EFL Cup şampiyonluğu kazanan teknik direktörler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

2
Kupayı 4'er kez kazanan teknik direktörler (soldan sağa): Brian Clough, Alex Ferguson ve José Mourinho

EFL Cup şampiyonluğu kazanan teknik direktörler listesi, 1960-2016 yılları arasında Football League Cup, 2017'den itibaren ise EFL Cup adıyla Futbol Federasyonu tarafından, yalnızca Premier League ile English Football League'de mücadele eden takımların katılabildiği futbol turnuvasında şampiyonluk yaşayan teknik direktörlerin derlendiği listedir. EFL Cup'ı kazanan ilk teknik direktör, Aston Villa ile 1960-61 sezonu sonunda şampiyonluğa ulaşan Joe Mercer oldu. İlk 6 final iki ayaklı oynandı. 1967 finalinde Alec Stock'ın başında olduğu Queens Park Rangers, West Bromwich Albion'ı ilk kez uygulanan tek ayaklı sistemde mağlup ederek yeni sistemdeki ilk şampiyonluğu elde etti. Sonuncusu 2019-20 sezonunda gerçekleştirilen organizasyonda ise son şampiyonluğu kazanan Manchester City'nin teknik direktörlüğünü Pep Guardiola yapmaktaydı.

İngiliz Brian Clough, 1978, 1979, 1989 ve 1990'da Nottingham Forest ile; İskoç Alex Ferguson, 1992, 2006, 2009 ve 2010'da Manchester United ile; Portekizli José Mourinho, 2005, 2007 ve 2015'te Chelsea ile, 2017'de ise Manchester United ile kupayı kazanarak turnuvada 4 şampiyonluk kazanan teknik direktörler oldu. Toplamda 13 teknik direktör daha kupayı birden fazla kez kazanma başarısı gösterirken yalnızca Bob Paisley (1981, 1982 ve 1983) ile Pep Guardiola (2018, 2019 ve 2020) üst üste üç sezon şampiyonluk yaşadı (Liverpool ile 1981, 1982 ve 1983'te). Brian Clough (Nottingham Forest ile 1978 ve 1979 ile 1989 ve 1990'da) ise iki sezon üst üste şampiyon olan diğer teknik direktördü. Öte yandan 22 farklı isimle 31 şampiyonluk yaşayan İngilizler, ülke bazında turnuva tarihinin en çok şampiyonluk yaşayan teknik direktörler oldu.

Yıla göre[değiştir | kaynağı değiştir]

