İçeriğe atla

Otaku

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Akihabara, Japonya, otakuların popüler buluşma noktası

Otaku (Japonca: おたく, オタク veya ヲタク), anime ve mangaya özel ilgi duyan insanlar için Japonca bir terimdir. Çağımızda herhangi bir şeye (anime, manga) hayatını adamış, aşırı derecede hayranlık duyan, kişilere ya da antisosyal ve kendine özgü sebeplerden ötürü evden çıkmaya korkan bu yüzden değişik bağımlılıkları olan (koleksiyonculuk, arşivcilik) kişiler için bir hakaret olarak da kullanılmaktadır. Bu terim kullanılma şekline, kullanıldığı yere ve kullanan kişiye göre değişmektedir.

Kelime anlamları o-taku: sizin eviniz veya otaku: fanatik, bağımlı şeklinde kullanılır.

“Otaku”nun argo kullanımının 80'lerin başında ortaya çıkan bir manga çizeri olan Shinda Mane tarafından ortaya atıldığı düşünülür. Terim serbest sanatçı Nakamori Akio tarafından Manga Burikko'nun 1983 Haziran sayısındaki bir yazıda açıklanmıştır. Otaku, halk bilincine 1989'da anime/manga otaku'su seri katil Miyazaki Tsutomu'nun tutuklanması ile girmiştir.

En fazla anime/manga otakularına sahip ülkeler aşağıda sıralanmıştır:

  1. Japonya: Anime'yi icat eden toplum olmakla beraber anime otaku veya manga otakuların yanı sıra daha değişik (teknoloji, bilgisayar) otakular dahil Japonya'nın yarısını oluşturmaktadır.
  2. Fransa'da anime üzerine çok fazla yasal TV kanalları vardır. 2000 yılından bu yana bütün animeleri fansub vb. şekilde çevirmiş ve neredeyse bütün popüler animeleri dublajlamışlardır. Neredeyse Japonya'ya yakın bir anime/manga otaku sayısına sahip olan ülkenin 3'te 1'i otakudur.[kaynak belirtilmeli]
  3. Amerika'daki otakuların sayısı epey fazladır. Bu amaçla otakular için bir şirket bile kurulmuştur adı da otakon'dur. 1994 yılında Pennsylvania'da bir kolejde yapılandırılan kuruluş 1999'da Baltimore, Maryland'de patlama yapmıştır. Her yıl aktiviteler düzenleyip yarışmalar yaparlar, hatta otaku idol (örnek Otaku) seçmeleri bile yaparlar.

Otaku'ları konu alan yapımlar

[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki örneklerin bazıları otakuları anlatan konulara sahip olmasına rağmen bazıları da sadece otakular hakkında diyaloglar ve otaku karakterlerini içermektedir

  • Inubaka
  • Hot Gimmick
  • MegaTokyo
  • Otaku no Musume-san
  • Sundome
  • 3D kanojo
  • Akihabara@DEEP
  • Densha Otoko