Delfi Oyunları

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Delfi Oyunları, herkes tarafından bilinen spor müsabakalarının yapıldığı olimpik oyunların ikiz kardeşidir. Ancak Delfi'de ana konu sanat, kültür ve bilimdir. Belirli aralıklarla düzenlenen uluslararası ve ulusal çerçeveler içerisinde yarışmalar, sunumlar, sergiler ve faaliyetler gerçekleştirilmektedir. Delfi oyunları köken olarak Eski Yunan'a dayanmaktadır.

Helicon Dağı'nda Kitara'lı Bir İlham Perisi, Aşil Ressamı (M.Ö. 440-430), Devlet antika koleksiyonları Münih, Almanya.
Arabacı heykeli (MÖ 478-474), Delfi Arkeoloji Müzesi, Yunanistan.

Tanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Delfi Oyunları, antik Yunan geleneklerine dayanan ve günümüzde sanat ve kültür temsilcilerini bir araya getirerek uluslararası diyaloğu teşvik eden önemli bir etkinliktir. Bu oyunlar, farklı uluslardan ve kültürlerden gelen insanların sanat ve kültür alanındaki başarılarını sergilemelerine olanak tanırken, aynı zamanda kültürlerarası etkileşimi ve fikir alışverişini teşvik eder.

Delfi Oyunları, insanlığın temel değerlerini güçlendirmeye ve uluslararası barış sürecine katkıda bulunmaya yönelik bir platform sunar. Katılımcılar, ulusal ve etnik kimliklerine sahip çıkarken, aynı zamanda diğer kültürlerle etkileşimde bulunarak hoşgörü ve anlayışı artırırlar.

Bu oyunlar, insanlığın kültürel mirasını koruma çabalarını destekler ve sanatın ve kültürün geleceğine yönelik önemli gelişmelere katkıda bulunur. Dolayısıyla, Delfi Oyunları, kültürel çeşitliliğin kutlanması ve küresel barışın teşviki için önemli bir araç olarak kabul edilir.

Tarihsel Referans[değiştir | kaynağı değiştir]

Jean Jacobi ve Lüksemburg -"Rugby" çizim için madalyalı. 1928 yılında Sanat yarışmalar, IX. Yaz Olimpiyatları, Amsterdam
Delphic Festivali Poster, 1927

Antik Yunan’da Delfi Oyunları 1000 yıla yakın canlı kalmıştır. 394 yılına kadar en önemli etkinlikler arasında olan bu oyunlar, olimpik oyunlardan birer sene evvel gerçekleştirilirdi. Olimpik oyunlarda fiziki yarış ön planda olmasına karşın, Delfii (Pytik) Oyunları sanatsal müsabakaya yönelikti. Antik Çağ'da önemleri o kadar büyüktü ki bu sebeple oyunlar süresince savaşlara bile ara verilirdi.

Yeni Çağ'ın olimpik oyunlarının yeniden canlandırılmasından 100 sene sonra 1994 yılında Berlin’de "Uluslararası Delfi Konseyi (IDC)“ kuruluş toplantısını düzenlendi. 20 ülkenin temsilcileri J. Christian B. Kirsch'in davetine icabet edip geldiler. İşte bu, uluslararası Delfi hareketinin hayata geçtiği an oldu.

1912 yılından itibaren 1948 yılına kadar Pierre de Coubertin, Olimpiyat Oyunları Sanat yarışmalar girişimi sayesinde çeşitli ülkelerde gerçekleştirildi. Sadece spor konularda ilgili işler için madalya verildi.[1]

Yunan şair Angelos Sikelianos ve eşi Eva Palmer, Delfi Pythian Oyunları'nı yeniden canlandırmak için girişimde bulunmuştur. 1927 yılında ilk Delphic Festivali yapıldı. 1930 yılında, küresel ekonomik kriz sebebiyle bu organizasyona tekrar son verildi. Günümüzde Delphic Festivalleri, her yıl haziran ayında yapılmaktadır.[2]

Modern Çağın Delfi Oyunları[değiştir | kaynağı değiştir]

Uluslararası Delphic Konseyi Amblem, Berlin merkezli
Delphic Dünya Kongresi Damgası, Tiflis, 1997. Damga Uluslararası anlaşılmaz Hareketi amblemi gösteriyor ve Gürcü Manastır Dschwari

Olimpik Oyunların Kimliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Beş halka beş kıtayı temsil ediyor (Dizayn: Coubertin) - Sembolik element ateştir. - Zeytin dalı - Olimpik Oyunlar (1896'dan beri) - Olimpik Kış Oyunları (1924'ten beri) - Olimpik Gençlik Oyunları (2010'dan beri) - Olimpik Mars

Yeni çağın Olimpik Oyunlarının yeniden canlandırılmasından 100 sene sonra 1994 yılında Berlin’de "Uluslararası Delphi Konseyi (IDC)“ kuruluş toplantısını düzenlendi. 20 ülkenin temsilcileri J.Christian B. Kirsch beyefendinin davetine icabet edip geldiler. İşte bu uluslararası Delphi hareketinin hayata geçtiği an oldu. Yüzyılların antik yunan geleneklerine dayanan Delphi Oyunları günümüzde medeniyetler arasındaki diyaloğun geliştirilmesine katkıda bulunmaktadır. Bu oyunlar dünya çapındaki sanat ve kültür temsilcilerine müsabaka, sunum, performans ve kültürlerarası fikir alışverişlerini sergileyebilecekleri olağanüstü bir sahne sunar. Delphi hareketi iste bu sebeple sanat ve kültür dünyasının geleceği ile alakalı önemli gelişmeleri destekler ve bununla beraber insanlığın kültür mirasını korumaya çalışır.

