+
VICE Commodore hardware Evet
Hayır GPLv2

Oyunlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Uygulama adı Uygulama hakkında bilgi Ulaşılabilirlik Lisans API[a] Not
Google Play F-Droid
2048 Mathematics sliding block puzzle Evet Evet MIT 2.2+ Port of 2048
Angband Text-based roguelike Evet Hayır GPLv2 ?
Battle for Wesnoth Turn-based strategy game in a fantasy setting Kısmen Hayır GPLv2 2.3+ Ported to Android with SDL
Brogue Roguelike Hayır Hayır GPLv3 ?
Dungeon Crawl Stone Soup Roguelike Evet
Hayır GPLv2+ Text-based version also available
Fish Fillets NG Underwater puzzle game. Evet Hayır GPLv2 1.6+ Port of Fish Fillets NG
Freeciv A turn-based strategy game similar to Sid Meier's Civilization Evet Hayır GPLv2 2.0+
Frozen Bubble Knock the bubbles down by making clusters of three or more bubbles in the same color. Evet
Evet
GPLv2 1.6+ Port of Frozen Bubble
GLtron Lightcycle racing game. Evet
Evet
GPLv2 2.2+ Port of GLtron
H-Craft Championship SciFi 3D racing game. Evet Hayır
zlib 3.2+ Media is proprietary, but free for personal use.
OpenArena First person shooter similar to Quake 3 (see: id Tech 3) Evet Hayır GPLv2 1.6+ Unofficial port by "pelya" using SDL 1.2[14]
OpenTTD Business simulation game similar to Transport Tycoon Deluxe Evet Hayır GPLv2 1.6+ pelya SDL port[14]
OpenTyrian Vertical shoot 'em up Evet Hayır GPLv2 1.6+ pelya SDL port[14]
robotfindskitten A "Zen Simulation" Evet
Evet
GPL 1.6+
Simon Tatham's Puzzle Collection Collection of puzzle games Evet
Evet
MIT 2.1+
Warmux A turn-based artillery game Evet Hayır GPLv2 2.0+

Genel[değiştir | kaynağı değiştir]

Uygulama adı Uygulama hakkında bilgi Ulaşılabilirlik Lisans API[a] Not
Google Play F-Droid
BOINC Participate in distributed grid computing initiatives Evet Hayır LGPL/GPLv3+[15] 2.3+
Dasher Accessible text-input method Evet Evet GPLv3 ? Also available for iOS
Galaxy Zoo Classify galaxies in crowdsourced astronomy project Evet Evet GPLv3 3.0+
GCompris Educational activity suite for children aged 2–10 Evet Hayır GPLv3 ? Member project of KDE
Google IO App for Google IO conference Evet Hayır Apache 2.0 4.0
OpenLP Worship presentation software Evet Evet GPLv2 ?
ownCloud Client for synchronization server Evet Evet GPLv2 4.0+
PressureNET Crowd-sourced barometer network Evet Hayır GPLv3 Multi
SageMath Client for mathematical software Evet Evet GPLv3 2.0+
Sugar environment One Laptop per Child learning platform Evet Evet Apache 2.0 2.3.3+ Ported as Sugarizer.
The White House The official White House app Evet Hayır MIT 2.2+

Çoklu ortam(multimedya)[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu kategorinin ana maddesi: Özgür çoklu ortam yazılımları
Uygulama adı Uygulama hakkında bilgi Ulaşılabilirlik Lisans API[a] Not
Google Play F-Droid
AntennaPod Podcatcher Evet Evet MIT 2.3.3+
Kodi (formerly XBMC) Medya oynatıcı merkezi Evet Hayır GPLv2+ Multi
Popcorn Time BitTorrent protokolü kullanan medya oynatıcı Hayır Hayır GPLv3+
(AGPL exception)[16]
? In Nov. of 2015 PopcornTime.io ceased operations after court order from the MPAA issued in Canada.[17]
Ringdroid Zil sesi yapımcısı Evet
Evet
Apache 2.0 4.1+
Rockbox Medya oynatıcısı ? ? GPLv2+ ?
Tribler Merkezi olmayan video paylaşımı Evet Hayır LGPL v2.1+ 3.0+
Tux Paint Çocuklar için basit çizim programı Şablon:Nonfree Evet GPLv2 ? Version on Google Play is published by a 3rd-party & contains proprietary ad libraries in violation of upstream developers' license
VLC Medya oynatıcı Evet
Hayır GPLv2+ 2.1+
Wikimedia Commons Ücretsiz medya deposu için istemci Evet Evet
Apache 2.0 2.3+ Original no longer maintained.[18] Community developed fork has attempted to revive project[19]

Navigasyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Uygulama adı Uygulama hakkında bilgi Ulaşılabilirlik Lisans API[a] Not
Google Play F-Droid
Avare GPS havacılık uygulaması Evet
Evet Apache 2.0 2.2+
MAPS.ME OpenStreetMap verilerini kullanarak çevrimdışı haritalama yapan bir uygulama Evet Yes Apache 2.0
Mozilla Stumbler Mozilla Konum Servisi için veri toplama Evet Evet MPL2 2.3.3+
OsmAnd OpenStreetMap verilerini kullanarak çevrimdışı haritalama yapma Evet Evet GPLv3 2.3+ Only parts of the software are available at no cost, this cause the software to get a few arbitrary limitation as limited portion maps of openstreetmap may be loaded. There is an unlimited paid version.
Geopaparazzi[20] OOpenStreetMap verilerini kullanarak çevrimdışı haritalama yapma Evet Hayır GPLv3 5.5.5[21]

