Hangay Dağları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hangay Dağları'ndaki Terkhiin Tsagaan Gölü Panoraması

Hangay Dağları, (Moğolca: Хангайн нуруу, romanlaştırılmış: Hangain nuruu, [χaɴˈɢæːɴ noˈɾʊː] olarak telaffuz edilir); Moğolistan'ın merkezinde,[1] Ulanbatur'ın yaklaşık 400 km (250 mil) batısında bir sıradağdır.

[değiştir | kaynağı değiştir]

Moğolistan'ın iki eyaleti adını Hangay dağlarından almıştır: Arhangay (Kuzey Hangay) ve Övörhangay (Güney Hangay). İki ilin buluştuğu ılıman iklim bölgesi (doğu Hangay'da), Moğol ve göçebe uygarlığın beşiği olarak biliniyor. Doğu Hangay'ın eteklerindeki ovalar Orhun Vadisi Dünya Mirası Alanı'na ev sahipliği yapıyor. Hiung-nu başkenti Luut Khot (Lungcheng), Xianbei başkenti Ordo ve Rouran başkenti Moomt'un (Mume) burada bulunduğu söyleniyor. Daha sonraki imparatorluklar da başkentlerini burada kurdular: Örneğin Uygur Kağanlığı (745-840) başkentlerini Ordu-Balık'ı bölgede kurdu.

Özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Arhangay eyaletinin başkenti Tsetserleg'deki Hangay Dağları.
Kuzey Hangay Dağları'ndaki sönmüş Khorgo yanardağı

En yüksek dağ, yaklaşık 4.000 metre yüksekliğindeki Ötüken Dağı'dır ("En genç gökyüzü"). Moğollar tarafından saygıyla karşılanır ve burada devlet törenleri yapılır. Ötüken Dağı, eski Türkler tarafından kutsal kabul edilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ McDannell, Kalin T.; Zeitler, Peter K.; Idleman, Bruce D. (21 Temmuz 2018). "Relict topography within the Hangay Mountains in central Mongolia: Quantifying long-term exhumation and relief change in an old landscape". Tectonics (İngilizce). 37 (8). ss. 2531-2558. doi:10.1029/2017TC004682. ISSN 0278-7407.  Geçersiz |doi-access=free (yardım)