Gücük, Şarkışla

Vikipedi, özgür ansiklopedi
14.26, 16 Kasım 2016 tarihinde By erdo can (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17828514 numaralı sürüm (değiştirildi: TÜRK → Türk (2), TürkMEN → Türkmen (2), TürkmenLERİ → Türkmenleri AWB ile)
Gücük
Harita
Sivas
Sivas
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlSivas
İlçeŞarkışla
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2015)
 • Toplam86
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0346
İl plaka kodu58
Posta kodu58400
Resmî site
[1]

Gücük, Sivas ilinin Şarkışla ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Köyün yaşlılarının nüfus kağıdında eski bir Selçuklu Oğuz Türkmen Boyu olan EYMÜR ismi geçmektedir. Bu da onların EYMÜR boyundan geldikleri konusunda bir ipucu vermektedir. Köyün yeni ismi olan gücük ise küçük bir yerleşim yeri olmasından kaynaklandığı rivayet edilir. Bir diğer rivayette buraya yerleşimin ilkin şu anki köyün aşağılarında olduğu sonradan şimdi ki yerine gücük ayında yani şubat ayında taşınmasından dolayı olduğudur.

Kültür

OĞUZ EYMÜR Türkmenleri kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.

Genel itibarla diğer Sivas Köylerinden farklı bir kültürü bulunmamakla birlikte geçmişten günümüze eğitime değer veren bir halkı vardır. Ayrıca hamur ve tavuk çorbasıyla yapılan arabaşı yemeği çevre köylerde bilinmemesine rağmen bu köyde bilinmekte ve kışları vazgeçilmez bir davet yemeği olagelmiştir.

== Coğrafya ==

Sivas iline 65 şarkışla ilçesine 16 km uzaklıkta olup kayseri sivas yoluna olan uzaklık 2 km dir. Ayrıca, yakınlarında orman ya da büyük göl bulunmamaktadır. Köyün içinden 2 akar dere geçmekte olup, güneyinde Sivas - Kayseri karayolunun altında öz adı verilen çay geçmektedir.

Köy Ağzından Seçmeler

Çaldahıl Olmak:Musallat olmak,Avcar:Pancar Tohumu,çiğrimek:nefret etmek, Yumus buyurmak: Hizmet, Uluk: Lüzümsüz, Aálen: Dur/bekle, tavatır/tevatır: cok, Bıldır: Gecen Yıl, danitlemek: Bakmak, Ellaham: Herhalde, Variyom: Geliyorum, Alaáz: Bos Bogaz,

İklim

Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisinde olup, kıraç ve kurak bir bölgededir. Özellikle kışları çok soğuk ve kar yağışlı, yazları kurak ve sıcak geçmektedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2009 197
2008 157
2007 150
2000 205
1997 283

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi vardır ancak PTT acentesi yoktur. Tarım Kredi Kooperatifi birçok çevre köyün ihtiyacını karşılamaktadır.Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon ve internet vardır.

Ayrıca 2009 yılı Ağustos ayında Gücük Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (GÜDER) hizmete girmiştir.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal