Anomoeanizm

Vikipedi, özgür ansiklopedi

4. yüzyıl Hıristiyanlığında Anomoean'lar[1] /ˌænəˈmənz/ ve Heterousian'lar olarak da bilinir /ˌhɛtərəˈjʒənz/, Aetian'lar /ˈʃənz/ veya Eunomian'lar /jˈnmiənz/ Ariusçuluk'un bir biçimini benimseyen, Mesih'in Baba Tanrı ile aynı nitelikte (aynı özden) olmadığına ve Yarı-Ariusçuların ileri sürdüğü gibi, aynı doğaya sahip (homoiousçu) olduğuna inanan bir mezheptir.[2]

Genel Bakış[değiştir | kaynağı değiştir]

"Anomoean" kelimesi Yunanca Grekçeἀ(ν)- kelimesinden gelir. (an-) 'değil' ve Grekçeὅμοιος (omoios) 'benzer': "farklı; farklı". 4. yüzyılda, II. Constantius'un hükümdarlığı sırasında, Aëtius ve Eunomius'un takipçilerinin tanımlandığı isim buydu. "Heterousian" terimi Yunanca Grekçeἑτεροούσιος heterooúsios kelimesinden türemiştir, Grekçeἕτερος "özü itibarıyla farklı", héteros, "başka" ve Grekçeοὐσία ousía, "madde, varlık" demektir.

Yarı-Ariusçular, Seleukya Konsili'nde Anomoean'ları kınadılar ve Anomoean'lar, Konstantinopolis ve Antakya Konseylerinde yarı-Ariusçuları kınadılar; Rimini ve Konstantinopolis konsillerinin formüllerinden Grekçeὅμοιος (omoios) kelimesini silmekten hareketle ve Söz'ün yalnızca farklı bir özü değil, aynı zamanda Baba'nınkinden farklı bir iradesi olduğunu da protesto ettiler. Bundan dolayı onlara Grekçeἀνόμοιοι (anomoioi) denilecekti.

5. yüzyılda Anomoean papazı Philostorgius bir Anomoean kilise tarihi yazmıştır.[3]

Önemli Anomolular[değiştir | kaynağı değiştir]

Nürnberg Kroniği'nden Eunomios Kizikos

Anomoeanizmin önemli muhalifleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Anomean'lar olarak da yazılır"
  2. ^ "Encyclopædia Britannica: "Anomoean"". 28 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2024. 
  3. ^ Philostorgius, Church History.
  4. ^ Philostorgius, in Photius, Epitome of the Ecclesiastical History of Philostorgius, book 7, chapter 6.
  5. ^ a b Socrates Scholasticus, Church History, book 2, chapter 35.
  6. ^ Philostorgius, in Photius, Epitome of the Ecclesiastical History of Philostorgius, book 8, chapter 2 and book 9, chapter 18.
  7. ^ Socrates Scholasticus, Church History, book 2, chapter 40.
  8. ^ Philostorgius, in Photius, Epitome of the Ecclesiastical History of Philostorgius, book 5, chapter 3 and book 6, chapters 3.
  9. ^ a b c d e f g h Philostorgius, in Photius, Epitome of the Ecclesiastical History of Philostorgius, book 8, chapter 2.

Ek kaynak[değiştir | kaynağı değiştir]