Deydinler, İnegöl

Vikipedi, özgür ansiklopedi
21.21, 4 Ocak 2017 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 18011425 numaralı sürüm (yıl bağlantısı kaldırldı AWB ile)
Deydinler
Harita
Bursa
Bursa
Ülke Türkiye
İlBursa
İlçeİnegöl
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
Rakım110 m
Nüfus
 (2000)[1]
 • Toplam1.071
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0224
İl plaka kodu16
Posta kodu16400

Deydinler, Bursa ilinin İnegöl ilçesine bağlı bir mahalledir.

İnegöl ilçesi merkez bucağına bağlı bir mahalledir. Deydinler Köyü Marmara bölgesinin güney doğusunda yer almaktadır. Deydinler mahallesi İlçenin hemen güneyinde, İnegöl’e 3.7 km uzaklıkta olup ulaşımı kolaydır. Şehir merkezinden gelecekler için Mahmudiye mahallesinden güney doğu ya doğru gidildiğinde Muzaffer Samda İ.Ö.O’nun önünden devam edilerek Bedre köprüsü geçildikten sonra sağ a devam edilir. Bursa istikametinden gelenler için Avarlar kavşağından Ertuğrul gazi bulvarına girilip yine Muzaffer Samda okulunun önünden devam edilir.

Tarihçe

Deydinler mahallesi tarihi konusunda kesin bir araştırma yapılmamıştır. Mahallenin ilk Osmanlı köylerinden biri olduğu bilinmektedir, mahallenin isminin nereden geldiği konusun da da çeşitli rivayetler vardır; bunlardan en çok anlatılan, şimdiki Hamza bey mahallesinin olduğu yerde yaşayan Rum tekfuru, Deydinler de yaşayan beyin kızını oğluna ister vermeyince mahallesi cezalandırmak için Hamza bey mahallesi içersinden geçen Akça su deresinin önünü keserek mahallesi su altında bırakmak ister ve her gün karşı tepeden bakarak dey di deyecek derken mahallenin adı Deydinler kalır rivayet bu. Deydinler kelimesinin Türkçe anlamı ‘sanki’dir. Başka bir rivayete göre ise: Bedre mahallenin hakimi Bedre’nin kızını, Boğazköy’deki Rum tekfuru istemiş. Bedre vermeyince, Boğazköy tekfuru suyu Deliktaş’ta kesmiş. Sonra da suyu birden salınca İnegöl’ü sel basmış, Deydinler’e su deymiş. İşte İnegöl yakınlarındaki suyun deydiği yerdeki bu köye Deydinler denilmiş. 1487 yılı tahrirat defterinde Aşağı ve Yukarı Deydinler olarak 2 köy görülmektedir. Köylülerin bazıları ellici, bazıları da kesimci imiş.Köy, padişahların has mülküdür. Bu tarihteki belgelerden, mahallede Ermeni ve Yahudilerin yaşadığı anlaşılmaktadır. Yukarı Deydinler mahallesi atmacacı imiş. XVIII-XX. Yüzyıl başına kadar Ertuğrul Sancağı’na bağlı olup, 1926 yılında İnegöl’le birlikte Bursa’ya bağlanmıştır. Mahallede yaşayanların tamamına yakını tarım ile uğraşmaktadır, son yıllarda genç nüfus’un bir kısmı İnegöl’deki fabrikalarda çalışmaktadır. Deydinler mahallesinde 8 yıllık ilk öğretim okulu bulunmaktadır ve komşu köylerden taşımalı sistem ile öğrenciler eğitim görmektedirler. Tanıtım ve Yeri: Bursa ili, İnegöl ilçesine bağlı olan Deydinler mahallesi ova üzerine kurulmuş bir mahalledir. Köy geniş düzlüklerden oluşmaktadır. Deydinler mahallesinin İnegöl’e uzaklığı 3,7 km, Bursa’ya uzaklığı 49 km kadardır. Köyümüzün yol durumuna gelince köy yollarının tamamına yakını asfalt sayılmaktadır. Mahallenin kuruluş tipi ‘toplu köy’ olarak adlandırılmaktadır. Deydinler mahallesi geniş ve verimli bir arazi üzerinde kurulduğu için geçmişten günümüze mahallede yaşayan insanların büyük kısmı tarımla uğraşmaktadır. Köy arazisinin tamamında tarım yapılabilmektedir.

İklimi

İnegöl Marmara bölgesinde bulunmasına rağmen Akdeniz iklimi ile Karadeniz iklim tipi arasında değişikliğe uğramış bir karakterde iklim tipi görülür. Yıllık ortalama sıcaklık 12 °C, en sıcak ay ortalaması 22 °C ile Temmuz, en soğuk ay ortalaması 2º ile Ocak ayıdır. En yüksek sıcaklık Ağustos ayında 41 °C, en düşük sıcaklık –22 °C Ocak Ayı’nda kaydedilmiştir. Nüfusu: Köy 210 hane olup son nüfus sayımında 1100 nüfusa sahiptir. Mahallede 8 yıllık İlköğretim okulu bulunmaktadır,komşu köylerden taşımalı sistemle öğrencilerde eğitim görmektedirler. Ayrıca mahallede 20 öğretmen bulunmaktadır. Mahallenin tamamı okuryazardır. Deydinler mahallesinde yaşanan nüfus hareketleri tek yönlü değildir. Mahalleden kente olduğu gibi kentten köye doğru bir hareket de söz konusudur. Mahallede eskiden kente göç etmiş aileler zamanla köye geri dönüş yapmaktadır.

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2011 1.044
2007 996
2000 855
1997 812

Altyapı bilgileri

Mahallede 17 derslik ilköğretim okulu vardır.Mahallenin içme suyu şebekesi kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

Mahallenin iklimi, Marmara iklimi etki alanı içerisindedir. yazları sıcak kışları ise soğuk geçer.

Coğrafya

Bursa il merkezine 49, İnegöl ilçesine 3,7 km. uzaklıktadır.

Kültür

Köyümüzde kullanılan bazı kelime ve deyimler; Bages: avanak,salak; Berenarı: şöyle böyle; Cıbıl: çıplak; Eza: kibrit;Gali: artık; ileş:leş Teğen: sincap ;pontul:pantalon ;yımarta:yumurta ;domata:domates ;bakır:kova potin: kundura ayakkabı. Entari: gömlek. Nacak: balta Aynaşmak: girişmek,bitirmeye çalışmak ; ünne: çağır ; ıccak: sıcak

Ekonomi

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Ancak son 30 yıldan beri meyvecilik üzerine yoğunlaşma vardır.Başta Şeftali olmak üzere elma ve armut yetişmektedir.Meyve kalitesi bakımından inegöl ve çevresinde ilk sırada yer alır.2008 yılı hasat sonunda 6750 ton şeftali 3000 ton kiraz 12300 ton armut 9370 ton elma üretimi elde edilmiştir. Fakat meyve ve süt fiyatlarının düşük fiyatta olması çiftçinin gelirini oldukça düşürmüştür.

Dış bağlantılar