Bombalı posta

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ulusal Posta Müzesi'nde sergilenen bir bombalı posta

Bombalı posta, posta servisi aracılığıyla gönderilen ve açıldığında alıcıyı yaralamak veya öldürmek amacıyla tasarlanmış bir patlayıcı cihazdır. Bombalı postalar, Unabomber'ınki gibi terörist saldırılarında kullanıldılar. Bazı ülkelerde, bombalı postaların engellenmesi ve bombalı postaların soruşturulması gibi görevleri olan kurumlar bulunmaktadır.[1] Bombalı posta, neredeyse ortak posta hizmetinin var olduğu süre boyunca, yani 1764 yılından beri kullanılıyor olabilir.

Tavsifi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bombalı postalar genellikle alıcıyı (bombanın gönderildiği kişi olabilir veya olmayabilir) ciddi şekilde yaralamak veya öldürmek amacıyla açıldıktan hemen sonra patlayacak şekilde tasarlanırlar. Benzer bir tehdit, 2001 şarbon saldırılarında olduğu gibi, tanımlanamayan tozlar veya kimyasallar içeren postalardır.

Süfrajetler tarafından kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk olmasa bile, bombalı postaları geniş çapta sürekli olarak kullanan gruplardan biri , Birinci Dünya Savaşı'ndan önceki yıllarda Kadınların Sosyal ve Politik Birliği'nin İngiliz süfrajetleriydi.[2] Grup, politikacıları veya muhalifleri sakatlamak veya öldürmek için tasarlanmış bir tür bombalı postanın orijinal mucitleriydi.[2] 1913'te Şansölye David Lloyd George ve Başbakan H.H. Asquith gibi politikacılara çok sayıda bombalı posta gönderildi, ancak bunların hepsi ülke çapında nakliye sırasında postanelerde, posta kutularında veya posta çantalarında patladı.[3] Süfrajetler bir zamanlar kadınların oy hakkına karşıt olduğunu düşündükleri yargıç Sir Henry Curtis-Bennett'e kısmen kurşunlardan yapılmış "ölümcül" bir bombalı postayla suikast girişiminde bulundular, ancak bomba, Londra posta işçileri tarafından ona ulaşamadan durduruldu.[4]

Patentlenebilirlik[değiştir | kaynağı değiştir]

Antipersonel mayınlarla birlikte bombalı postalar, Avrupa Patent Sözleşmesi uyarınca patentlenebilirlik kapsamı dışında tutulan konuların tipik örnekleridir, çünkü bu tür buluşların yayınlanması veya kullanılması "kamu düzenine" ve/veya ahlaka aykırıdır (Article 53(a) EPC).

Robert Harley, en eski modern bombalı posta olaylarından birinde hedef alındı
Dosya:Tussauds story The Times Sat July 20 1889.jpg
1889'da Madame Tussauds'a gönderilen bombalı posta
Theodore Kaczynski'nin bombalarından birinin FBI tarafından kopyası
Michael Lapsley, bombalı posta saldırısından sonra iki elini de kaybetti ve bir gözü kör oldu
Trump yanlısı bir aşırılıkçının gönderdiği bombalı posta, 2018

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ (USPIS) In the United States, the Postal Inspection Service is responsible for investigating the use, or threat of use, of letter bombs, harmful chemicals and dangerous devices sent through the postal system.
  2. ^ a b "Letter bombs and IEDs: Were the suffragettes terrorists?". Sky News (İngilizce). 30 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2021. 
  3. ^ Riddell, Fern (2018). Death in Ten Minutes: The forgotten life of radical suffragette Kitty Marion (İngilizce). Hodder & Stoughton. s. 122. ISBN 978-1-4736-6621-4. 
  4. ^ Riddell, Fern (2018). Death in Ten Minutes: The forgotten life of radical suffragette Kitty Marion (İngilizce). Hodder & Stoughton. ss. 155-156. ISBN 978-1-4736-6621-4.