EFL Cup finalleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

2007'de Chelsea'nin kazandığı kupa

Futbol Birliği tarafından düzenlenen ve yalnızca Premier League ile English Football League'de mücadele eden takımların katılabildiği EFL Cup, 1960-2016 yılları arasında Football League Cup adıyla gerçekleştirilirken 2016'dan itibaren günümüzdeki adıyla anılır.[1] 1960-61 sezonundaki ilk turnuvada şampiyonluğu Aston Villa, finalde karşılaştığı Rotherham United'ı yenerek kazandı. İlk sezonlarda finaller iki ayaklıyken tek ayaklı olarak oynanan ilk final olan 1967 finalinde Queens Park Rangers, West Bromwich Albion'i 3-2 mağlup ederek şampiyonluğa ulaştı. Bu maçtan itibaren finaller, yenileme ya da yeniden inşa çalışmaları olan yıllardaki istisnalar dışında Londra'daki Wembley Stadyumu'nda oynanmaya başlandı.

9 şampiyonlukla turnuva tarihinde en fazla şampiyonluğa ulaşan kulüp konumundaki Liverpool, aynı zamanda 13 kezle en fazla final oynayan kulüp olmuştur. 1980-81 ile 1983-84 sezonları arasında Liverpool, 2017-18 ile 2020-21 sezonları arasında ise Manchester City, dört sezon üst üste şampiyon olan kulüplerdir. 1977-78 ve 1978-79 sezonlarında şampiyon olan Nottingham Forest ile 1988-89 ve 1989-90 ile 2008-09 ve 2009-10 sezonlarında şampiyon olan Manchester United, turnuvada art arda iki şampiyonluk yaşamıştır. Sonuncusu 2021-22 sezonunda gerçekleştirilen turnuvada şampiyonluğa, finalde Chelsea'yi yenen Liverpool ulaşmıştır.

Finaller[değiştir | kaynağı değiştir]