Okuma[değiştir | kaynağı değiştir]

Uygulama adı Uygulama hakkında bilgi Ulaşılabilirlik Lisans API[a] Not
Google Play F-Droid
DuckDuckGo Gizlilik odaklı arama motoru Evet Evet Apache 2.0 2.2+
FanFiction Reader Resmi olmayan [[FanFiction.net]] okuyucu Evet Hayır GPL 2.2+
FBReader e-kitap okuyucu Evet
Evet
GPL 1.5+
iFixit Resmi iFixit okuyucu Evet Evet GPLv3 2.2+
Kiwix Çevrimdışı Vikipedi okuyucusu Evet Evet GPLv3 4.0+
MuPDF PDF ve XPS görüntüleyici Evet Evet AGPL 2.2+
Tomdroid Çevrimiçi senkronizasyonla uygulama notu Evet Evet
GPLv3 1.6+ Port of Tomboy
Wikipedia Wikipedia erişimi için özelleşmiş bir uygulama Evet Evet GPLv2 2.2+
Wiktionary Evet Evet GPLv2 2.2+
XOWA Çevrimdışı Vikipedi okuyucusu Evet Hayır AGPLv3 4.4+

Güvenlik[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu kategorinin ana maddesi: Özgür güvenlik yazılımları
Uygulama adı Uygulama hakkında bilgi Ulaşılabilirlik Lisans API[a] Not
Google Play F-Droid
KeePassDroid Şifre yöneticisi Evet Evet GPLv3 1.5+ Port of KeePass
PasswdSafe Şifre yöneticisi Evet
Evet
Artistic License 2.0 1.6+
Prey Anti-hırsızlık ve cihaz izleme Evet Hayır GPLv3

Araçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Uygulama adı Uygulama hakkında bilgi Ulaşılabilirlik Lisans API[a] Not
APK Google Play F-Droid
Barcode Scanner Barkod ve qr kod okuyucu Evet Evet Apache 2.0 4.0.3+
Impress Remote LibreOffice sunumları için uzaktan kumanda ? Evet Kısmen MPL2[22] 2.3+

Ayrıca Bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e f g h i j k The API column is used to describe which versions of Android each individual application is compatible with. If API column shows "5.1" then the application is compatible with Android version 5.1 or higher; "L7" or "L14" mean specific Android API versions.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ https://github.com/andDevW/getChromium
  2. ^ https://f-droid.org/app/com.anddevw.getchromium
  3. ^ "Fennec F-Droid". F-Droid. 29 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 May 2018. 
  4. ^ "Firefox". f-droid.org. F-Droid. 19 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 November 2016. 
  5. ^ "Firefox Klar". f-droid.org. F-Droid. 25 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 July 2017. 
  6. ^ "Firefox Klar". f-droid.org. F-Droid. 24 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 May 2018. 
  7. ^ Ring on Play Store
  8. ^ Ring on F-Droid
  9. ^ https://f-droid.i2p.io/repo/
  10. ^ Greenberg, Andy (2 November 2015). "Signal, the Snowden-Approved Crypto App, Comes to Android". Wired. Condé Nast. 26 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 March 2016. 
  11. ^ "FOSS gradle build flavor · Issue #6568 · WhisperSystems/Signal-Android". GitHub (İngilizce). 20 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2017-10-12. 
  12. ^ https://github.com/Telegram-FOSS-Team/Telegram-FOSS
  13. ^ RetroArch / COPYING. github.com. Retrieved 19 August 2015.
  14. ^ a b c https://github.com/pelya/commandergenius
  15. ^ Anderson, David Pope (8 August 2008). "boinc / COPYING". github.com. 31 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 November 2015. 
    Rom Walton (7 November 2015). "boinc / README.md". github.com/BOINC/boinc. 14 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 November 2015. 
  16. ^ Popcorn Time Foundation. android / LICENSE.md. git.popcorntime.io. Retrieved 19 August 2015. Eylül 7, 2015[Tarih uyuşmuyor], tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  17. ^ Gardner, Eriq (3 November 2015). "MPAA Touts Big Legal Success Against Popcorn Time". The Hollywood Reporter. 20 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 November 2015. 
  18. ^ Hartman, Derk-Jan WikimediaMobile Pulling the Commons app lists.wikimedia.org. Retrieved 27 November 2014.
  19. ^ "Commons mobile app". commons.wikimedia.org. 16 September 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 November 2015. 
  20. ^ https://github.com/geopaparazzi/geopaparazzi
  21. ^ https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Geopaparazzi
  22. ^ F-Droid - Impress Remote. f-droid.org. Retrieved 3 September 2015.

21. http://www.apkstub.com/

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

There are a number of third-party maintained lists of open-source Android applications, including:

  • PRISM Break, curated list of security focused open-source alternatives.
  • Droid-Break, curated list of general purpose open-source alternatives. Inspired by PRISM-break.

Şablon:FLOSS