Ulusal ve etnik kimliklerine sahip çıkmak suretiyle Delphi Oyunları insanlığın temel değerlerini kuvvetlendirir. Böylelikle toplumlararası iletişime katkıda bulunur ve uluslararası barış sürecini desteklerler.

Uluslararası Delphi Konseyi (IDC)[değiştir | kaynağı değiştir]

IDC (International Delphic Council) Delphi hareketinin en üst mercisidir. IDC’nin üyeleri Ulusal Delphi Konseyleri (NDC) ve sanat, kültür, eğitim, ticaret, dernek ve kurum gibi camialardan gelen şahsiyetlerden oluşur. IDC, yönetim kurulu tarafından yönetilir. Antik Yunan’da olduğu gibi yönetim kurulu seçilmiş 12 kişiden oluşur ve "Amphiktyonie“ adını taşır.

IDC’nin en önemli görevi, uluslararası Delphi hareketini ve dünya çapında düzenli olarak gerçekleştirilecek Delphi Oyunlarını ve Delphi Gençlik Oyunlarını kuvvetlendirerek dünyadaki toplum ve kültürlerarası anlaşmayı desteklemektir. Aralarında Nelson Mandela gibi şahsiyetlerin de bulunduğu Delphi elçileri, IDC’nin çalışmalarını desteklerler.

Sembol[değiştir | kaynağı değiştir]

Delphic yarım daire bayrak - Delphic Oyunları'nın sembolü, başlangıçta tasarlanmış ve J.Christian B. Kirsch 1995 patentli, renkler, altı yarım daireden oluşur: Turuncu, sarı, yeşil, mavi, mor, kırmızı beyaz bir arka plan. J.Christian B. Kirsch göre, altı Delphic sanat kategorileri simgeleyen ve bu ifade bir sanat ihtiyaçlarını ve diğer ilham verir.

Uluslararası Delphic Konseyi Statüsünün göre, Ulusal anlaşılmaz kuruluşlar anlaşılmaz Hareketi uluslararası karakterinin bir parçası dahil etmek için kendi logosunu geliştirmek.[3][4]

Delphi Hareketinin Evrimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Delphi hareketinin evrimi, Uluslararası gelişimin yapılandırılması Delphi fikrinin insan ruhuna dokunan cazibeli bir etkisi vardır. Modern çağın Delphi Oyunları sadece yeni bir "etkinlik etiketi", bir antik yunan fikrinin kopyası veya dünya çapında her yıl binlercesi gerçekleştirilen etkinliklerden biri değildir. Bu hareketi daha çok vücut ve ruhun yeniden birleştirilmesine ve bunların her ikisine ortak bir sahne sunmaya yönelik bir taahhüttür.

Bunun gerçekleştirilmesi Delphi ağının tabanının sürekli geliştirilmesi ve INTERNATIONAL DELPHIC FOUNDATION vakfının Supreme Delphic Authority (en yüksek Delphi makamı) nezdinde finanse edilmesinin yanında stratejik hareketlerle merkezi olmayan bir ağın geliştirilmesine bağlıdır. İşte bunun bir parçası olarak IDC ana merkezinin Almanya'dan kaynağına, yani Yunanistan'a taşınması da vardır.

INTERNATIONAL DELPHIC COUNCIL (IDC) ANA MERKEZI, yöresel ve kıtasal şubeler (Avrupa IDC şubesi gibi) ve ayrıca ULUSAL DELPHI KOSEYLERI (NDC) şu kilit şölenleri düzenlemektedir:

  • ULUSLARARASI DELPHI OYUNLARI (INTERNATIONAL DELPHIC GAMES, her dört yılda IDC sorumluluğunda düzenlenir. Bir sonraki şölen: 2013 yılında olacak)
  • ULUSLARARASI DELPHI GENCLIK OYUNLARI (INTERNATIONAL JUNIOR DELPHIC GAMES, her dört yılda bir IDC sorumluluğunda düzenlenir. Bir sonraki şölen: 2015 yılında)
  • YÖRESEL / KITASAL DELPHIYATLAR (REGIONAL / CONTINENTAL DELPHIADS, her iki yılda bir IDC sorumluluğunda düzenlenir.)
  • ULUSAL DELPHIYATLAR (NATIONAL DELPHIADS, her sene Ulusal Delphi Konseyleri (NDC) sorumluluğunda istek ve imkân dahilinde düzenlenir. Bunun yanında aşağıdaki aktivitelerin finansmanını sağlamaya çalışırlar:
  • Delphi Aginin ITB Berlin fuar tanıtımı (Dünyanın en büyük turizm fuarı)
  • VIP Lounge'larına katılım
  • Delphi Kongrelerine ev sahipliği
  • Delphic Art Movie Award (DAMA) kısa belgesel film festivalinin organizasyonu

