Geek

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Geek tişörtü ve VR başlığı giyen Geek Piknik'te (Moskova) bir ziyaretçi

Geek kelimesi, başlangıçta eksantrik veya ana akım olmayan insanları tanımlamak için kullanılan argo bir terimdir; Mevcut kullanımda, kelime tipik olarak bir hobi veya entelektüel arayışa takıntılı bir uzman veya meraklıyı, "tuhaf bir kişi, özellikle aşırı entelektüel, modası geçmiş, sıkıcı veya sosyal olarak garip olarak algılanan" genel bir aşağılayıcı anlamı ile ifade eder.[1]

Bazıları terimi kendine gönderme yaparak kötü niyet göstermeden veya bir gurur kaynağı olarak kullanır,[2] genellikle basitçe "bir konuyla (genellikle entelektüel veya karmaşık) kendi iyiliği için ilgilenen birine" atıfta bulunur. Bununla birlikte, özellikle çalışmalara daha fazla odaklanmış, daha az popüler, modaya uygun veya sosyal olarak eğilimli olabilecek çocuklara ve gençlere karşı istismar edici bir şekilde yaygın olarak kullanılan bir aşağılayıcı olmaya devam ediyor.[3]

Geek terimi genellikle nerd terimi ile birbirinin yerine kullanılır, ancak geek, belki de karnaval sanatçılarıyla daha önceki ilişkisinden dolayı her zaman daha olumsuz çağrışımlara sahip olmuştur.[4]

Tanımlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dijital devrimden on yıl önce yayınlanan American Heritage Dictionary'nin 1975 baskısı yalnızca bir tanım verdi: "Geek [isim, argo]. Eylemi genellikle canlı bir tavuk veya yılandan başını ısırmaktan oluşan bir karnaval sanatçısı." Teknoloji devrimi bu kelime için yeni kullanımlar buldu, ancak yine de çoğu zaman aşağılayıcı bir acı veriyor. 2017'de, dördüncüsü "canlı bir tavuğun kafasını ısırmak gibi sansasyonel olarak morbid veya iğrenç davranışlarda bulunan bir karnaval sanatçısı" olmak üzere beş tanım verdi.[5]

Nerd terimi, geek ile benzer, pratik olarak eşanlamlı bir anlama sahiptir, ancak birçok kişi, farklılıklar tartışmalı olsa da, bu iki terim arasındaki farklı çağrışımları tanımlamayı seçmektedir.[6] The Colbert Report üzerine 2007 yılında yapılan bir röportajda Richard Clarke, needler ve geeklerin arasındaki farkın "Geeklerin işi halletmesi" veya "ggid" olduğunu söyledi.[7] Julie Smith bir geek'i "kendi gezegeni ile o kadar az akrabalık hisseden, en sevdiği yazarların icat ettiklerine rutin olarak seyahat eden, bilgisayarının aldığı o sırrı, rüya gibi yeri düşünen, zeki bir genç adam olarak tanımladı. onu siber uzay olarak - heyecan verici bir yere, kendi hayatından daha gerçek bir yere, fethedebileceği bir yere, ailesinin evinde sıkıcı bir gencin odasına değil."[8]

Etki[değiştir | kaynağı değiştir]

Geekler genellikle matematik için anormal bir takdirle ilişkilendirilir. Burada, π (pi) sayısının bir tahmini, Irvine California Üniversitesi'nde park edilmiş bir Mazda3'ün logosundan uzanır.

Özellikle teknoloji odaklı meraklılar artık küresel ekonomi ve toplum üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir.[9] Önceki nesil geeklerin araştırma departmanlarında, laboratuvarlarda ve destek işlevlerinde faaliyet gösterme eğilimindeyken, şimdi giderek daha fazla üst düzey kurumsal pozisyonları işgal ediyorlar ve önemli ticari ve politik etkilere sahipler. ABD Başkanı Barack Obama, Facebook'tan Mark Zuckerberg ve dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinin CEO'ları ile 17 Şubat 2011'de Woodside, California'da özel bir akşam yemeğinde bir araya geldiğinde, New York dergisi "Dünyanın en güçlü adamı Başkan Obama ile buluşuyor" başlıklı bir haber yayınladı.[10] O zamanlar Zuckerberg'in şirketi bir milyardan fazla kullanıcıya ulaşmıştı.

