Bilim müzesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Virginia Bilim Müzesi'ne giriş

Bir bilim müzesi, öncelikle bilime adanmış bir müzedir . Daha eski bilim müzeleri, doğa tarihi, paleontoloji, jeoloji, endüstri ve endüstriyel makineler vb. ile ilgili nesnelerin statik gösterimlerine odaklanma eğilimindeydi. Müzecilikteki modern eğilimler, konu yelpazesini genişletti ve birçok etkileşimli sergiyi tanıttı. Giderek 'bilim merkezleri' veya 'keşif merkezleri' olarak anılan modern bilim müzeleri teknolojiyi de içerir.

Bilim merkezleri ve modern müzelerin misyon ifadeleri farklılık gösterse de genellikle bilimi erişilebilir kılan ve keşfetme heyecanını teşvik eden yerlerdir.

Günümüzde anlaşıldığı şekliyle halk müzesi, bilimsel yönteme uygun olarak düzenlenmiş ve sergilenen, bilim insanının yanı sıra daha sıradan ziyaretçinin ilgisini çeken örnekler ve diğer nesnelerden oluşan bir koleksiyondur. Orijinal anlamıyla 'müze' terimi, ilham perilerine adanmış bir yer anlamına geliyordu - 'insanın zihninin günlük işlerin üzerinde bir yabancılaşma havasına ulaşabileceği bir yer'.

Museum of Jurassic Technology, Introduction & Background, p. 2.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Rönesans dönemi kadar erken bir tarihte, aristokratlar ailelerine sergilemek üzere ilginç şeyler topladılar. Üniversiteler ve özellikle tıp fakülteleri de öğrencileri için örnek çalışma koleksiyonları bulundurdular. Bilim adamları ve koleksiyonerler bulduklarını özel eşya dolaplarında sergilediler. Bu tür koleksiyonlar, modern doğa tarihi müzelerinin öncülleriydi.

1683'te, doğa felsefesini kapsayan amaca yönelik ilk müze olan orijinal Ashmolean müzesi (şimdiki adı Museum of the History of Science) Oxford, İngiltere'de açıldı, ancak kapsamı karışıktı. [1]

Bunu 1752'de Madrid'deki ilk özel bilim müzesi Museo de Ciencias Naturales izledi ve bu müze Frankocu İspanya'dan neredeyse sağ çıkamadı. Bugün müze, İspanyol Ulusal Araştırma Konseyi (Consejo Superior de Investigaciones Científicas) ile yakın işbirliği içinde çalışmaktadır. [2]

1836'da kurulan Utrecht Üniversitesi Müzesi ve Hollanda'nın önde gelen araştırma müzesi, orijinal ortamında 18. yüzyıl hayvan ve insan "nadirliklerinden" oluşan kapsamlı bir koleksiyonu sergileyen bir başka müze örneğidir. [3]

Bilim müzelerinin şeceresindeki bir başka dal da Sanayi Devrimi sırasında büyük ulusal sergiler hem bilimin hem de endüstrinin zaferlerini sergilediğinde gelişmiştir. Bir örnek, Londra, İngiltere'deki The Crystal Palace'daki 1851 Büyük Sergisidir ; fazla öğeler, 1857'de kurulan Londra Bilim Müzesi'ne katkıda bulunmuştur.

Amerika Birleşik Devletleri'nde, çeşitli doğa tarihi Dernekleri 19. yüzyılın başlarında koleksiyonlar oluşturdu. Bunlar daha sonra müzelere dönüştü. Dikkate değer bir örnek, 1864'te Boston'da açılan New England Doğa Tarihi Müzesi'dir (şimdi Bilim Müzesi ). Bir diğeri, Mississippi'nin batısındaki ilk bilimsel organizasyon olan 1856'da kurulan St. Louis Bilim Akademisi idi (organizasyon birkaç on yıldır bilimsel koleksiyonları yönetmesine rağmen, 20. yüzyılın ortalarına kadar resmi bir müze oluşturulmamıştı).

Modern bilim müzeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Rovaniemi, Finlandiya'daki Arktikum Bilim Müzesi

Modern etkileşimli bilim müzesine, 20. yüzyılın başlarında Münih'teki Deutsches Museum (Alman Bilim ve Teknoloji Başyapıtları Müzesi) öncülük etmiş gibi görünüyor. Bu müzede, ziyaretçilerin düğmelere basmaya ve kolları çalıştırmaya teşvik edildiği hareketli sergiler vardı. Konsept, 1911'de küçük oğluyla Deutsches Museum'u ziyaret eden Sears, Roebuck and Company'nin başkanı Julius Rosenwald tarafından Amerika Birleşik Devletleri'ne götürüldü. Bu deneyimden o kadar etkilenmişti ki, memleketinde benzer bir müze inşa etmeye karar verdi. [4] Lyon yakınlarındaki Ampère Müzesi 1931'de kuruldu ve Fransa'daki ilk etkileşimli bilim müzesidir. Chicago Bilim ve Endüstri Müzesi, 1933 ile 1940 yılları arasında aşamalı olarak açıldı.

