Filostorgios

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Philostorgius'un Kilise Tarihinin Özeti I. Fotios (Britanya Kütüphanesi, 16. yüzyıl el yazması)

Philostorgius (GrekçeΦιλοστόργιος; 368 - y. MS 439), 4. ve 5. yüzyıllarda Anomoean Kilisesi tarihçisiydi.

Hayatı hakkında çok az bilgi mevcuttur. Borissus, Kapadokya'da Eulampia ve Carterius'un çocuğu olarak dünyaya gelmiş[1] ve yirmi yaşından itibaren Konstantinopolis'te yaşamıştır. Arian bir aileden geldiği söylenir ve Konstantinopolis'te kısa süre sonra kendisini, çalışmalarında Philostorgius'tan çok övgü alan Eunomios Kizikos'a bağlandı.

O, Kilise Tarihi (Ἐκκλησιαστικὴ ἱστορία, Ekklēsiastikē Historia) başlıklı Arian İhtilafı'nın tarihini yazmıştır. Philostorgius'un orijinali 425 ile 433 yılları arasında, yani Sokrates Skolastikos Tarihi'nden biraz daha önce ortaya çıkmış ve iki kitap halinde on iki ciltten oluşuyordu. Orijinali artık kaybolmuştur. Ancak dokuzuncu yüzyıl tarihçisi I. Fotios tarafından Konstantinopolis'teki kütüphanesinde bir nüshası bulunmuş ve kendisi bunun bir özetini yazmıştır. Diğerleri de Philostorgius'tan, özellikle de Artemii Passio'nun yazarından (Artemius, Julianus döneminde efsanevi bir şehittir) ödünç almıştır ve bu nedenle, orijinal metnin sonunda ortadan kaybolmasına rağmen, özetin ve diğer referansların gözden geçirilmesi ile ne içerdiğine dair bir fikir oluşturmak mümkündür.[2] Metinde olabileceklerin bu yeniden inşası ilk kez 1913'te Belçikalı filolog Joseph Bidez tarafından Almanca olarak yayımlanmış; Friedhelm Winkelmann tarafından üstlenilen çalışmasının gözden geçirilmiş üçüncü baskısı 1981'de yayınlanmış; bu basım yakın zamanda Philip R. Amidon tarafından İngilizceye çevrilmiştir.

Ayrıca Porfir'e karşı tamamen kaybolan bir inceleme yazmıştır.[3]

Sürümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Philostorgius, in Photius, Epitome of the Ecclesiastical History of Philostorgius, book 9, chapter 9.
  2. ^ Philostorgius Church History 21 Ağustos 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., editor and translator Philip R. Amidon, S.J. (Atlanta: Society of Biblical Literature, 2007), xxi
  3. ^ Philostorgius, in Photius, Epitome of the Ecclesiastical History of Philostorgius, book 10, chapter 10.

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Çalışmalar
  • Bruno Bleckmann, "Apokalypse und kosmische Katastrophen: Das Bild der theodosianischen Dynastie beim Kirchenhistoriker Philostorg," in Brandes, Wolfram / Schmieder, Felicitas (hg), Endzeiten. Eschatologie in den monotheistischen Weltreligionen (Berlin, de Gruyter, 2008) (Millennium-Studien / Millennium Studies / Studien zu Kultur und Geschichte des ersten Jahrtausends n. Chr. / Studies in the Culture and History of the First Millennium C.E., 16), 13–40.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]