Corto Maltese (dergi)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Corto Maltese
Corto Maltese dergisinin 1983'te yayınlanan ilk sayısı
EditörFulvia Serra
KategorilerSüreli yayın
SıklıkAylık
İlk sayıEkim 1983
Son sayıTemmuz 1993
Ülkeİtalya İtalya
Dilİtalyanca

Corto Maltese, 1983-1993 yılları arasında Rizzoli yayın grubunun bir alt markası olan Milano Libri Edizioni tarafından yayınlanan İtalyan antoloji çizgi roman dergisiydi. Dergi adını Hugo Pratt tarafından yaratılan aynı adlı ünlü karakterden almıştır. Yayın hayatı boyunca İtalya'nın ve dünyanın en iyi çizerlerinin çizgi romanlarını yayınlamıştır.[1]

Yayın geçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Alterlinus dergisinin kapanmasının ardından, linus'un eski yayıncısı Milano Libri kültürlü ve talepkâr bir kitleye yönelik çizgi roman hikâyelerine adanmış bir yayın sunmayı denemek istedi ve uzun bir tanıtım kampanyasının ardından 1983 yılında Corto Maltese dergisini çıkardı.

Genel yayın yönetmenliği görevi, derginin yaratıcısı olan ve 1981'den 1995'e kadar tarihi bir İtalyan çizgi roman ve kültür dergisi olan linus'u da yöneten Fulvia Serra'ya verildi. Kuşe kağıda basılan, büyük formatlı, çok sayıda renkli sayfası ve yüksek kaliteli öyküleri olan Corto Maltese, okuyucularına egzotik ve genellikle ilkel halkların gelenek ve alışkanlıklarını anlatan bir dizi kısa öykü ve seyahat raporu (ya da aynı konudaki kitapların incelemelerini) sunuyordu; bunlar da genellikle egzotik ve genellikle ilkel yerlerdeki maceraları anlatan gerçek çizgi romanlarla dönüşümlü olarak yayınlanıyordu. Her sayı, Fulvia Serra'nın kendisini egzotik ve uzak yerlere seyahat eden bir amiral gemisinin "kaptanı" olarak tasvir ettiği ve "yol arkadaşları" olarak adlandırdığı okuyucularına her seferinde yeni yerler ve geziler önerdiği bir başyazı ile başlıyordu.[2]

İlk sayılarda Hugo Pratt, Milo Manara, Guido Crepax, Andrea Pazienza, Sergio Toppi, Attilio Micheluzzi, Dino Battaglia, Vittorio Giardino ve Altan gibi önemli İtalyan yazarların öyküleri yer aldı. Daha sonra Moebius, Frank Miller, Enki Bilal, Dave McKean ve Alan Moore gibi prestijli yabancı yazar ve çizerler de yer aldı.

Zaman içinde Man of Steel, V for Vendetta, Watchmen ve Black Orchid'i İtalya'ya getiren çeşitli ekler yaratıldı ve yayınlandı. 1988'den 1993'e kadar derginin birçok sayısında Neil Gaiman ve Alan Moore gibi Amerikalı yazarların öykülerini içeren ekler yer aldı. Derginin büyük formatı, birkaç sayı boyunca seri halinde yayınlanan çizgi romanların en iyi şekilde çoğaltılmasına olanak tanıdı. Dergi, yüksek kaliteli ürünler sunduğu 10 yılın ardından Temmuz 1993'te yayınına son verdi. Dergi, dönemin diğer birçok çizgi roman dergisi gibi, daha düşük kaliteli ve özellikle de daha düşük maliyetli yayınların rekabetine dayanamaması nedeniyle kapanmak zorunda kalmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Corto Maltese, storica rivista di fumetti degli anni '80". www.slumberland.it. 18 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2023. 
  2. ^ Carta, Andrea (19 Eylül 2021). "Corto Maltese, Una Rivista Sbagliata". Giornale Pop (İtalyanca). 17 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2023.