Birinci kuşak haklar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Birinci Kuşak Haklar sayfasından yönlendirildi)

Birinci kuşak haklar, klasik haklar veya siyasal haklar olarak da adlandırılmaktadır.[1] Birinci kuşak haklar, ayrıcalıklara sahip olan aristokrasiye karşı burjuvazi sınıfının toplumsal ve siyasal hayatta olma istekleri ile haklara sahip olma taleplerinden doğmuştur. Bu nedenle klasik hakların temelinde burjuvazi sınıfı vardır. Birinci kuşak haklar, kişileri siyasi iktidara karşı korumaktadır.[2] Bu haklar karşısında devletin pasif bir tutum sergilemesi gerektiği ifade edilmektedir. Dolayısıyla birinci kuşak haklar devletin pasif bir tutum içerisinde olmasını gerektiren kişileri devlete karşı koruyan haklar olarak tanımlanmaktadır. Fakat bu haklar için devletin veya siyasi iktidarın karışmama yükümlülüğünden öte ayrıca pozitif yükümlülüklerde de bulunması gerektiği ifade edilmektedir. Birinci kuşak haklar esas olarak kişi haklarını ve siyasal hakları içermektedir.[3] Ayrıca bu haklara negatif statü hakları da denilmektedir. Birinci kuşak haklara yaşam hakkı, düşünce ve düşünceyi açıklama özgürlüğü, dilekçe hakkı, mülkiyet hakkı, seçme ve seçilme hakkı örnek olarak gösterilmektedir. Birinci kuşak haklardan bazıları 1215 tarihli Magna Carta'ya kadar uzanmaktadır.[4] Ayrıca bu haklar İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 2-21. maddelerinde de ele alınmıştır.[2][5]

Birinci Kuşak Haklara aşağıdaki haklar örnek olarak gösterilmektedir.

Tablo
Birinci Kuşak Haklar
Hayat hakkı ve kişi dokunulmazlığı
Kişi özgürlüğü ve kişi güvenliği
Düşünce ve ifade özgürlüğü
Mülkiyet hakkı
Dilekçe hakkı
Seçme ve seçilme hakkı
Adil yargılanma hakkı
Eşitlik hakkı
İnanç ve ibadet özgürlüğü
Dernek kurma hakkı
Konut dokunulmazlığı
Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "İnsan Hakları" (PDF). T.C. Adalet Bakanlığı, Eğitim Dairesi Başkanlığı. 4 Aralık 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  2. ^ a b Mohammad Reza Sarani, Seyed Hossein Sadeghi, Hossein Ravandeh (July 2017). "The Concept of "Right" and its Three Generations" (PDF). International Journal of Scientific Study. doi:10.17354/ijssI/2017/6. 14 Aralık 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  3. ^ CEYLAN, Neslihan Aybike (2017). "KAMU HUKUKU (GENEL KAMU HUKUKU) SOSYAL VE EKONOMİK HAKLAR VE HAKLARIN BÜTÜNLÜĞÜ İLKESİ", Sayı 2. Anasay. s. 217 - 226. 26 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2021. 
  4. ^ "Three generations of human rights". 5 Haziran 2021. 17 Ocak 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ Nations, United. "Universal Declaration of Human Rights". United Nations (İngilizce). 16 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2021. 

Dış Bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]