1959'da Bilim ve Doğa Tarihi Müzesi (şimdi Saint Louis Bilim Merkezi), birçok etkileşimli bilim ve tarih sergisinin yer aldığı Saint Louis Bilim Akademisi tarafından resmi olarak oluşturuldu ve Ağustos 1969'da Frank Oppenheimer, San Francisco'daki yeni Keşif Salonununeredeyse tamamen etkileşimli bilim sergilerine adadı. Deneyim üzerine Exploratorium'un sergilerinin sürümlerinin nasıl oluşturulacağını açıklayan 'Yemek Kitapları' yayınladı.[5]

Eylül 1969'da açılan Ontario Bilim Merkezi, statik ekranlar yerine etkileşimli sergilere yer verme eğilimini sürdürdü.

1973'te ilk Omnimax sineması, San Diego'nun Balboa Parkı'ndaki Reuben H. Fleet Uzay Tiyatrosu ve Bilim Merkezi'nde açıldı. Eğik kubbeli Uzay Tiyatrosu, bir planetaryum olarak ikiye katlandı. Bilim Merkezi, kompleksin küçük bir parçası olarak dahil edilen keşif tarzı bir müzeydi. Etkileşimli bilim müzesi, planetaryum ve Omnimax tiyatrosunun bu birleşimi, şu anda birçok büyük bilim müzesinin takip ettiği bir yapılandırmaya öncülük etti.

Yine 1973 yılında, bilim merkezleri, müzeler ve ilgili kurumlar için toplu ses, profesyonel destek ve programlama fırsatları sağlamak üzere uluslararası bir kuruluş olarak Bilim-Teknoloji Merkezleri Derneği (ASTC) kuruldu.

Devasa Cite des Sciences et de l'Industrie (Bilim ve Sanayi Şehri) 1986'da Paris'te açıldı ve kısa süre sonra bunu Danimarka (Experimentarium) [6], Finlandiya ( Heureka ) ve İspanya'da ( Museu de les Ciencies Principe Felipe) ulusal merkezler izledi. Birleşik Krallık'ta, ilk etkileşimli merkezler de 1986'da mütevazı bir ölçekte açıldı ve on yıldan fazla bir süre sonra, Milli Piyango tarafından Millenium'u kutlamak için projeler için finanse edildi.

1990'lardan beri Asya'da bilim müzeleri ve merkezleri yaratıldı veya büyük ölçüde genişletildi. Örnekler Tayland'daki Ulusal Bilim Müzesi ve Japonya'daki Minato Bilim Müzesi'dir [7] .

Bilim merkezleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bulut odaları radyoaktivitenin açıklanmasında bilim merkezleri arasında oldukça popülerdir. Bulut odaları, normalde görünmeyen radyasyon parçacıklarını görselleştirebilir, böylece genel halkın pratikte teorik kavramları kavramasını sağlar.

Kendilerini bilim merkezi olarak damgalayan müzeler, ziyaretçileri deney yapmaya ve keşfetmeye teşvik eden etkileşimli sergiler içeren uygulamalı bir yaklaşımı vurgular.

Urania (Bilim Merkezi) 1888'de Berlin'de kuruldu. Sergilerinin çoğu, bir dizi Alman teknik müzesinde olduğu gibi, 2. Dünya Savaşı sırasında yok edildi. [8] Saint Louis Bilim Akademisi (1856'da kuruldu) 1959'da Saint Louis Bilim ve Doğa Tarihi Müzesi'ni ( Saint Louis Bilim Merkezi ) kurdu, ancak genellikle bilim merkezleri 1960'lar ve sonrasının bir ürünü. Birleşik Krallık'ta birçoğu Milli Piyango Fonu tarafından finanse edilen Millennium projeleri olarak kuruldu.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ilk "bilim merkezi", 1959'da kurulan Pinellas County Bilim Merkezi idi. Pasifik Bilim Merkezi (kendisini müze yerine 'bilim merkezi' olarak adlandıran ilk büyük kuruluşlardan biri), 1962'de Seattle Dünya Fuarı binasında açıldı.

