Fribourg (kanton)

Koordinatlar: 46°43′K 7°5′D / 46.717°K 7.083°D / 46.717; 7.083
Vikipedi, özgür ansiklopedi
22.03, 1 Ocak 2017 tarihinde Vikiçizer (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 18000392 numaralı sürüm (düzeltme AWB ile)


Fribourg (kanton)
Arma {{{Name}}}
Arma {{{Name}}}
Temel bilgiler
BaşkentFribourg
Alan1,670.7 km²
(Sıralama )
Nüfus278,493 (2010)
(Sıralama )
Nüfus yoğunluğu170 kişi/km²
(Sıralama )
Katılma yılı1481
KısaltmaFR
DillerFransızca, Almanca
Web sitesiFribourg
Harita
Harita Fribourg
Harita Fribourg


Fribourg (Fransızca: Canton de Fribourg, Almanca: Kanton Freiburg), İsviçre'nin batı kesiminde kanton. Batı ve güneyde Neuchâtel Gölü ile Vaud Kantonu, doğuda da Bern'le çevrilidir; bazı toprakları Vaud kantonu içinde yer alır. Yüzölçümü 1.670 km²'dir.

Coğrafya

Ön Alpler; ön planda (sağda) Dent de Brenleire (2358 m), arka planda (solda) Vanil Noir (2389 m)

Yüksek bir ova olan İsviçre Platosunda uzanır; batıdaki düz arazi yükselerek yerini güney ve doğudaki Ön Alpler'e doğru sokulan tepelik bir bölgeye bırakır. En yüksek tepeler güneyde La Gruyère'dedir; bunlardan Vanil Noir 2.389 m'ye ulaşır. Güney-kuzey doğrultusunda akarak Aare'la birleşen La Sarine (Saane) Nehri ile kolları kantonu ikiye ayırır. Batıda La Broye kuzeydoğu yönünde akarak Morat (Murten) ve Neuchâtel göllerine dökülür. Güneybatıda ise La Veveyse güneye doğru akarak Cenevre (Léman) Gölünde son bulur.

Tarih

Neuchâtel ve Morat göllerinin kıyılarında tarihöncesi yerleşme izleri bulunmuştur. 1157'de Zähringen dükü Berthold tarafından kuruldu. Habsburglar'ın (1277-1452), sonra Savoia düklerinin (1452) eline geçen Fribourg, 1481'de İsviçre Konfederasyonu'na üye oldu. Fribourg kentinin zamanla ele geçirdiği bölgelerden oluşan kanton, 1803'te Morat'nın (bugün Murten) katılmasıyla bugünkü sınırlarına ulaştı. 1846'da Sonderbund'a (ayrılıkçı Katolik kantonlar birliği) katıldıysa da, 1847'de askeri baskı altında federal birliğe döndü. Halkın çoğunluğu Katolik olduğundan, bölgede çok sayıda rahip ve rahibe manastırı bulunur.

Ekonomi

Ekonomi büyük ölçüde tarıma dayanır. Sığır yetiştiriciliği ve özellikle La Gruyère bölgesindeki süt ve peynir imalatını kapsayan mandıracılık önemlidir. Verimli kuzey toprakları ile orta kesimindeki dağ eteklerinde sebze, tahıl ve tütün ekimi ile meyvecilik çok gelişmiştir. Hafif sanayiler daha çok Fribourg kenti, Düdingen ve Murten'de toplanmıştır; kerestecilik merkezi La Gruyère'dir. La Sarine'deki enerji santralları iç tüketime ve ihracata dönük elektrik üretir. Dağ ve göl bölgeleri ile Fribourg kenti canlı turzim merkezleridir. Lozan'dan Bern'e uzanan ana demiryolu hattı, yan hatlarıyla birlikte ulaşımın temelini oluşturur.

Dil sınırında yer alan Fribourg'da nüfusun batıda oturan üçte ikisi Fransızca, doğuda oturan üçte biri ise Almanca konuşur.

Dış bağlantılar