Anahtar
Uzatma süresi sonucunda kazanan belirlendi
* Uzatma süresi sonrasındaki penaltı vuruşları ile kazanan belirlendi
Tekrar maçı ile kazanan belirlendi
§ Tekrar maçında uzatma dakikaları sonucunda kazanan belirlendi
£ Oynanan iki tekrar maçının ardından uzatma süresi sonucunda kazanan belirlendi
Sezon Şampiyon Skor İkinci Stadyum Yer Notlar
1960-61 Aston Villa 0-2 Rotherham United Millmoor Rotherham
Aston Villa 3-0 Rotherham United Villa Park Birmingham [a]
1961-62 Norwich City 3-0 Rochdale Spotland Stadyumu Rochdale
Norwich City 1-0 Rochdale Carrow Road Norwich [b]
1962-63 Birmingham City 3-1 Aston Villa St Andrew's Birmingham
Birmingham City 0-0 Aston Villa Villa Park Birmingham [c]
1963-64 Leicester City 1-1 Stoke City Victoria Ground Stoke-on-Trent
Leicester City 3-2 Stoke City Filbert Street Leicester [d]
1964-65 Chelsea 3-2 Leicester City Stamford Bridge Londra
Chelsea 0-0 Leicester City Filbert Street Leicester [e]
1965-66 West Bromwich Albion 1-2 West Ham United Boleyn Ground Londra
West Bromwich Albion 4-1 West Ham United The Hawthorns West Bromwich [f]
1966-67 Queens Park Rangers 3-2 West Bromwich Albion Wembley Stadyumu Londra
1967-68 Leeds United 1-0 Arsenal Wembley Stadyumu Londra
1968-69 Swindon Town 3-1 Arsenal Wembley Stadyumu Londra [g]
1969-70 Manchester City 2-1 West Bromwich Albion Wembley Stadyumu Londra [g]
1970-71 Tottenham Hotspur 2-0 Aston Villa Wembley Stadyumu Londra
1971-72 Stoke City 2-1 Chelsea Wembley Stadyumu Londra
1972-73 Tottenham Hotspur 1-0 Norwich City Wembley Stadyumu Londra
1973-74 Wolverhampton Wanderers 2-1 Manchester City Wembley Stadyumu Londra
1974-75 Aston Villa 1-0 Norwich City Wembley Stadyumu Londra
1975-76 Manchester City 2-1 Newcastle United Wembley Stadyumu Londra
1976-77 Aston Villa 0-0 Everton Wembley Stadyumu Londra
Aston Villa 1-1 Everton Hillsborough Stadyumu Sheffield
Aston Villa 3-2£ Everton Old Trafford Manchester
1977-78 Nottingham Forest 0-0 Liverpool Wembley Stadyumu Londra
Nottingham Forest 1-0 Liverpool Old Trafford Manchester
1978-79 Nottingham Forest 3-2 Southampton Wembley Stadyumu Londra
1979-80 Wolverhampton Wanderers 1-0 Nottingham Forest Wembley Stadyumu Londra
1980-81 Liverpool 1-1 West Ham United Wembley Stadyumu Londra
Liverpool 2-1 West Ham United Villa Park Birmingham
1981-82 Liverpool 3-1 Tottenham Hotspur Wembley Stadyumu Londra [g]
1982-83 Liverpool 2-1 Manchester United Wembley Stadyumu Londra [g]
1983-84 Liverpool 0-0 Everton Wembley Stadyumu Londra
Liverpool 1-0 Everton Maine Road Manchester
1984-85 Norwich City 1-0 Sunderland Wembley Stadyumu Londra
1985-86 Oxford United 3-0 Queens Park Rangers Wembley Stadyumu Londra
1986-87 Arsenal 2-1 Liverpool Wembley Stadyumu Londra
1987-88 Luton Town 3-2 Arsenal Wembley Stadyumu Londra
1988-89 Nottingham Forest 3-1 Luton Town Wembley Stadyumu Londra
1989-90 Nottingham Forest 1-0 Oldham Athletic Wembley Stadyumu Londra
1990-91 Sheffield Wednesday 1-0 Manchester United Wembley Stadyumu Londra
1991-92 Manchester United 1-0 Nottingham Forest Wembley Stadyumu Londra
1992-93 Arsenal 2-1 Sheffield Wednesday Wembley Stadyumu Londra
1993-94 Aston Villa 3-1 Manchester United Wembley Stadyumu Londra
1994-95 Liverpool 2-1 Bolton Wanderers Wembley Stadyumu Londra
1995-96 Aston Villa 3-0 Leeds United Wembley Stadyumu Londra
1996-97 Leicester City 1-1 Middlesbrough Wembley Stadyumu Londra
Leicester City 1-0§ Middlesbrough Hillsborough Stadyumu Sheffield
1997-98 Chelsea 2-0 Middlesbrough Wembley Stadyumu Londra
1998-99 Tottenham Hotspur 1-0 Leicester City Wembley Stadyumu Londra
1999-00 Leicester City 2-1 Tranmere Rovers Wembley Stadyumu Londra
2000-01 Liverpool 1-1* Birmingham City Milenyum Stadyumu Cardiff [h]
2001-02 Blackburn Rovers 2-1 Tottenham Hotspur Milenyum Stadyumu Cardiff
2002-03 Liverpool 2-0 Manchester United Milenyum Stadyumu Cardiff
2003-04 Middlesbrough 2-1 Bolton Wanderers Milenyum Stadyumu Cardiff
2004-05 Chelsea 3-2 Liverpool Milenyum Stadyumu Cardiff [g]
2005-06 Manchester United 4-0 Wigan Athletic Milenyum Stadyumu Cardiff
2006-07 Chelsea 2-1 Arsenal Milenyum Stadyumu Cardiff
2007-08 Tottenham Hotspur 2-1 Chelsea Wembley Stadyumu Londra [g]
2008-09 Manchester United 0-0* Tottenham Hotspur Wembley Stadyumu Londra [i]
2009-10 Manchester United 2-1 Aston Villa Wembley Stadyumu Londra
2010-11 Birmingham City 2-1 Arsenal Wembley Stadyumu Londra
2011-12 Liverpool 2-2* Cardiff City Wembley Stadyumu Londra [j]
2012-13 Swansea City 5-0 Bradford City Wembley Stadyumu Londra
2013-14 Manchester City 3-1 Sunderland Wembley Stadyumu Londra
2014-15 Chelsea 2-0 Tottenham Hotspur Wembley Stadyumu Londra
2015-16 Manchester City 1-1* Liverpool Wembley Stadyumu Londra [k]
2016-17 Manchester United 3-2 Southampton Wembley Stadyumu Londra
2017-18 Manchester City 3-0 Arsenal Wembley Stadyumu Londra
2018-19 Manchester City 0-0* Chelsea Wembley Stadyumu Londra [l]
2019-20 Aston Villa 1-2 Manchester City Wembley Stadyumu Londra
2020-21 Manchester City 1-0 Tottenham Hotspur Wembley Stadyumu Londra
2021-22 Liverpool 0-0* Chelsea Wembley Stadyumu Londra [m]

