Attilio Micheluzzi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Attilio Micheluzzi
DoğumAttilio Micheluzzi
11 Ağustos 1930
Umag, İtalya Krallığı
Ölüm20 Eylül 1990 (60 yaşında)
Napoli, İtalya
Takma adIgor Arzbajeff
Milliyet İtalya
Vatandaşlık İtalya
TürÇizgi roman
Edebî akımÇizgi roman
Önemli ödülleritam liste

Attilio Micheluzzi (Umag, 11 Ağustos 1930 - Napoli, 20 Eylül 1990), ünlü İtalyan mimar, karikatürist ve çizgi romancı.

İlk çıkışını geç yaşta yapmasına rağmen, 20 yıl içinde Corriere dei Ragazzi, Orient Express, Comic Art, L'Eternauta gibi tanınmış İtalyan çizgi roman dergilerinde ve Un Uomo Un'Avventura serisinde yayınlanan Siberia, Titanic, Roy Mann, Petra Chérie gibi çok sayıda çizgi roman macerasını çizdi.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

İtalya Krallığı toprağı iken babasının Regia Aeronautica'da komutan olduğu İstirya'da doğdu; İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra, İtalyan topraklarının bir kısmını Yugoslavya'ya veren Paris Antlaşması'nın imzalanmasının ardından ailesiyle birlikte Napoli'ye taşındı.

1961 yılında mimarlık bölümünden mezun olduktan sonra Afrika'ya taşındı ve Senegal, Nijerya, Gine, Fildişi Sahili, Moritanya, Fas, Tunus ve Libya'da çalıştı. 1969'da, Libya kraliyet sarayının mimarlığını üstlenmeden kısa bir süre önce, Kaddafi'yi iktidara getiren darbenin ardından İtalya'ya döndü. Bunu takip eden kaotik aylarda, Libya'da yaşayan İtalyan azınlığın ve onlarla birlikte Micheluzzi'nin kaderi, zorla ülkelerine geri gönderilmek oldu.[1]

70'li yıllar[değiştir | kaynağı değiştir]

İtalya'da, 1972 yılında, 42 yaşındayken, Corriere dei Ragazzi dergisinde kısa bir süre kullandığı Igor Artzbajeff takma adıyla çıkış yaptı. Biraz utangaçlık biraz da tevazu nedeniyle kullandığı bu takma adı kısa bir süre sonra bıraktı. Yayınlanan ilk öyküsü, ünlü İtalyan gazeteci ve yazar Mino Milani tarafından yazılan serinin bir bölümüydü: Dal Nostro Inviato Nel Tempo. Daha sonra diğer yayınlar için çeşitli türlerde çizgi öyküler çizmeye devam etti, bazı durumlarda senaryoları da yazdı.

1974'te ilk kendi çizgi karakteri Johnny Focus'u yarattı. Kendisini tehlikeli durumların ve yüksek riskli maceraların içinde bulan, sürekli dünyayı dolaşan bir foto muhabiri olan Johnny Focus, genellikle modern sosyal konularla mücadele eden (fildişi avcıları, insan tacirleri ve çeşitli türden kötü adamlar) bir karakterdir. Micheluzzi, Johnny Focus karakterini 1976'ya kadar (Corriere dei Ragazzi dergisinden ayrılıncaya kadar) sürdürdü ve yirmiye yakın öykü üretti. Daha sonra karakter Orient Express dergisinin sayfalarında yeniden canlandırıldı.[2]

Micheluzzi bu dönemde savaş tarihi ve önemli kişilerin hayatlarını konu alan pek çok didaktik çizgi romana imzasını attı.[3]

Ardından 1976'da Il Giornalino dergisiyle işbirliği yapmaya başladı ve Claudio Nizzi tarafından yazılan ve 1982'ye kadar devam edecek olan Capitan Erik serisinde Ruggero Giovannini'nin çizer olarak yerini aldı. Ayrıca Il Giornalino için biyografik olanlar da dâhil olmak üzere çok sayıda serbest öykü ve derginin çeşitli sütunları için illüstrasyonlar çizdi.

1977'de alter alter dergisinde yayınlanan Petra Chérie adlı yeni bir seri yarattı; seri Capitan Erik ile dönüşümlü olarak ve çeşitli türlerde bağımsız hikâyelerle yapıldı; aynı dönemde Eura Editoriale'nin Skorpio dergisiyle işbirliği yaparak Simon Flash serisini ve 1978'de Mondadori'nin SuperGulp! dergisiyle Parallelo 5 serisini yayınladı. Daha sonra Edizioni Cepim için Un Uomo un'Avventura serisinin iki cildini, 1978'de L'uomo del Tanganyka ve 1980'de L'uomo del Khyber albümlerini üretti; her ikisi de daha sonra I Grandi del Fumetto serisinde yeniden yayınlandı.

80'li yıllar[değiştir | kaynağı değiştir]

Micheluzzi 1980'de alter alter dergisinde Marcel Labrume dizisini, 1982'de de Petra Chérie dizisinin yeni bölümlerini yayınladı. Aynı zamanda, edebiyat klasiklerinin redaksiyonlarını ve tarihi şahsiyetlerin biyografilerini yayınlayan Il Giornalino ile çalışmaya devam etti ve Messaggero dei Ragazzi'de Anne Frank'ın biyografisini yayınladı.

Bu yıllarda, daha sonra bir cilt olarak yeniden yayınlanacak olan Rosso Stenton serisini yayınladığı L'Eternauta dergisiyle de işbirliği yapmaya başladı. 1983 yılında Orient Express'te Air Mail serisini yayınladı ve bu seri daha sonra Nerbini Yayınevi'nin Giungla dergisinde ve L'Eternauta'da devam etti. Aynı yıl Bonelli'nin Full dergisinde Jesus Detective San'ı yayınladı.

1986'da Corto Maltese dergisinde Fransız pilot Jean Mermoz üzerine yazılan biyografik serinin ilk bölümü olan Bab-el-Mandeb albümünü yayınladı. Bu seri daha sonra Rizzoli Lizard tarafından yayınlanan bir ciltte tamamlandı. 1988'de Siberia ve metinleri Federico Povoleri tarafından yazılan Il Triangolo Maledetto'yu yayınladı.

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

İtalyan çizgiromanında önemli bir yere sahip olan Attilio Micheluzzi adına, 1998'den bu yana Napoli Comicon'un en büyük ödülü Premio Attilio Micheluzzi verilmektedir. Micheluzzi'nin kazandığı ödüllerden bazıları ise aşağıdaki sıralanmıştır:

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Castellazzi, Davide. "Attilio Micheluzzi - Igor Arzbajeff: Autore Unico, Disegnatore". Guida al fumetto Italiano (İtalyanca). 3 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2023. 
  2. ^ "Attilio Micheluzzi, Biografia di un Architetto dei Fumetti". www.slumberland.it (İtalyanca). 30 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2023. 
  3. ^ Prandi, Marco; Ferrari, Paolo (2014). Guida Al Fumetto Italiano: Autori, Personaggi, Storie (İtalyanca) (2014 bas.). Bologna: Odoya. ss. 290-291. ISBN 9788862882446. 
  4. ^ "Premi Assegnati Dall'ANAF Dal 1974 al 1991" (PDF). Amici del Fumetto (İtalyanca). 23 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 7 Kasım 2023.