Ordu-Balık
Ordu-Balık, (Mubalık, Karabalsagun, Karabalasagun, Karabalgasun veya Karabalagasun olarak da bilinir) ("saray şehri", "ordu şehri" anlamına gelir, Moğolca: Хар Балгас, Çince: 窩魯朵八里) ilk Uygur Kağanlığı'nın başkentiydi. Kalıntıları Moğolcada "kara şehir" anlamına gelen Kharbalgas olarak bilinir. Kale ordu denen bir sur ile kaplıydı. Bu suru ise balık denen ikinci bir sur çevreliyordu.
Konum
[değiştir | kaynağı değiştir]Ordu-Balık, Moğolistan'ın Arhangay Eyaletindeki Orhun Nehri'nin batı kıyısında, Hotont köyünün 16 km kuzeydoğusunda veya Harhorin'in 30 km kuzey-kuzeybatısında, Talal-khain-dala bozkırı adı verilen çimenli bir ovada yer almaktadır.
Elverişli bir mikro iklim, burayı otlatma için ideal kılar ve Moğolistan'ın en önemli doğu-batı rotası boyunca uzanır. Sonuç olarak, Orhun Vadisi, onu daha geniş dünyaya tanıtan Cengiz Han'ın doğumundan çok önce bir yerleşim merkezi ve önemli bir siyasi ve ekonomik faaliyet merkeziydi.
Tarihi
[değiştir | kaynağı değiştir]Notlar
[değiştir | kaynağı değiştir]Türk tarihi ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |