Bernardino Rivadavia Doğa Tarihi Müzesi

Koordinatlar: 34°36′17″G 58°26′16″B / 34.60472°G 58.43778°B / -34.60472; -58.43778
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bernardino Rivadavia Doğa Tarihi Müzesi
Museo Argentino de Ciencias Naturales Bernardino Rivadavia
Açılış27 Haziran 1812
KonumAv. Angel Gallardo Caddesi No:470 Buenos Aires, Arjantin
Koordinatlar34°36′17″G 58°26′16″B / 34.60472°G 58.43778°B / -34.60472; -58.43778
Resmî siteMüze web sayfası

Bernardino Rivadavia Doğa Tarihi Müzesi (İsp. Museo Argentino de Ciencias Naturales Bernardino Rivadavia) Buenos Aires'in Caballito barriosunda bulunan bir kamu müzesidir.

Tarihçe ve genel bilgi[değiştir | kaynağı değiştir]

Arjantin Doğa Bilimleri Müzesi "Bernardino Rivadavia", binanın mimarisinin detayları

Müze, Bernardino Rivadavia tarafından 1812'de Rio de la Plata Birleşik Eyaletleri Birinci Triumvirliği'nden önce yapılan bir teklife borçludur. Rivadavia, Martín Rodríguez kabinesinde görevli olduğu sırada müze için yeni bir bina inşa edilmesini taahhüt etmiştir. İspanyol sömürgesinden bağımsızlık ilan edildiği dönemde, 1823 yılına kadar inşaat faaliyetleri durmuş olsa da sonradan tamamlanmıştır.

Orijinal müze 1826 yılında Buenos Aires'in Monserrat barrio'sunda açılmıştır. Bainanın çatı katında bulunan Santo Domingo Manastırı, Rivadavia tarafından, Dominikan Tarikatı'nı Buenos Aires'ten sınır dışı ettikten sonra konut olarak kullanılmıştır. Rivadavia, Güney Amerika'da türünün ilk örneği olan müze inşaatını yakından denetlemiş ve İtalyan asıllı Arjantinli botanikçi Carlos Ferraris'i ilk direktör olarak atamıştır. 1813 yılında Presbiteryen Bakanı Bartolomé Muñoz tarafından hediye edilen malzeme ve ekipmanlarla, 800 hayvan ve 1500 mineral örneğinden oluşan bir koleksiyonla açılmıştır. Rivadavia ayrıca, ülkenin ilk gözlemevi, meteoroloji istasyonu ve deneysel fizik laboratuvarını kuran tanınmış bir İtalyan astronom olan Ottaviano Fabrizio Mossotti'yi 1828'den 1835'e kadar tesiste görev almak üzere atamıştır. Müzenin büyüyen araştırmacı kadrosuna başvuranlar arasında, Institut de France için çok sayıda meteorolojik araştırma yapan Alexander von Humboldt da yer alıyordu.

Buenos Aires Valisi Juan Manuel de Rosas'ın dönemi müze açısından sıkıntılı günler yaşanmasına sebep olmuştur. Dindar bir vali olan Rosas, müze binasını Dominikan Tarikatı'na geri vermiş ve bu olay müzeyi daha küçük bir hale getirerek, koleksiyonların yakın binalara dağıtılmasına sebep olmuştur. Bu zorunlu yer değiştirme sırasında ekipmanının ve araştırmaların çoğu kaybolmuş, müze bünyesinde görev alan Ferrais ve Mossotti, ülkeleri olan İtalya'ya geri dönmek zorunda kalmıştır. Rosas hükümetinin 1852 yılında devrilmesinden sonra Doğa Tarihi Dostları Derneği kurulmuş ve 1854 yılında müzeyi, 1773 yılındaki bastırılmaya kadar Cizvitler tarafından kullanılan ve Elmas Blok (İsp. Manzana de las Luces) olarak da bilinen, prestijli Aziz İgnatius Tapınağı'na taşınmıştır. Müzenin kurtarılması sonrası, Alman doğa bilimci Hermann Burmeister Buenso Aires'te kalmaya karar vermiştir. Hermann Burmeister, 1862 yılında Alexander von Humboldt'un önerisiyle, müze müdürü olarak atanmıştır. Burmeister, 1870 yılında Buenos Aires Üniversitesi ve Córdoba'daki Doğa Bilimleri Akademisi ile birlikte Arjantin Paleontoloji Derneği'ni kurmuş ve bu alana olan ilgiyi ülkenin her yerine yaymıştır. Burmeister ayrıca 1874'te müzenin ilk süreli yayınını kurmuş ve araştırmalarını incelemeye açmıştır.

Müze, Burmeister'in yönetiminde çok sayıda eser yayınlamıştır. Burmeister ayrıca, 1884 yılında, kendi şahsi koleksiyonunun önemli bölümünü bağışlayarak La Plata Müzesi'nin açılmasını sağlamıştır. Müze'de 1892 yılında yaşanan bir kaza, Burmeister'in hayatını kaybetmesine yol açmıştır. Müze daha sonraki yöneticisi, aynı zamanda ilk Arjantinli yöneticisi de olan, zoolog Florentino Ameghino'dur. Ameghino, geniş koleksiyon sebebiyle yetersiz kalan tesisleri genişletmek için bitişik binaları müzeye dahil etmiştir. 1925 yılında o zamanki direktör Martín Doello-Jurado, yetersiz gelen binalar sebebiyle, müze'nin yeni yerine taşınabilmesi için kongre onayı alınmasını sağlamıştır. Yeni müze binasının Centenario parkının batı ucuna inşa edilmesine karar verilmiştir. 1929 yılında ilk kısmı açılan yeni müze inşaatı 1937 yılında tamamlanmıştır. Müze koleksiyonunun bir kısmı, 1946'da ulusal akademisyenlere daha geniş bir müdahale imkası sağlanması amacıyla, Doello-Jurado'yu görevden alan Başkan Juan Perón'un yönetimi sırasında Buenos Aires Üniversitesi Etnografya Müzesi'ne transfer edilmiştir. Perón bununla birlikte, 1948 yılında Ulusal Doğa Bilimleri Enstitüsü'nü de barındıran müze ek binasının yapılmasını da emretmiştir. Müze, 1996 yılında Ulusal Bilimsel ve Teknik Araştırma Konseyi'ne (CONICET) devredilmiş ve gelişmeye devam ederek, 2002 yılında müze için bir internet veri bankası da oluşturulmuştur.

Müze, Doğa Bilimleri Enstitüsü'nün yanı sıra, bir akvaryum, Arjantin'in Antarktika'daki sayısız araştırma istasyonundan toplanan örneklerin yer aldığı bir sergi, Arjantin'de bulunan meteoritlere odaklanan bir jeolojik koleksiyon, Carnotaurus, Eoraptor ile dikkat çeken bir paleontoloji bölümü de dahil olmak üzere on üç kalıcı sergi salonuna ev sahipliği yapmaktadır. Bununla birlikte, Herrerasaurus ve Patagosaurus fosilleri ve Glyptodon, Macrauchenia, Megatherium ve Smilodon fosillerini de içeren Senozoik paleontoloji bölümü de bulunmaktadır. Akademisyenler ziyaretçiler ayrıca bir bilim oditoryumu, bir sanat galerisi, kütüphane ve bir kafeden de yararlanabilmektedir.

Müze'den bazı görüntüler[değiştir | kaynağı değiştir]