Hipervolemi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hipervolemi
Diğer adlarFazla sıvı yüklenmesi
UzmanlıkEndokrinoloji Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Hipervolemi, fazla sıvı yüklenmesi olarak da bilinir, kanda çok fazla sıvının bulunduğu bir tıbbi durumdur. Bu durumun aksi ise hipovolemidir, hipovolemide kanda çok az sıvı bulunur. İntravasküler kompartmanda fazla sıvı bulunması, vücuttaki toplam sodyumun artması ve bunun sonucunda ekstraselüler vücut suyunda artış olması nedeniyle ortaya çıkar. Bu durum genellikle; konjestif kalp yetmezliği (KKY), böbrek yetmezliği ve karaciğer yetmezliğinde görülen sodyum dengesi düzenleyici mekanizmalardaki bozulmalar sonucunda ortaya çıkar. Hipervolemi; gıdalardan, intravenöz çözeltilerden, kan nakillerinden, ilaçlardan veya tanılayıcı kontrast boyalardan fazla sodyum alımı sonucunda da ortaya çıkabilir. Hipervolemi tedavisi temel olarak diüretik (idrar söktürücü) uygulamasını ve, su, sıvı, sodyum ve tuz alımını sınırlamayı içerir.

Belirtiler ve semptomlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Fazla sıvı, özellikle tuz ve su, vücuttaki çeşitli yerlerde birikerek ağırlık artışına, bacaklarda ve kollarda şişmeye (periferal ödem) ve/veya karında sıvı birikimine (assit) neden olur. Sonra bu fazla sıvı, akciğerlerdeki hava boşluklarına girerek (pulmoner ödem) ve kana giren oksijen miktarını azaltarak kansızlığa (anemi) ve nefes darlığına (dispne) veya transüdasyonla (santral venöz basıncın arttığını tespit etmek için en iyi işaret) plevral boşluğa (plevral efüzyon da dispneye neden olur) girer. Ayrıca fazla sıvı, yüzün şişmesine neden olabilir. Ayrıca fazla sıvı, yatma pozisyonundayken akciğerlere toplanarak geceleyin nefes almayı ve uyumayı zor hale getirebilir (paroksismal nokturnal dispne).

Komplikasyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Konjestif kalp yetmezliği (KKY), fazla sıvı yükünün en sık görülen sonucudur. Ayrıca KKY, hiponatremiyle (hipervolemik hipovolemi) ilişkilendirilebilir.[1]

Nedenler[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşırı sodyum ve/veya sıvı alımı:

Sodyum ve su birikimi:

İntravasküler boşluğa sıvı geçişi:

Tedavi[değiştir | kaynağı değiştir]

Hipervolemi tedavisinde diüretikler, özellikle kıvrım diüretikleri, kullanılır.[4]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ The MERCK MANUALS > Hyponatremia 20 Ekim 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Last full review/revision May 2009 by James L. Lewis, III, MD
  2. ^ a b c d e f g h i j k l Page 62 (Fluid imbalances) in: Portable Fluids and Electrolytes (Portable Series). Hagerstwon, MD: Lippincott Williams & Wilkins. 2007. ISBN 978-1-58255-678-9. 
  3. ^ "Complications of Transfusion: Transfusion Medicine: Merck Manual Professional". 1 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2009. 
  4. ^ Claure-Del Granado, Rolando; Mehta, Ravindra L. (December 2016). "Fluid overload in the ICU: evaluation and management". BMC Nephrology. 17 (1): 109. doi:10.1186/s12882-016-0323-6Özgürce erişilebilir. PMC 4970195 $2. PMID 27484681. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sınıflandırma

Şablon:Fluid, electrolyte, acid base metabolic pathologyŞablon:Electrolyte abnormalities