Mark Roeder'e göre, Geeklerin yükselişi, insan evriminin yeni bir aşamasını temsil ediyor. Unnatural Selection: The Geeks Will In The Earth[11] adlı kitabında, "Anthropocene'nin yüksek teknoloji ortamının, çoğu otizm spektrumunda, DEHB'de veya disleksi üzerinde olan, Geek benzeri özelliklere sahip insanları destekliyor. Önceden, bu tür insanlar dezavantajlı durumda olabilirdi, ancak şimdi benzersiz bilişsel özellikleri, bazılarının yeni teknolojik zeitgeist ile rezonansa girmesini ve çok başarılı olmasını sağlıyor."

The Economist dergisi 2 Haziran 2012'de şu gözlemi yaptı: "Bu kare mandalların (Geeklerin) okulda kolay bir zamanı olmayabilir. Sporcular tarafından alay edilebilir ve partilerde görmezden gelinebilir. Ancak bu günlerde hiçbir ciddi organizasyon onlarsız başarılı olamaz."[12]

Geek Chic[değiştir | kaynağı değiştir]

"Geek chic" 2000'li yılların ortalarında (on yıl) gençlerin büyük boy siyah boynuz çerçeveli gözlükler, askılar/parantezler ve yüksek su pantolonları gibi "geeky" modayı benimsedikleri küçük bir moda trendini ifade eder. Medyanın çeşitli ünlüleri David Beckham ve Justin Timberlake gibi bu tür gözlükleri taktıkları için "trying geek" veya "going geek" olarak tanımlamasıyla, gözlük hızla trendin belirleyici yönü haline geldi. Bu arada, spor dünyasında birçok NBA oyuncusu, Steve Urkel ile karşılaştırmalar yaparak oyun sonrası röportajlarda "Geek gözlük" taktı.[13][14]

"geek chic" terimi, teknolojik olarak gelişmiş bir toplumda yeni, sosyal olarak kabul edilebilir bir role atıfta bulunmak için bazı kendini tanımlayan "geeksler" tarafından benimsendi.[15]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Geek". Dictionary.com-Merriam-Webster entry. 25 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2016. 
  2. ^ "Geek-Art: An Anthology: Art, Design, Illustration & Pop Culture". Chronicle Books. 4 Kasım 2014. s. 4. 17 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2020 – Google Books vasıtasıyla. 
  3. ^ Berlatsky (31 Ocak 2013). "Why Geeks Get Bullied (It's Not Necessarily for Being Geeks)". The Atlantic. 2 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2020. 
  4. ^ "Lexico Dictionary: geek". 17 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2019. 
  5. ^ "Dictionary.com: Geek" (İngilizce). 6 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2017. 
  6. ^ "The story of Traceroute, about a Leitnerd's quest". Boing Boing. 18 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2019. 
  7. ^ "The Colbert Report 17th of January video interview Richard Clarke". 2 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2020. 
  8. ^ "Reconstruction 6.1 (Winter 2006)". Reconstruction.eserver.org. 28 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2014. 
  9. ^ Beckett (24 Ekim 2012). "Study shows Stanford alumni create nearly $3 trillion in economic impact each year". Stanford News. 21 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2020. 
  10. ^ Amira (18 Şubat 2011). "The world's most powerful man meets President Obama". New York Magazine. 17 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2020. 
  11. ^ "Unnatural Selection by Mark Roeder". 12 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2013. 
  12. ^ In praise of misfits. Economist. June 2, 2012. http://www.economist.com/node/21556230 18 Ocak 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  13. ^ "Whacky NBA Playoff Fashion!". YouTube. 25 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2012. 
  14. ^ "NBA Finals: LeBron James, Dwyane Wade and Other Fashion Plates of the NBA Make Specs of Themselves". Online.wsj.com. 14 Haziran 2012. 8 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2012. 
  15. ^ "How Stuff works: Geek Chic". People.howstuffworks.com. 19 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2014. 

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]