1969'da Oppenheimer 's Exploratorium San Francisco, California'da açıldı ve Ontario Bilim Merkezi Toronto, Ontario, Kanada yakınlarında açıldı. 1970'lerin başlarında, o zamanlar Ohio, Columbus'ta Bilim ve Endüstri Merkezi olarak bilinen COSI Columbus, ilk 'kampını' yürütmüştü.

1983'te Smithsonian Enstitüsü, ziyaretçileri Maryland, Suitland'da yeni açılan Ulusal Doğa Tarihi Müzesi Destek Merkezi'ndeki Keşif Odasına davet etti ve burada daha önce yasak olan örneklere dokunup onları tutabileceklerdi. [9]

Yeni tarz müzeler karşılıklı destek için bir araya geldi. 1971'de 16 müze müdürü yeni bir dernek kurma olasılığını tartışmak için bir araya geldi; mevcut Amerikan Müzeler Birliği'nden (şimdi Amerikan Müzeler Birliği ) daha özel olarak ihtiyaçlarına göre uyarlanmış bir tane. Bunun bir sonucu olarak, 1973'te merkezi Washington DC'de bulunan, ancak uluslararası bir örgütsel üyeliğe sahip olan Bilim-Teknoloji Merkezleri Derneği resmen kuruldu.

İlgili Avrupa kuruluşu Ecsite'dir [10] ve Birleşik Krallık'ta Bilim ve Keşif Merkezleri Birliği, 60'ın üzerinde büyük bilim katılımı kuruluşunun çıkarlarını temsil etmektedir. [11] Asya Pasifik Bilim ve Teknoloji Merkezleri Ağı (ASPAC), 1997'de Asya ve Avustralya'da (2022) 20 ülkeden 50'den fazla üyeyle başlatılan bir dernektir. Bölgesel kardeş kuruluşları, Latin Amerika ve Karayipler'de Bilim ve Teknolojinin Yaygınlaştırılması Ağı (RedPOP), Kuzey Afrika ve Orta Doğu bilim merkezleri (NAMES) ve Güney Afrika Bilim ve Teknoloji Merkezleri Birliği'dir (SAASTEC). Hindistan'da Ulusal Bilim Müzeleri Konseyi, Delhi, Bhopal, Nagpur ve Ranchi dahil olmak üzere çeşitli yerlerde bilim merkezleri işletiyor. Birla Bilim Müzesi ve Haydarabad'daki Bilim Garajı da dahil olmak üzere bir dizi özel Bilim Merkezi de bulunmaktadır. [12]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Fox, Robert (January 2006). "The history of science, medicine and technology at Oxford". Notes and Records of the Royal Society. 60 (1): 69-83. doi:10.1098/rsnr.2005.0129Özgürce erişilebilir. PMID 17153170. 
  2. ^ "El Museo de Ciencias Naturales alerta de su 'colapso por falta de espacio' | elmundo.es". 30 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2023. 
  3. ^ "Utrecht University Museum". Utrecht University. 25 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Museum of Science and Industry". Encyclopedia of Chicago. 8 Mart 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2021. 
  5. ^ "Exploratorium Cookbook Set, Volumes I, II and III". Exploratorium Store. 30 Mart 2021. 27 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Experimentarium". Experimentarium. 31 Mart 2021. 28 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Minato Science Museum". Minato Science Museum. 31 Mart 2021. 22 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Deutsches Technikmuseum Berlin". Deutsches Technikmuseum Berlin. 30 Mart 2021. 29 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "Smithsonian History". Smithsonian Institution Archives. 31 Mart 2021. 28 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "ecsite". ecsite. 31 Mart 2021. 20 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ "The Association for Science and Discovery Centres". The Association for Science and Discovery Centres. 31 Mart 2021. 15 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  12. ^ "The Science Garage". The Science Garage | Walden Ecoversity. 31 Mart 2021. 13 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Genel referanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kaushik, R.,1996, "Hindistan bilim merkezlerinin öğrenme ortamları olarak etkinliği : a study of eğitim hedefleri in design of müze deneyimleri", Yayınlanmamış doktora tezi, University of Leicester, BK
  • Kaushik, R.,1996, "Bilim merkezlerinde bilim dışı-yetişkin-ziyaretçiler: yapacakları ne var?" , Müzeolojik İnceleme, Cilt. 2, No. 1, s. 72–84.
  • Kaushik, R.,1996, "Bilim müzelerinde sağlık önemlidir: bir inceleme", Pearce, S. (ed. ) Müze Çalışmalarında Yeni Araştırma, Cilt. 6, Athlone Press, London/Atlantic Highlands, s. 186–193.
  • Kaushik, R.,1997, "Bilim müzelerinde/merkezlerinde tutum geliştirme", Proceedings of the Nova Scotian Institute of Science, Cilt. 40, No.2, s. 1–12.

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]