1987, 1993 ve 1999'da şampiyonluk yaşayan George Graham.
1971 ve 1973'te şampiyonluk yaşayan Bill Nicholson.
1991 ve 1994'te şampiyonluk yaşayan Ron Atkinson.
1997 ve 2000'de şampiyonluk yaşayan Martin O'Neill.
2001 ve 2003'te şampiyonluk yaşayan Gérard Houllier.
2014 ve 2016'da şampiyonluk yaşayan Manuel Pellegrini.
Yıl Millet Teknik direktör Kulüp Kaynak
1961  İngiltere Mercer, JoeJoe Mercer Aston Villa [1]
1962  İskoçya Reid, WillieWillie Reid Norwich City [2]
1963  İngiltere Merrick, GilGil Merrick Birmingham City [3]
1964  İskoçya Gillies, MattMatt Gillies Leicester City [4]
1965  İskoçya Docherty, TommyTommy Docherty Chelsea City [5]
1966  İngiltere Hagan, JimmyJimmy Hagan West Bromwich Albion [6]
1967  İngiltere Stock, AlecAlec Stock Queens Park Rangers [7]
1968  İngiltere Revie, DonDon Revie Leeds United [8]
1969  İngiltere Williams, DannyDanny Williams Swindon Town [9]
1970  İngiltere Mercer, JoeJoe Mercer Manchester City [10]
1971  İngiltere Nicholson, BillBill Nicholson Tottenham Hotspur [11]
1972  İngiltere Waddington, TonyTony Waddington Stoke City [12]
1973  İngiltere Nicholson, BillBill Nicholson Tottenham Hotspur [11]
1974  İngiltere McGarry, BillBill McGarry Wolverhampton Wanderers [13]
1975  İngiltere Saunders, RonRon Saunders Aston Villa [14]
1976  İngiltere Book, TonyTony Book Manchester City [15]
1977  İngiltere Saunders, RonRon Saunders Aston Villa [14]
1978  İngiltere Clough, BrianBrian Clough Nottingham Forest [16]
1979  İngiltere Clough, BrianBrian Clough Nottingham Forest [17]
1980  İngiltere Barnwell, JohnJohn Barnwell Wolverhampton Wanderers [18]
1981  İngiltere Paisley, BobBob Paisley Liverpool [19]
1982  İngiltere Paisley, BobBob Paisley Liverpool [19]
1983  İngiltere Paisley, BobBob Paisley Liverpool [19]
1984  İngiltere Fagan, JoeJoe Fagan Liverpool [19]
1985  İngiltere Brown, KenKen Brown Norwich City [20]
1986  İngiltere Evans, MauriceMaurice Evans Oxford United [21]
1987  İskoçya Graham, GeorgeGeorge Graham Arsenal [22]
1988  İngiltere Harford, RayRay Harford Luton Town [23]
1989  İngiltere Clough, BrianBrian Clough Nottingham Forest [24]
1990  İngiltere Clough, BrianBrian Clough Nottingham Forest [24]
1991  İngiltere Atkinson, RonRon Atkinson Sheffield Wednesday [25]
1992  İskoçya Ferguson, AlexAlex Ferguson Manchester United [26]
1993  İskoçya Graham, GeorgeGeorge Graham Arsenal [22]
1994  İngiltere Atkinson, RonRon Atkinson Aston Villa [25]
1995  İngiltere Evans, RoyRoy Evans Liverpool [27]
1996  İngiltere Little, BrianBrian Little Aston Villa [28]
1997  Kuzey İrlanda O'Neill, MartinMartin O'Neill Leicester City [29]
1998  İtalya Vialli, GianlucaGianluca Vialli Chelsea [30]
1999  İskoçya Graham, GeorgeGeorge Graham Tottenham Hotspur [22]
2000  Kuzey İrlanda O'Neill, MartinMartin O'Neill Leicester City [29]
2001  Fransa Houllier, GérardGérard Houllier Liverpool [31]
2002  İskoçya Souness, GraemeGraeme Souness Blackburn Rovers [32]
2003  Fransa Houllier, GérardGérard Houllier Liverpool [33]
2004  İngiltere McClaren, SteveSteve McClaren Middlesbrough [34]
2005  Portekiz Mourinho, JoséJosé Mourinho Chelsea [35]
2006  İskoçya Ferguson, AlexAlex Ferguson Manchester United [26]
2007  Portekiz Mourinho, JoséJosé Mourinho Chelsea [35]
2008  İspanya Ramos, JuandeJuande Ramos Tottenham Hotspur [36]
2009  İskoçya Ferguson, AlexAlex Ferguson Manchester United [26]
2010  İskoçya Ferguson, AlexAlex Ferguson Manchester United [26]
2011  İskoçya McLeish, AlexAlex McLeish Birmingham City [37]
2012  İskoçya Dalglish, KennyKenny Dalglish Liverpool [38]
2013  Danimarka Laudrup, MichaelMichael Laudrup Swansea City [39]
2014  Şili Pellegrini, ManuelManuel Pellegrini Manchester City [40]
2015  Portekiz Mourinho, JoséJosé Mourinho Chelsea [35]
2016  Şili Pellegrini, ManuelManuel Pellegrini Manchester City [41]
2017  Portekiz Mourinho, JoséJosé Mourinho Manchester United [35]
2018  İspanya Guardiola, PepPep Guardiola Manchester City [42]
2019  İspanya Guardiola, PepPep Guardiola Manchester City [43]
2020  İspanya Guardiola, PepPep Guardiola Manchester City [44]

