Bağımsız Guerrero Karteli

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bağımsız Guerrero Karteli
İspanyolca: Cártel Independiente de Acapulco
Kuruluş2010
Tarih(ler)2010-2014
Etkin bölgelerGuerrero
Gelir kaynağıUyuşturucu kaçakçılığı, Kara para aklama, Gasp, Cinayet, Adam kaçırma, İşkence, Silah kaçakçılığı
MüttefiklerBeltrán Leyva Karteli
Milenio Karteli
Rakip(ler)La Barredora
Sinaloa Karteli

Bağımsız Guerrero Karteli (İspanyolca: Cártel Independiente de Acapulco veya CIDA), Meksika'nın tatil kenti Acapulco, Guerrero ve çevresindeki bölgelerde bulunan bir suç çetesiydi. Suç grubu, Beltrán Leyva Kartelinin bölünmüş bir grubu olarak Meksika'daki uyuşturucu kaçakçılığı örgütlerinin hızla merkezden uzaklaştırılması sırasında ortaya çıktı. Başlangıçta Beltrán Leyva Karteli şehirde faaliyet gösteriyordu ancak grubun artık Acapulco'da varlığı yok. Meksika Ordusunun Aralık 2009'da kartelin en üst düzey patronu Arturo Beltrán Leyva'yı vurarak öldürmesinin ardından, kardeşi Héctor Beltrán Leyva, kartelin gruplarından birinin kontrolünü ele geçirdi ve uzun süredir haklı olan Edgar Valdez Villarreal'e savaş ilan etti. Arturo'nun eli. Şiddetin ortasında Valdez Villarreal bir halef atamaya çalıştı ancak Acapulco'dakiler ayrıldılar ve kendi suç çetelerini kurdular: Bağımsız Guerrero Karteli. Ancak birkaç hafta içinde grup da parçalandı ve La Barredora olarak bilinen yeni ve rakip bir grup oluştu. Villarreal Valdez daha sonra Ağustos 2010'da Meksika Federal Polisi tarafından yakalandı, ancak Acapulco'nun kontrolü için gruplar arasındaki şiddet devam etti.

Bağımsız Guerrero Karteli tetikçileri, şehrin çeşitli noktalarında kurbanlarının yüzlerini yüzerek ve onları araba koltuklarına oturtarak tanınıyor. Aynı zamanda taksi şoförlerine şantaj yapmaları ve öldürülme riskine karşı insanları rakiplerinin bölgelerine götürmemeleri konusunda onları tehdit etmeleri ile de ünlüler. Acapulco'daki bölgenin sıklıkla şiddet olaylarına maruz kalmasının bir nedeni de liman şehrinin yolsuzluğu, uzun ve engebeli kıyı şeridi ve yüksek miktardaki tekne trafiği nedeniyle uyuşturucu kaçakçıları tarafından değer verilmesidir. Bu nedenle Acapulco, kaçakçıların büyük miktarlarda kokaini Güney Amerika'dan kuzeye taşımak için sürat tekneleri kullandığı uyuşturucu kaçakçılığı operasyonlarını yürütmek için ideal bir yer olarak görülüyor.

Aralık 2011'de üst düzey liderlerinden birinin yakalanmasından bu yana, Bağımsız Guerrero Karteli ciddi şekilde hasar görmüş ve kamuoyunun gözünden düşmüş gibi görünüyor. Ancak zayıflıkları, Sinaloa Karteline bağlı bir çete olan La Barredora'nın uyuşturucu operasyonlarını üstlenmesine izin vermiş gibi görünüyor.

YouTuber Pamika Montenegro Real'in ("Nana Pelucas" olarak biliniyor) Şubat 2018'de öldürülmesinin ardından Savcı Xavier Olea Peláez, bir basın toplantısında pusunun José Ángel Palacios Galeana (namı diğer "El Capuchino") liderliğindeki Bağımsız Guerrero Kartelinin üyesi Javier Daniel Cervantes Magno ("El Barbas") tarafından organize edildiğini söyledi.

Ortaya Çıkışı ve Yapısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bağımsız Guerrero Kartelinin ortaya çıkışı, Felipe Calderón'un kartellerdeki üst düzey uyuşturucu baronlarının peşine düşmeye yönelik güvenlik politikasının, onları şu anda Kolombiya'da faaliyet gösteren suç gruplarına benzer şekilde nasıl daha küçük, yerel ve özerk gruplara ayırdığını gösteriyor. "Kingpin stratejisi" olarak bilinen, uyuşturucu kaçakçılığı örgütlerinin üst düzey patronlarını takip etme stratejisi ilk olarak 1980'lerde Kolombiya'da uygulandı. Stratejinin Kolombiya'daki etkinliği ve sonuçları, aynı stratejinin Meksika'da da işe yarayabileceği yönündeki iyimserliği artırdı. Bununla birlikte, büyük organize suç gruplarının lojistiğine saldırmak (yani liderlerini tutuklamak, yüksek rütbeli teğmenleri öldürmek ve uyuşturucu sevkiyatlarını kesintiye uğratmak), çoğu zaman Bağımsız Guerrero Karteli gibi daha küçük, daha çevik çetelerin oluşmasına yol açmıştır. Son yıllarda, Acapulco bölgesi, ulusal düzeyde faaliyet gösteren çok daha büyük kartellerin dış desteğiyle, kazançlı limanın kontrolü için iki çetenin savaştığı Meksika'daki en yüksek şiddet düzeylerinden birini yaşadı.

Kartelin çoğunluğu, Eylül 2010'da tutuklanan Edgar Valdez Villarreal'e sadık eski üyelerden oluşuyor. Grup, Acapulco'daki birçok cinayetten sorumlu ve bölgede faaliyet gösteren "küçük yerel çeteler dalgasının" bir parçasıdır.