Kara Büyü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Drag Me to Hell sayfasından yönlendirildi)
Kara Büyü
Drag Me to Hell
Afiş resmi
YönetmenSam Raimi
YapımcıGrant Curtis
Robert Tapert
YazarSam Raimi
Ivan Raimi
OyuncularAlison Lohman
Justin Long
Lorna Raver
Dileep Rao
David Paymer
Adriana Barraza
MüzikChristopher Young
Sanat yönetmeniPeter Deming
KurguBob Murawski
StüdyoGhost House Pictures
DağıtıcıUniversal Pictures
CinsiSinema filmi
TürüKorku
RenkRenkli
Çıkış tarih(ler)iAmerika Birleşik Devletleri 29 Mayıs 2009 (2009-05-29)
Türkiye 16 Ekim 2009 (2009-10-16)
Süre99 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
İspanyolca
Bütçe30 milyon $[1]
Hasılat90.842.646 $[1]
Resmî sitesi

Kara Büyü (İngilizceDrag Me to Hell), Sam Raimi'nin yazıp yönettiği 2009 yapımı doğaüstü korku filmidir. Senaryosunu kardeşi Ivan Raimi ile yazdığı film, bir kredi memuru olan Christine Brown'un bankaya gelen bir çingeneye kredi vermemesi ve buna karşılık çingenenin ona büyü yapmasını anlatıyor.

Sam Raimi ve kardeşi Ivan Raimi, Kara Büyü'yü Örümcek Adam filmleri üzerinde çalışmadan önce yazmışlardı. Film, Cannes Film Festivali'nde gösterildi ve olumlu eleştiriler aldı. Film, dünya çapında 90 milyon dolar hasılat elde etti. Ayrıca film, Scream Awards (2009) ve Saturn Ödülleri (2010) töreninde En İyi Korku Filmi ödülünü kazandı.

Olay örgüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir bankada kredi memuru olarak çalışan Christine Brown, müdür yardımcılığı için Stu Rubin ile rekabet hâlindedir. Patronları Jim Jacks, müdür yardımcılığı için bu iki çalışanından hangisini müdür yardımcılığı görevine atayacağına karar vermemiştir. Bu yüzden bu ikisi patronlarının gözüne girmek için büyük gayret sarf etmektedirler.

Bir gün Christine'e Sylvia Ganush isimli bir çingene, müşteri olarak gelir. Çingene bankaya olan borçlarını ödemediği için banka evine el koyacaktır. Christine'den, borçlarını ödeyebilmesi için, borçlarının bir süreliğine ertelenmesini talep eder. Christine, bu durumu patronuna sorar. Patronu zaten iki defa erteleme verildiğini söyler ve üçüncü erteleme kararını ise Christine'e bırakır. Christine ise müdür yardımcılığı görevini kaybedeceğini düşündüğü için çingeneye üçüncü bir erteleme vermez. Çingene, erteleme vermesi için ısrarla Christine'e yalvarsa da bu talebi reddedilir.

Bir gün çingene, Christine'e otoparkta saldırır ve Christine'in giysisinden bir düğme koparır, düğmeye büyü yaparak Christine'e geri verir. Yaptığı büyüye göre Lamia, 3 gün boyunca Christine'e işkence edecek ve 3. günün sonunda Lamia, Christine'i içinde sonsuza kadar kalacağı cehenneme sürükleyecektir.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Yönetmen Sam Raimi ile oyuncular: Dileep Rao, Alison Lohman, ve Justin Long San Diego Comic-Con International'da tartışıyor. (2008)
  • Alison Lohman - Christine Brown: Bankada çalışan genç bir kredi memuru. Bankaya gelen Sylvia Ganush'un borç ödeme tarihini ertelemediği için Sylvia Ganush tarafından lanetlenir ve Lamia ona musallat olur.
  • Justin Long - Profesör Clayton "Clay" Dalton: Christine'in erkek arkadaşı.
  • Lorna Raver - Bayan Sylvia Ganush: İhtiyar bir çingenedir. Christine'e büyü yapmış ve Lamia'yı ona musallat etmiştir.
  • Dileep Rao - Rham Jas: Fal bakarak geçimini sağlayan bir medyumdur. Lamia'dan kurtulması için Christine'e yardımcı olmaya çalışmıştır.
  • David Paymer - Jim Jacks: Banka müdürü ve Christine'in patronu.
  • Adriana Barraza - Shaun San Dena
    • Flor de Maria Chahua - Genç Shaun San Dena
  • Bojana Novakovic - Ilenka Ganush: Sylvia Ganush'un kız torunu.
  • Reggie Lee - Stu Rubin: Christine'in iş arkadaşı ve müdür yardımcılığı olma yolundaki rakibi.
  • Chelcie Ross - Leonard Dalton: Clay'in babası.
  • Molly Cheek - Trudy Dalton: Clay'in annesi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Drag Me to Hell (2009)". Box Office Mojo. 4 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2010. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]