Genç (il)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Genç vilayeti
Ülke Türkiye
Kuruluş1924
Lağvedilmesi1927
MerkezGenç
İlçe3

Genç vilayeti 1924 ve 1927 yıllarında var olan bir idari birimdir. Vilayet, Şeyh Said olaylarından sonra lağv edilmiş ve toprakları Bingöl ve Diyarbakır vilayetleri arasında taksim edilmiştir.

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Genç kelime olarak Farsça dilinde “hazine” anlamına gelmektedir (گنج "genc"). Azerbaycan'ın batısında bulunan ve Persler tarafından kurulan Gence şehri de aynı ismi taşımaktadır. Bu kelime, 1936 yılında da Genç (ç harfi ile) olarak Türkçeleştirilerek Dara Hênî kasabasına resmi isim olarak verilmiştir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Osmanlı Devletinde 1878 yılında yapılan idari teşkilatlanma sonucunda kurulan Bitlis vilayetine bağlanan Genç Sancağı, 1924-1927 yılları arasında bir vilayet haline getirilmiştir. Fakat Şeyh Sait olayları sırasında Genç bir şehir olarak kullanılamayacak duruma gelmiş ve haritadan neredeyse silinmiştir. Ayrıca Genç Vilâyeti lağvedilince, Elazığ'a bağlı bir kaza merkezi olmuştur.

İlçeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Merkez ilçe (Genç)[değiştir | kaynağı değiştir]

Coğrafi konum olarak Dara Hênî kasabasından 30 kilometre doğuda ve bugünkü Solhan-Genç ilçe sınırının üzerinde, Murat nehrinin kıyısında bulunmaktaydı. 1927 yılında merkez ilçe statüsü kaldırılıp, köy statüsüne düşürülmüştür. Köyün günümüzdeki ismi Kale'dir. O dönem Elazığ iline bağlı olan köy, günümüzde Solhan'a bağlıdır.

Çolik (Çapakçur)[değiştir | kaynağı değiştir]

1927 yılına kadar Genç Vilayeti'nin bir ilçesi idi. Vilayet lağvedilince 1927 yılında Çapakçur, Elazığ iline bağlı bir kaza merkezi oldu. Daha sonra 1929'da o dönem yeni kurulan Muş ilinin ilçe merkezi haline getirildi. 1936 yılında ismi Bingöl olarak değiştirilerek il merkezi yapılmıştır.

Kulp[değiştir | kaynağı değiştir]

1927 yılında Diyarbakır Vilayetine bağlanmıştır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]