FLAC

Vikipedi, özgür ansiklopedi
17.47, 30 Mayıs 2015 tarihinde YBot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 15592499 numaralı sürüm (Ulam güncellendi)
Free Lossless Audio Codec
The Free Lossless Audio Codec (FLAC) logo.
The Free Lossless Audio Codec (FLAC) logo.
Geliştirici(ler)Xiph.Org Foundation
Güncel sürüm1.3.0 / 26 Mayıs 2013
İşletim sistemiÇapraz platform
TürSes çözücüsü Encoder
LisansGPL, BSD
Resmî sitesixiph.org/flac
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

FLAC (Free Lossless Audio Codec) özgür, kayıpsız bir ses kodlamasıdır. Sayısal sesleri kayıp olmaksızın sıkıştırmak için kullanılan algoritması, dosya boyutunu % 50-60 arasında boyutu düşürmektedir. 1 dakikalık wav dosyası 10mb, flac dosyası ise 4,2 - 6,3 mb arasındadır.

Telif ücreti içermeyen kodlamada Vorbis comments ile aynı etiket sistemi, albüm kapağı ve hızlı atlama desteği olması kullanılabilirliğini artırdığı için diğer alternatiflerine göre daha yaygındır. Birçok taşınabilir aygıtın desteklediği biçim, popüler ortam oynatıcıları tarafından çalınabilmektedir. Uzantısı .flac olan biçimde 0-8 arasında sıkıştırma oranı seçeneği sunulmaktadır.

Josh Coalson tarafından 2000 yılında başlatılan çalışma, 29 Ocak 2003 tarihinde Xiph projesine katıldı.[1] Vorbis, Theora ve Speex gibi diğer sıkıştırma formatlarıyla beraber geliştirilmektedir.

Ogg FLAC olarak da bilinen ogg İçerik biçimiyle sunulan akış desteği vardı. İçerisinde CRC sağlama toplamıyla beraber PCM MD5 hash bilgisi de bulunur. Böylece kodlanan ve kodu çözülen verinin doğruluğu sağlanabilir.

FLAC 1.1.3 sürümüyle beraber çoklu kanal desteği gelen yazılım 1 ile 8 kanal arası barındırabilir.[2] 5.1 ve 7.1 gibi çoklu kanal desteğinde kanallar arası ilişkileri kullanarak boyutu azaltabilir.

Çoklu kanal desteğiyle beraber CDDA dışında kullanımı da artan biçim, yedekleme amaçlı kullanımı dışında oynatma amaçlı ve stüdyo çalışmalarında da kullanılmaktadır. Birçok Dijital Ses İşleme İstasyonunun desteklemesi bu konuda kolaylık sağlamaktadır.

Kaynakça