Kulübe göre performanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kulüp Şampiyonluk İkincilik Şampiyonluk yıl(lar)ı İkincilik yıl(lar)ı
Liverpool 9 4 1981, 1982, 1983, 1984, 1995, 2001, 2003, 2012, 2022 1978, 1987, 2005, 2016
Manchester City 8 1 1970, 1976, 2014, 2016, 2018, 2019, 2020, 2021 1974
Manchester United 5 4 1992, 2006, 2009, 2010, 2017 1983, 1991, 1994, 2003
Aston Villa 5 4 1961, 1975, 1977, 1994, 1996 1963, 1971, 2010, 2020
Chelsea 5 4 1965, 1998, 2005, 2007, 2015 1972, 2008, 2019, 2022
Tottenham Hotspur 4 5 1971, 1973, 1999, 2008 1982, 2002, 2009, 2015, 2021
Nottingham Forest 4 2 1978, 1979, 1989, 1990 1980, 1992
Leicester City 3 2 1964, 1997, 2000 1965, 1999
Arsenal 2 6 1987, 1993 1968, 1969, 1988, 2007, 2011, 2018
Norwich City 2 2 1962, 1985 1973, 1975
Birmingham City 2 1 1963, 2011 2001
Wolverhampton Wanderers 2 0 1974, 1980
West Bromwich Albion 1 2 1966 1967, 1970
Middlesbrough 1 2 2004 1997, 1998
Queens Park Rangers 1 1 1967 1986
Leeds United 1 1 1968 1996
Stoke City 1 1 1972 1964
Luton Town 1 1 1988 1989
Sheffield Wednesday 1 1 1991 1993
Swindon Town 1 0 1969
Oxford United 1 0 1986
Blackburn Rovers 1 0 2002
Swansea City 1 0 2013

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ İkinci maçın normal süresi 2-0 sona erdi ve toplam skor 2-2 oldu. Uzatma süresi sonunda maçın 3-0 bitmesiyle toplam skor Aston Villa lehine 3-2 oldu.
  2. ^ Norwich City toplamda 4-0 kazandı.
  3. ^ Birmingham City toplamda 3-1 kazandı.
  4. ^ Leicester City toplamda 4-3 kazandı.
  5. ^ Chelsea toplamda 3-2 kazandı.
  6. ^ West Bromwich Albion toplamda 5-3 kazandı.
  7. ^ a b c d e f Maçın normal süresi 1-1 sona erdi.
  8. ^ Liverpool, penaltı vuruşlarını 5-4 kazandı.[2]
  9. ^ Manchester United, penaltı vuruşlarını 4-1 kazandı.[3]
  10. ^ Liverpool, penaltı vuruşlarını 3-2 kazandı.[4]
  11. ^ Manchester City, penaltı vuruşlarını 3-1 skorla kazandı.[5]
  12. ^ Manchester City, penaltı vuruşlarını 4-3 kazandı.[6]
  13. ^ Liverpool, penaltı vuruşlarını 11-10 kazandı.[7]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel
Özel
  1. ^ "The History of the League Cup" (İngilizce). EFL Cup resmî sitesi. 23 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2008. 
  2. ^ "Blues shot down as Liverpool lift cup" (İngilizce). Londra: BBC Sport. 25 Şubat 2001. 16 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2009. 
  3. ^ McNulty, Phil (1 Mart 2009). "Man Utd 0–0 Tottenham (aet)" (İngilizce). BBC Sport. 12 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2009. 
  4. ^ Bevan, Chris (26 Şubat 2012). "Cardiff City 2–2 Liverpool (aet)" (İngilizce). BBC Sport. 6 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2012. 
  5. ^ McNulty, Phil (28 Şubat 2016). "Liverpool 1–1 Manchester City (aet)" (İngilizce). BBC Sport. 5 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2016. 
  6. ^ McNulty, Phil (24 Şubat 2019). "Carabao Cup final: Chelsea 0–0 Manchester City (Man City win 4-3 on pens)" (İngilizce). BBC Sport. 23 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2019. 
  7. ^ McNulty, Phil (27 Şubat 2022). "Chelsea 0–0 Liverpool: Reds win Carabao Cup final on penalties" (İngilizce). BBC Sport. 25 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi.