İçeriğe atla

Esin Engin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Esin Engin
Esin Engin
Genel bilgiler
Doğum17 Mayıs 1945(1945-05-17)
Ölüm4 Mayıs 1997 (51 yaşında)
İstanbul
Başladığı yerKırım Tatarı
TarzlarTürk Sanat Müziği, Tango
MesleklerBesteci, aranjör, solist, orkestra şefi ve müzisyen
Etkin yıllar1968-1997

Esin Engin, (17 Mayıs 1945, Sivas- 4 Mayıs 1997, İstanbul), Türk besteci, aranjör, şarkıcı, orkestra şefi ve müzisyen.

1945'te Kırım Tatarı asıllı bir ailenin oğlu olarak Sivas’ta dünyaya geldi. 5 yaşında müziğe başladı. Önce ud ve kanun ile Klasik Türk müziği eğitimi aldı.

Lise öğrenimi için gittiği Amerika Birleşik Devletleri'nde ise piyano ile Batı Müziği eğitiminin yanı sıra armoni ve kompozisyon dersleri de gördü. İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Yüksek Okulunu ve İstanbul Belediye Konservatuvarı Şan Bölümü'nü bitirdi.

İlk olarak dönemin önemli orkestralarında müzisyen ve solist olarak çalıştı ve filmlerde şarkı seslendirdi. İlk 45'liğini 1968'de çıkardı. İlk büyük çıkışını ise 1972'de çıkardığı iki 45'likle yaptı: "Dök Zülfünü Meydane Gel" ve "Tango". "Dök Zülfünü Meydane Gel"de Klasik Türk Müziği'ni ilk defa aslına zarar vermeden çok sesli hâle getirerek seslendirdi. "Tango"da ise 30'lu yılların tangolarını değişik düzenlemeleriyle tekrar gündeme getirdi. 1973'te "Bana Ellerini Ver/Gözlerin Deniz" 45'liğini ve ilk Long-Playi olan "Modern Oyun Havaları"nı çıkardı. Geleneksel müziğimizi aslına zarar vermeden armonize ederek yönettiği orkestrasına uyguladığı bu enstrümantal albüm büyük ilgi görerek satış rekorları kırdı. Yurt dışına ihraç edilerek müziğimizin tanıtılmasında büyük rol oynadı. Bu başarı üzerine Esin Engin, aynı anlayışla 1974'te "Anadolu", 1978'de "Modern Fasıl" ve çeşitli senelerde "Modern Oyun Havaları" serisinin diğer albümlerini çıkardı. Bir yandan da 1974'te "Dönmeyen Yıllar/Ankara'nın Taşına Bak" 45'liğini, "Tangolar" ve "Dünden Bugüne" albümlerini, 1976'da "Aşık Olmuşum/Sana Geldim",1977'de "Sen de Bizdensin Arkadaş/Gurur Duyarım", 1978'de "Gönül Oyunu/Sevmesin Yeter" gibi hit olmuş 45'liklerle şarkıcılığını sürdürdü.

1972'den itibaren aranjör, orkestra şefi ve müzisyen olarak Türk Popunun ve Türk Sanat Müziğinin birçok sanatçısının perde arkasındaki başarı anahtarı oldu. Sezen Aksu, Erol Evgin, Zerrin Özer, Nükhet Duru, Nilüfer, İlhan İrem, Tanju Okan, Hümeyra, Tülay Özer, Esmeray, Ayla Algan, Erol Büyükburç, Ömür Göksel, Atilla Atasoy, Gönül Akkor, Yıldırım Gürses, Semiramis Pekkan, Ali Kocatepe ve Füsun Önal gibi birçok sanatçıya beste ve düzenleme yaptı ve Türk Popunun ve Türk Sanat Müziği'nin birçok hit parçasına imza attı. Melih Kibar, Bora Ayanoğlu, Selmi Andak gibi bestecilerle; Çiğdem Talu, Ülkü Aker ve Fikret Şeneş gibi söz yazarlarıyla çalıştı.

Esin Engin'in Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki kabri, İstanbul

1980'de "Hisseli Harikalar Kumpanyası", 1984'te "Lüküs Hayat" gibi müzikallere müzik yönetmenliği yaptı, "Kanlı Nigar", "Fermanlı Deli Hazretleri", "Deli Eder İnsanı Bu Dünya" gibi birçok müzikal, "Aile Şerefi", "Gazeteciden Dost", "İstanbul'un Gözleri Mahmur" ve "Müfettiş" gibi birçok tiyatro oyunu besteledi.

Film Müziği alanında ise Osman F. Seden ve Atıf Yılmaz gibi usta yönetmenlerle çalıştı. 1986'da Aydan Şener'in baş rolünü oynadığı "Çalıkuşu" dizisinin klasikleşen müziklerine imza attı. "Zübük", "Hayallerim, Aşkım ve Sen", "Kadının Adı Yok", "Çöpçüler Kralı" gibi sinema filmlerine; "Yol Palas Cinayeti", "İki Kadın", "Tatlı Betüş", "Gül ve Diken", "İki Kız Kardeş", "Zühre" gibi TV dizilerine unutulmaz besteler yaptı.

1994'te kan kanserine yakalanan Esin Engin, film müziklerinin çoğunu hasta yatağında besteledi.

Son döneminde "Nostalgic Russian Tzigane", "Gypsy Fire", "Film Müzikleri" gibi albümlere imza attı. 4 Mayıs 1997'de kansere yenik düştü.

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]