Birden fazla kazananlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra Milleti Teknik direktör Kazanma sayısı Kazandığı yıllar Kazandığı kulüp(ler)
1  İngiltere Clough, BrianBrian Clough 4 1978, 1979, 1989, 1990 Nottingham Forest
 İskoçya Ferguson, AlexAlex Ferguson 4 1992, 2006, 2009, 2010 Manchester United
 Portekiz Mourinho, JoséJosé Mourinho 4 2005, 2007, 2015, 2017 Chelsea, Manchester United
4  İngiltere Paisley, BobBob Paisley 3 1981, 1982, 1983 Liverpool
 İskoçya Graham, GeorgeGeorge Graham 3 1987, 1993, 1999 Arsenal, Tottenham Hotspur
 İspanya Guardiola, PepPep Guardiola 3 2018, 2019, 2020 Manchester City
5  İngiltere Mercer, JoeJoe Mercer 2 1961, 1970 Aston Villa, Manchester City
 İngiltere Nicholson, BillBill Nicholson 2 1971, 1973 Tottenham Hotspur
 İngiltere Saunders, RonRon Saunders 2 1975, 1977 Aston Villa
 İngiltere Atkinson, RonRon Atkinson 2 1991, 1994 Sheffield Wednesday, Aston Villa
 Kuzey İrlanda O'Neill, MartinMartin O'Neill 2 1997, 2000 Leicester City
 Fransa Houllier, GérardGérard Houllier 2 2001, 2003 Liverpool
 Şili Pellegrini, ManuelManuel Pellegrini 2 2014, 2016 Manchester City

Millete göre[değiştir | kaynağı değiştir]

Millet Kazanma sayısı Teknik direktör
 İngiltere 31 22
 İskoçya 13 8
 Portekiz 4 1
 İspanya 4 2
 Fransa 2 1
 Kuzey İrlanda 2 1
 Şili 2 1
 Danimarka 1 1
 İtalya 1 1

