Havari Yakup, İsa'nın Kardeşi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Adil Yakup
Neo-Bizans usulü ikonası
Havari[1] ve Şehit, Rab'bin Kardeşi
DoğumErken 1. yüzyıl
ÖlümMS 62[2][3] veya MS 69[4]
Kudüs
KutsayanlarTüm Hristiyan cemaatler
Aziz ilanıİlk Azizler
Yortu3 Mayıs (Katolik), 23 Ekim (Lütercilik), ([[Episkopal Kilise (ABD) ]]), (Doğu Ortodoks), 26 Aralık (Doğu Ortodoks)
Simgedinkleme çırpıcı tahtası; kitap tutan adam

Nişanlı Adil Yusuf’un, Bakire Meryem ile nişanlanmasından önceki karısından doğmuş oğluydu. Bu nedenle onun oğlu ve de Rabbin Kardeşi olarak bilindi, tıpkı Rabbin Yusuf oğlu olarak (Matta 13:55) olarak tanınması gibi. Elbette Ebedi Bakire Meryem'den değildi ama yine de Aziz Yakup’a Kutsal Yazıların deyimsel dili gereği bu bağlantıdan dolayı Rabbin Kardeşi dendi. Bu nedenle onu ‘Büyük’ diye adlandırılan Zebedi oğlu Yakup’la karıştırmamak için İncilciler tarafından (Markos 15:40) ona ‘Küçük Yakup’ denmiştir.

Yakup, Tanrı'ya adanmış insan topluluğu olan Nezirler'den idi. Kutsama törenlerini takiben, Nezirler, şaraptan ve diğer sarhoş edici içeceklerden uzak duracaklarına yeminlilerdi, saçlarını kesemezlerdi ve bir cesetle her türlü temasları yasaktı (Çölde Sayım 6:1-21). Kurtarıcı, Tanrı'nın Krallığı'nı tebliğ etmeye başladığında, Küçük Yakup, Mesih'e inandı ve O'nun Havarisi oldu. Daha sonra Kudüs'ün ilk Piskoposu seçildi. Kutsal Havari Yakup, Büyük Aziz Vasil ve Altınağızlı Yuhanna'nın Liturjik Düzeninin temelini oluşturacak bir İlahi Ayin metni hazırladı. Yeni Ahit'in kitaplarından biri olan Aziz Yakup'un Mektubu sağduyunun önemine değinir.

Aziz Yakup, Kudüs Konseyine başkanlık etti ve onun sözü belirleyiciydi (Elçilerin İşleri 15). Aziz Yakup, piskopos olarak görev yaptığı otuz yıl boyunca birçok Yahudi'yi Hristiyanlığa döndürdü. Buna öfkelenen Ferisiler ve Talmud'çular, Muhterem Piskoposu öldürmek için 63 yılında bir komplo kurdular. Onu Kudüs Tapınağı'nın çatısına çıkardılar ve İsa hakkında ne düşündüğünü sordular. Kutsal Havari, Ferisilerin beklediği yanıtın bu olmadığı halde, İsa'nın Mesih olduğuna tanıklık etti. Öfkelenen Yahudiler onu çatıdan attı. Kötü düşmesine rağmen Yakup'un bilinci açıktı, son gücünü toplayarak, linçleyenlerin selameti için dua etti. Kafasını dinkleme tahtasıyla ezdiler.

1853 yılında İskenderiye Patriği Hierotheos, Aziz Yakup'un kutsal emanetlerinin bir kısmını Moskova'ya yolladı.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Britanicca isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  2. ^ Eddy, Paul R.; Boyd, Gregory A. (2007). The Jesus Legend: A Case for the Historical Reliability of the Synoptic Jesus Tradition. Baker Academic. s. 130. ISBN 9780801031144. 
  3. ^ According to Josephus
  4. ^ According to Hegesippus, Clement of Alexandria, and Eusebius of Caesarea
  5. ^ "Apostle James, the Brother of the Lord". Lives of the Saints. The Orthodox Church in America. 23 Ekim 2023. 28 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2023.