Hacıköy, Biga

Vikipedi, özgür ansiklopedi
22.23, 10 Kasım 2016 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17806608 numaralı sürüm (düzeltme AWB ile)
Hacıköy
Harita
Çanakkale'nin Türkiye'deki konumu
Çanakkale'nin Türkiye'deki konumu
Çanakkale üzerinde Hacıköy
Hacıköy
Hacıköy
Hacıköy'ün Çanakkale'deki konumu
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlÇanakkale
İlçeBiga
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
Rakım40 m
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0286
İl plaka kodu17
Posta kodu17200

Hacıköy, Çanakkale ilinin Biga ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

1872 yılında Kafkasya'dan şimdi Adige Cumhuriyeti içinde kalan, Kuban Irmağı Havzası'ndan göç eden iki yıl kadar ilçe merkezi Biga'da kalan ve “Maksatlarına Erişen” anlamında bugünkü yere Maksudiye adlı köy kurulur. 1872 yılında Adigey Özerk Cumhuriyetinin Maykop ili Kuban Nehri kenarındaki Eskolay-Askalay (Çerkesçe:Аскъэлай) Köyünden göç eden on beş hane tarafından kurulmuş bir köydür. İlk kurulduğunda köyün ismi Maksudiye olmasına rağmen çevrede uzun süre Eskolay olarak bilinmişlerdir. Daha sonra 1950'li yıllarda köyün adı Hacıköy olarak değiştirilmiştir.[1] 1878 yılında Bulgaristan'ın Razgrad (Hazargrat), Eskicuma, Şumnu ve Dobruca'nın Nasçı Köy Hızlatlar Kilikkadı köylerinden 15 hane, yine 1951 yılında da Bulgaristan’ın Osman pazarı Bağışlar Köyü'nden muhacır gelmesiyle köy bugünkü konumunu alır. Köyün adı da, Hacıbey'den (Bkz. Kurtuluş Savaşı) dolayı değiştirilerek “Hacıköy” yapılır. Hacıköy'ü oluşturan Çerkeslerin geldikleri Askalay Çerkeslerin Bjeduğ bölgesinin Çeçenay yerleşim bölgesinden gelmiştir. Bu nedenle Çerkesçe adının Çeçeney olduğuna dair iddia da vardır. Bjeduğ'ların Hımışey adında bir bölgesi daha vardır. Çeçenay ve Hımışey bölgelerini ayıran Çerkesya'da Psekups nehri gibi Biga'da da Kocabaş çayı mevcuttur.[2]

Coğrafya

Çanakkale iline 98 km, Biga ilçesine 8 km uzaklıktadır.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2011 618
2000 -
1997 381

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi ,artık vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik sabit telefon vardır.

Kaynakça

  1. ^ BATGİRAY, Melike; ALTUN, Şeyma Nur (23 Mart 2011). Kafkasya‟dan Anadolu‟ya Göçler ve Biga Yöresine YerleĢimler. s. 28. 
  2. ^ Akçal, Nurettin. "Binlerce yıl sonra "Çay'dan öte"". Jıneps Gazetesi. 28 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: Aralık 2009.  Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi= (yardım)

Dış bağlantılar