İçeriğe atla

Ball of Fire

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ball of Fire
Ball of Fire
Theatrical release poster
YönetmenHoward Hawks
YapımcıSamuel Goldwyn
Senarist
Oyuncular
MüzikAlfred Newman
Görüntü yönetmeniGregg Toland
KurguDaniel Mandell
StüdyoSamuel Goldwyn Productions
DağıtıcıRKO Radio Pictures
Çıkış tarih(ler)i2 Aralık 1941 (1941-12-02)[1]
Süre111 dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Hasılat$2,641,000 (worldwide rentals)[2][3]

Ball of Fire, Howard Hawks tarafından yönetilen ve Gary Cooper ile Barbara Stanwyck'in oynadığı 1941 yapımı bir Amerikan screwball komedisi filmidir. Samuel Goldwyn Productions filmi (orijinal olarak RKO tarafından dağıtılmıştır), bir ansiklopedi yazmak için çalışan bir grup profesör ve onların kendi benzersiz bilgilerini sağlayan bir gece kulübü sanatçısı ile karşılaşmalarını konu alır. Yardımcı oyuncu kadrosunda Oscar Homolka, S. Z. Sakall, Henry Travers, Richard Haydn, Dana Andrews ve Dan Duryea yer alıyor.

Film 2016 yılında Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihi veya estetik açıdan önemli" bulunarak ABD Ulusal Film Arşivi'nde muhafaza edilmek üzere seçildi.[4][5] 1948'de Hawks, bu kez Danny Kaye ve Virginia Mayo'nun oynadığı A Song Is Born adlı bir müzikal film için konuyu yeniden ele aldı.

Olay Örgüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir dul dışında hepsi bekâr olan bir grup profesör, birkaç yıldır bir New York City konutunda birlikte yaşamakta ve tüm insan bilgisinin bir ansiklopedisini derlemektedir. En gençleri olan Profesör Bertram Potts, modern Amerikan argosunu araştıran bir gramerci'dir. Profesörler, kendilerine göz kulak olan Bayan Bragg adında asil bir kahya ile nispeten inzivada, yavaş bir tempoda çalışmaya alışmışlardır. Sabırsız mali destekçileri Bayan Totten, aniden işlerini bir an önce bitirmelerini talep eder. Argo kullanan bir çöpçü gelip bir quiz için profesörlerden yardım istediğinde, Bertram argoların son kullanımlarının çok gerisinde kaldığını fark eder ve bağımsız bir araştırma yapmak için dışarı çıkar ve gece kulübü sanatçısı Katherine "Sugarpuss" O'Shea'nın argo kelime dağarcığıyla ilgilenmeye başlar. Katherine ona yardım etmekte isteksizdir, ta ki aniden erkek arkadaşı mafya babası hakkında onu sorgulamak isteyen polisten saklanacak bir yere ihtiyaç duyana kadar. Joe Lilac. Sugarpuss, Bertram'ın itirazlarına ve hizmetçilerinin onun yüzünden evi terk etme tehdidine rağmen profesörlerin yaşadığı ve çalıştığı eve sığınır. Bu arada Joe onunla evlenmeye karar verir, ancak bunun tek nedeni karısı olarak ona karşı tanıklık edemeyecek olmasıdır.

Profesörler kısa sürede ona ve o da onlara düşkün olur. Sugarpuss onlara conga yapmayı öğretir ve Bertram'a "yum yum" (öpücükler) ifadesinin anlamını gösterir. Bertram'dan etkilenir ve Bertram da ona evlenme teklif ederek karşılık verir. Ona bir cevap vermekten kaçınır ve Joe'nun, profesörlerin onu evlenmek üzere New Jersey'e götürmesi planını kabul eder. Bir araba kazası da dahil olmak üzere bir dizi talihsizlikten sonra Sugarpuss, Bertram'a aşık olduğunu fark eder, ancak profesörleri Joe'nun adamlarından kurtarmak için onunla evlenmeye devam etmek zorunda kalır. Bu arada Bertram, Sugarpuss'un kendisine olan aşkından habersiz, üzgün ama daha bilge bir şekilde araştırmasına devam etmeye hazırlanır, ta ki onun gerçek duygularını keşfedene kadar.

Profesörler sonunda Joe ve yandaşlarını alt eder ve Sugarpuss'u kurtarır. Bertram için yeterince iyi olmadığını iddia eder, ancak onun "yum yum" uygulaması fikrini değiştirir. Diğer yedi profesör, Bertram ve Sugarpuss'u baş başa bırakmak için odadan ayrılır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Rollyson, Carl (2012). Hollywood Enigma: Dana Andrews. ISBN 978-1-60473-567-3. In Ball of Fire (released December 2, 1941), Gary Cooper plays Bertram Potts, a professor who falls in love with nightclub singer Sugarpuss O'Shea, played by Barbara Stanwyck. 
  2. ^ Jewell, Richard B. (1994). "RKO Film Grosses, 1929-1951: the C.J. Tevlin ledger". Historical Journal of Film, Radio and Television. 14 (1): 37–49. doi:10.1080/01439689400260031. 
  3. ^ Jewell, Richard B. (1994). "Appendix 1". Historical Journal of Film, Radio and Television. 14 (S1): 1–11. doi:10.1080/01439689408604545. 
  4. ^ Price, Gary. com/2016/12/14/library-of-congress-adds-25-films-to-national-film-registry-including-thelma-louise-the-princess-bride-and-the-breakfast-club/ "Kongre Kütüphanesi Thelma & Louise Dahil 25 Filmi Ulusal Film Siciline Ekledi, The Princess Bride, and The Breakfast Club" |url= değerini kontrol edin (yardım). LJ INFOdocket. Erişim tarihi: 2017-02-24. 
  5. ^ [https: //www. loc.gov/programs/national-film-preservation-board/film-registry/complete-national-film-registry-listing/ "Complete National Film Registry Listing"] |url= değerini kontrol edin (yardım). Library of Congress. Erişim tarihi: 2020-09-16. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]