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kendrick, Mat (27 Şubat 2010). "When Aston Villa beat Rotherham to win the 1961 League Cup". Birmingham Mail (İngilizce). 22 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2017. 
  2. ^ "Norwich's greatest?" (İngilizce). Sky Sports. 30 Temmuz 2013. 5 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2017. 
  3. ^ Glanville, Brian (5 Şubat 2010). "Gil Merrick obituary". The Guardian (İngilizce). 22 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2017. 
  4. ^ Ponting, Ivan (31 Aralık 1998). "Obituary: Matt Gillies". The Independent (İngilizce). 17 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2017. 
  5. ^ Hayes, Garry (26 Şubat 2015). "Remembering Chelsea's 1965 League Cup Win and the Greatest Goal Never Seen" (İngilizce). Bleacher Report. 22 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2017. 
  6. ^ Ponting, Ivan (5 Mart 1998). "Obituary: Jimmy Hagan". The Independent (İngilizce). 22 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2017. 
  7. ^ Burnton, Simon (30 Ekim 2013). "The forgotten story of … Alec Stock". The Guardian (İngilizce). 22 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2017. 
  8. ^ Lister, Graham (7 Ocak 2011). "Top 10 matches in Arsenal - Leeds United history" (İngilizce). Goal.com. 22 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2017. 
  9. ^ Buckley, Will (23 Eylül 2009). "The Forgotten Story Of ... Swindon's 1969 League Cup triumph". The Guardian (İngilizce). 11 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2017. 
  10. ^ "Manchester City legend Joe Mercer given stamp honour". itv.com. 24 Mart 2014. 22 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2017. 
  11. ^ a b Glanville, Brian (25 Ekim 2004). "Bill Nicholson". The Guardian (İngilizce). 18 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2017. 
  12. ^ "Obituary: Tony Waddington". The Independent (İngilizce). 31 Ocak 1994. 22 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2017. 
  13. ^ Suart, Paul (2 Mart 2017). "Wolverhampton Wanderers nostalgia: Remembering Wolves' League Cup final triumph on March 2 1974". Birmingham Mail (İngilizce). 22 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2017. 
  14. ^ a b Wollaston, Steve (6 Kasım 2016). "Nostalgia special: Happy Birthday to former Aston Villa, Birmingham City and West Brom manager Ron Saunders". Birmingham Mail (İngilizce). 22 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2017. 
  15. ^ "Man City legend: Time our fans stopped living on past glories". Daily Mirror (İngilizce). 13 Mayıs 2011. 22 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2017. 
  16. ^ Taylor, Daniel (19 Nisan 2016). "Nottingham Forest's European Cup winners lined up to be inducted in hall of fame". The Guardian (İngilizce). 22 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2017. 
  17. ^ Murray, Scott; Smyth, Rob (27 Şubat 2009). "The Joy of Six: League Cup final memories". The Guardian (İngilizce). 22 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2017. 
  18. ^ Kendrick, Mat (12 Ocak 2015). "Wolverhampton Wanderers fans blog: A nostalgic look back at the Wolves reign of John Barnwell". Birmingham Mail (İngilizce). 22 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2017. 
  19. ^ a b c d Edwards, Richard (19 Eylül 2017). "Remembered! When nobody but Liverpool won the League Cup". FourFourTwo (İngilizce). 22 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2017. 
  20. ^ "Ken Brown's West Ham and Norwich medals stolen in burglary" (İngilizce). BBC News. 1 Mayıs 2015. 12 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2017. 
  21. ^ Burnton, Simon (27 Şubat 2016). "The forgotten story of … Oxford United winning the 1986 League Cup". The Guardian (İngilizce). 23 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2017. 
  22. ^ a b c "George Graham managerial career". The Daily Telegraph (İngilizce). 31 Aralık 2001. 18 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2017. 
  23. ^ "Ray Harford dies at 58". The Daily Telegraph (İngilizce). 9 Ağustos 2003. 15 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2017. 
  24. ^ a b Stringer, David; Hazlewood, Phil (19 Eylül 2004). "Brian Clough, the 'best manager England never had', dies aged 69". The Independent (İngilizce). 5 Aralık 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2017. 
  25. ^ a b Bevan, Chris (26 Şubat 2010). "When Boardman gave Villa the last laugh" (İngilizce). BBC Sport. 22 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2017. 
  26. ^ a b c d "The 49 trophies of Sir Alex Ferguson - the most successful managerial career Britain has ever known". The Independent (İngilizce). 8 Mayıs 2013. 1 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2017. 
  27. ^ Fulda, Owen (7 Ekim 2017). "Roy Evans believes Liverpool should have won the Premier League when he was Anfield boss". Daily Star (İngilizce). 8 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  28. ^ Benson, Rory; Dicken, Alex (30 Kasım 2016). "Aston Villa 1996 League Cup winners: Where are the men who beat Leeds United now?". Birmingham Mail (İngilizce). 22 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2017. 
  29. ^ a b "Martin O'Neill timeline". The Guardian (İngilizce). 9 Ağustos 2010. 19 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2017. 
  30. ^ "Vialli sacked as Chelsea manager". The Independent (İngilizce). 11 Eylül 2000. 22 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2017. 
  31. ^ "Gerard Houllier set for Anfield return with Aston Villa" (İngilizce). BBC Sport. 6 Aralık 2010. 22 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2017. 
  32. ^ "Cole strike stuns Spurs" (İngilizce). BBC Sport. 24 Şubat 2002. 28 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2017. 
  33. ^ "iverpool lift Worthington Cup" (İngilizce). BBC Sport. 2 Mart 2003. 30 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2017. 
  34. ^ McCarra, Kevin (1 Mart 2004). "Zenden's slip ends anguish for Boro". The Guardian (İngilizce). 22 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2017. 
  35. ^ a b c d McNulty, Phil (26 Şubat 2017). "Manchester United 3-2 Southampton". BBC Sport (İngilizce). 25 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2017. 
  36. ^ Sanghera, Mandeep (22 Ocak 2008). "Tottenham 5-1 Arsenal" (İngilizce). BBC Sport. 22 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2017. 
  37. ^ James, Stuart (28 Şubat 2011). "Alex McLeish has taken Birmingham to places they never thought likely". The Guardian (İngilizce). 22 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2017. 
  38. ^ Bevan, Chris (26 Şubat 2012). "Kenny Dalglish believes Carling Cup win can inspire Liverpool" (İngilizce). BBC Sport. 24 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2017. 
  39. ^ "League Cup 2013: Michael Laudrup toasts greatest career win" (İngilizce). BBC Sport. 24 Şubat 2013. 24 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2017. 
  40. ^ Taylor, Daniel (2 Mart 2014). "Manchester City win League Cup as Touré wonder goal sparks comeback". The Guardian (İngilizce). 22 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2017. 
  41. ^ McNulty, Phil (29 Şubat 2016). "Capital One Cup: Manuel Pellegrini's selection policies pay off" (İngilizce). BBC Sport. 10 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2017. 
  42. ^ McNulty, Phil (25 Şubat 2018). "Arsenal 0-3 Manchester City" (İngilizce). BBC Sport. 26 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2018. 
  43. ^ McNulty, Phil (24 Şubat 2019). "Carabao Cup final: Chelsea 0–0 Manchester City (Man City win 4-3 on pens)" (İngilizce). BBC Sport. 23 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2019. 
  44. ^ Burt, Jason (1 Mart 2020). "Manchester City win Carabao Cup but plucky Aston Villa make them fight for Wembley final". The Daily Telegraph (İngilizce). 1 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]