Diürez

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Diürez (/ˌdjʊˈrsɪs/), özellikle aşırı olduğunda (poliüri) idrarın atılmasıdır. Bu terim topluca, sıvı dengesinin korunması sırasında böbrekler tarafından artan idrar üretiminin temelini oluşturan fizyolojik süreçleri ifade eder.[1]

Sağlıklı insanlarda fazla su içmek vücudun su dengesini korumak için hafif diürez oluşturur. Kalp yetmezliği ve böbrek yetmezliği gibi sağlık sorunları olan pek çok kişi, böbreklerinin ödemden kaynaklanan aşırı sıvı yükünün üstesinden gelmesine yardımcı olmak için diüretik ilaçlara ihtiyaç duyar. Bu ilaçlar idrar üretimi yoluyla su kaybını teşvik eder. Kandaki elektrolit konsantrasyonları sıvı dengesiyle yakından bağlantılıdır, bu nedenle sıvı alımını veya çıkışını içeren herhangi bir eylem veya sorun (polidipsi, poliüri, ishal, diüretiklerin başlatılması veya dozlarının değiştirilmesi ve diğerleri gibi) tıbbi bakım gerektirebilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Shils, Maurice Edward; Shike, Moshe (2006). Modern Nutrition in Health and Disease. Lippincott Williams & Wilkins. ISBN 9780781741330. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2015.