Delphi Oyunlarının Kazandırdıkları[değiştir | kaynağı değiştir]

● Katılımcılar için – sanat ve kültürlerini sunabilecekleri yeni ve essiz ulusal ve uluslararası bir forum.

● Seyirciler için – yeni ve essiz aktif ve saydam bir katılım sistemi.

● Devletler, ülkeler ve şehirler için – yeni ve essiz bir sanat, kültür ve sosyo-politik bir katılım motivasyonu.

● Ekonomi için – dünya çapında özellikle medya ve eğlence alanında marketing aracı olarak kullanılabilecek bir yatırım ve sponsoring imkânı.

Delphi Oyunlarına Katılma Şekli[değiştir | kaynağı değiştir]

Uluslararası Delphi Konseyi (IDC) uluslararası ortaklar insanlık değerlerini paylaşmak ve beraber büyümeye davet ediyor. Başarılı bir is mümkün olan en iyi ürün ve bilgileri müşteri kitlelerinin alışkanlık, kültür, gelenek ve yasam tarzına uygun olarak sunmaya bağıldır. IDC bu sahneyi ulusal ve uluslararası oyunculara büyümeleri için dünyanın sanat, kültür, eğitim ve eğlence alanındaki en büyük ağına katılmaları için kurulmuştur. Bu kapsamda yeni medya ağları kullanılmakta ve yeni formatlar geliştirilmektedir. Sizi birincil ortağımız, yatırımcı, sponsor, ve/veya sanat koruyucusu olmaya ve geride ayak izlerinizi bırakmaya davet ediyoruz. Bunun yanında eğlenecek ve kimliğinizi ve kültürel geçmişinizi gelecek nesiller için kuvvetlendireceksiniz.

Yeni çağın Delphi Oyunlarının altı sanat kategorisi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Akustik Sanatlar:
    • Ses, Enstrümantal, Müzik, Elektronik sesler…
  • Temsil Sanatları:
    • Dans, Tiyatro, Sirk, Kukla Oyunları…
  • Sözlü sanatlar:
    • Edebiyat, İfade, Masal anlatmak, Sunuculuk…
  • Görsel Sanatlar:
    • Resim/Grafik, Heykel, Fotoğrafçılık/Sinema, Mimari, Dizayn, Moda, El sanatları…
  • Sosyal Sanatlar:
    • İletişim, İnternet, Medya, Pedagoji, İfade bilimi…
  • Çevre Sanatları:
    • Çevre ve şehir planlaması, Tabiat, yapı ve yer anıtlarının bakım ve korunması …

Delphi ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Madalyon (Altın, gümüş ve bronz dahil edilen müdavil katkılar için)
  • Lyra (Özel katkılar olarak büyük bir sanat eserinin bir parçası olarak)
  • Defne dalı (Çok özel sanat katkıları için)
  • Sertifika (Delphi Oyunları’nın tüm aktif katılımcıları için)

Mevcut Durum[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeni organizasyon - Moskova merkezi ile "Uluslararası Delphic Komitesi" 2006 yılının Mayıs ayında kendi resmi web sitesi açıldı.[5] 2005 yılından bu yana Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu "Uluslararası Delphic Komitesi" tarafından yürütülmektedir. Bu konumundadır Delphic Oyunları önemli iç olaylar adanmıştır.[6][7] Bu "Uluslararası Delphic Komitesi", Eylül 2008'de de ikinci Saratov / Rusya Uluslararası Delphic Oyunları yaptı ama onların meşruiyetini soru olarak adlandırılır.[8][9]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Art Competition 1912—1948". 25 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2011. 
  2. ^ "Information about the Festivals of Delphi Greece". 24 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2011. 
  3. ^ "Delphischer Rat Deutschland". 19 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2011. 
  4. ^ "National Delphic Council USA". 22 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2011. 
  5. ^ "Opening of the website of the International Delphic Committee". 9 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2011. 
  6. ^ The ninth Junior Delphic Games Russia dedicated to the anniversary of the victory 7 Mart 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. // Вести.ру - 23 апреля 2010
  7. ^ "Welcoming words of the Minister V.L. Mutko". 9 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2011. 
  8. ^ The newspaper "Vremya" questions the status of the Delphic Games 12 Mart 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.// «Время» Саратов, 22.09.2008
  9. ^ "Press Menu". Delphic Games: spoon of honey in a barrel of tar 23 Ağustos 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. // СаратовБизнесКонсалтинг, 29 сентября 2008

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]