Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sosyal Bilimler Yüksek Tahsil Okulu
Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales
Harita
Kuruluş1947
Eski isim(ler)iÉcole pratique des hautes études, VI Section (1947–1975),
École libre des hautes études (1941–1946)
Eğitim dil(ler)iFransızca
BaşkanChristophe Prochasson
Akademik personel830
Öğrenciler3,000
KonumParis, Marsilya, Toulouse, Lyon, Fransa
YerleşkeParis, Fransa
Web sitesiEHESS.fr

École des Hautes Études en Sciences Sociales ya da kısaca EHESS (Türkçe: Sosyal Bilimler Yüksek Tahsil Okulu); tarih, sosyoloji, iktisat, antropoloji, demografi, coğrafya, arkeoloji, psikoloji, felsefe, edebiyat ve sanat bölümlerinde yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim veren okuldur. Kampüsü Paris'te bulunan okul, Fransa'nın uluslararası akademik alanda en önde gelen kurumudur.

Başlangıçta, eğitim kurumu olan École Pratique des Hautes Études'in (EPHE) bir parçasıydı. 1868'de "akademik araştırmacılar yetiştirmek" amacıyla kurulan EHESS, 1975'te bağımsız bir kurum haline geldi.[1]

EHESS, öğrenci sayısı ve akademik personel bakımından küçük bir okuldur; 3000 öğrencisi ve 830 akademik personeli vardır. Akademisyenler, okulun araştırma alanları arasından kendi müfredatlarını seçmekte özgürdürler.

Okulun öğretim görevlilerinin çoğu, Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi (CNSR) ve PSL Üniversitesi'ne bağlı kurumlardandır.[2] Okul, sosyolog Pierre Bourdieu, filozof Jacques Derrida ve ekonomist Thomas Piketty ile bağlantılı çalışmalarıyla dikkat çekti.[3][4]

Yerel ve Uluslararası Bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yerel Bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

EHESS; Paris Ekonomi Okulu, Toulouse Ekonomi Okulu ve Aix-Marseille Üniversitesi ile bağlantıları vardır. 2014'ten beri Paris Araştırma Üniversitesi'nin ilişkili bir üyesidir.

Uluslararası Ortaklıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

EHESS'in, Birleşik Krallık'taki Oxford Üniversitesi, Cambridge Üniversitesi gibi üst düzey üniversitelerle değişim programı vardır. Aynı şekilde Amerika Birleşik Devletleri'nde Yale Üniversitesi, Columbia Üniversitesi ile Almanya'da Heidelberg Üniversitesi; Japonya'da Tokyo Üniversitesi ve Kyoto Üniversitesi gibi birçok uluslararası bağlantıya ve değişim programına sahiptir. Orta Doğu'daki üniversitelerle de bağıntılı olan EHESS, Asya ve islamiyetle ilgili araştırmalarını yaptıkları araştırma merkezlerine sahiptir.

Kurumda görev almış sosyal bilimciler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". www.legifrance.gouv.fr. 3 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2022. 
  2. ^ Sociales, Ecole des Hautes Etudes en Sciences (7 Aralık 2015). "Partenaires". EHESS (Fransızca). 24 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2022. 
  3. ^ Sociales, Ecole des Hautes Etudes en Sciences (2 Mart 2016). "History". EHESS (İngilizce). 3 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2022. 
  4. ^ Sociales, Ecole des Hautes Etudes en Sciences (21 Şubat 2017). "Thomas Piketty". EHESS (Fransızca). 24 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2022.