Büyük Yıldızlar listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara
Güneş sistemi'nin gezegenleri ve bazı tanınmış yıldızların görece boyut karşılaştırması:
      1. Merkür < Mars < Venüs < Dünya
      2. Dünya < Neptün < Uranüs < Satürn < Jüpiter
      3. Jüpiter < Proxima Centauri < Güneş < Sirius
      4. Sirius < Pollux < Arcturus < Aldebaran
      5. Aldebaran < Rigel < Antares < Betelgeuse
      6. Betelgeuse < VY Canis Majoris < NML Cygni < UY Scuti

Aşağıdaki liste yarıçapına göre bilinen en büyük yıldızları göstermektedir. Kullanılan ölçü birimi güneş yarıçapıdır (yaklaşık olarak 695.500 kilometre).


Büyük Yıldızlar listesi
Yıldız Yarıçap
(Güneş = 1)
Ref.
UY Scuti 1.708 [1]
NML Cygni 1.642-2.775 [2]
RW Cephei 1.636 [3][4]
WOH G64 1.540-1.730 [5][6]
Westerlund 1-26 1.530 [7]
VX Sagittarii 1.520 [8]
VV Cephei A 1.050-1.900
VY Canis Majoris 1.420 [9][10]
KY Cygni 1.420 [11]
AH Scorpii 1.287-1.535 [1]
HR 5171 A 1.316 [12]
PZ Cassiopeiae 1.260-1.340 [13]
KW Sagittarii 1.235 [1][11]
IRC-10414 1.200 [14]
BC Cygni 1.140 [11]
V354 Cephei 1.104,5 [8][11]
RT Carinae 1.090 [11]
BI Cygni 1.078 [8][11]
Betelgeuse (Alfa Orionis) 950-1.200 [15]
V396 Centauri 1.070 [11]
CK Carinae 1.060 [11]
Mu Cephei 1.035 [11][16]
S Persei 1.005 [11]
RS Persei 1.000 [11]
NR Vulpeculae 980 [11]
RW Cygni 980 [11]
GCIRS 7 960 [17]
Antares A (Alfa Scorpii A) 883
Teta Muscae 878
V602 Carinae 860 [11]
V1749 Cygni 830 [11]
IX Carinae 790 [11]
SU Persei 780 [11]
TV Geminorum 770 [11]
T Cephei 742
V382 Carinae 700

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c Arroyo-Torres, B.; Wittkowski, M.; Marcaide, J. M.; Hauschildt, P. H. (2013). "The atmospheric structure and fundamental parameters of the red supergiants AH Scorpii, UY Scuti, and KW Sagittarii". Astronomy & Astrophysics 554: A76. DOI:10.1051/0004-6361/201220920.  edit
  2. ^ Zhang, B.; Reid, M. J.; Menten, K. M.; Zheng, X. W.; Brunthaler, A. (2012). "The distance and size of the red hypergiant NML Cygni from VLBA and VLA astrometry". Astronomy & Astrophysics 544: A42. arXiv:1207.1850. Bibcode 2012A&A...544A..42Z. DOI:10.1051/0004-6361/201219587.  edit
  3. ^ Humphreys, R. M. (1978). "Studies of luminous stars in nearby galaxies. I. Supergiants and O stars in the Milky Way". The Astrophysical Journal Supplement Series 38: 309. Bibcode 1978ApJS...38..309H. DOI:10.1086/190559. 
  4. ^ Davies, Ben; Kudritzki, Rolf-Peter; Figer, Donald F. (2010). "The potential of red supergiants as extragalactic abundance probes at low spectral resolution". Monthly Notices of the Royal Astronomical Society 407 (2): 1203. Bibcode 2010MNRAS.407.1203D. DOI:10.1111/j.1365-2966.2010.16965.x. 
  5. ^ Emily M. Levesque, Philip Massey, Bertrand Plez, and Knut A. G. Olsen (June 2009). "The Physical Properties of the Red Supergiant WOH G64: The Largest Star Known?". Astronomical Journal 137 (6): 4744. arXiv:0903.2260. Bibcode 2009AJ....137.4744L. DOI:10.1088/0004-6256/137/6/4744. 
  6. ^ Ohnaka, K.; Driebe, T.; Hofmann, K. H.; Weigelt, G.; Wittkowski, M. (2009). "Resolving the dusty torus and the mystery surrounding LMC red supergiant WOH G64". Proceedings of the International Astronomical Union 4: 454. DOI:10.1017/S1743921308028858.  edit
  7. ^ Wright, N. J.; Wesson, R.; Drew, J. E.; Barentsen, G.; Barlow, M. J.; Walsh, J. R.; Zijlstra, A.; Drake, J. J. ve diğ. (16 October 2013). "The ionized nebula surrounding the red supergiant W26 in Westerlund 1". Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters 437 (1): L1–L5. arXiv:1309.4086. Bibcode 2014MNRAS.437L...1W. DOI:10.1093/mnrasl/slt127. 
  8. ^ a b c Nicolas Mauron; Eric Josselin (2010). "The mass-loss rates of red supergiants and the de Jager prescription". arΧiv: 1010.5369 [astro-ph.SR]. 
  9. ^ Wittkowski, M.; Hauschildt, P. H.; Arroyo-Torres, B.; Marcaide, J. M. (2012). "Fundamental properties and atmospheric structure of the red supergiant VY Canis Majoris based on VLTI/AMBER spectro-interferometry". Astronomy & Astrophysics 540: L12. arXiv:1203.5194. Bibcode 2012A&A...540L..12W. DOI:10.1051/0004-6361/201219126.  edit
  10. ^ Choi, Yoon Kyung; Hirota, Tomoya; Honma, Mareki; Kobayashi, Hideyuki; Bushimata, Takeshi; Imai, Hiroshi; Iwadate, Kenzaburo; Jike, Takaaki ve diğ. (2008). "Distance to VY CMa with VERA". Publications of the Astronomical Society of Japan (Publications Astronomical Society of Japan) 60 (5): 1007. arXiv:0808.0641. Bibcode 2008PASJ...60.1007C. DOI:10.1093/pasj/60.5.1007. 
  11. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r Levesque, E. M.; Massey, P.; Olsen, K. A. G.; Plez, B.; Josselin, E.; Maeder, A.; Meynet, G. (2005). "The Effective Temperature Scale of Galactic Red Supergiants: Cool, but Not as Cool as We Thought". The Astrophysical Journal 628 (2): 973. arXiv:astro-ph/0504337. Bibcode 2005ApJ...628..973L. DOI:10.1086/430901.  edit
  12. ^ o. Chesneau; a. Meilland; e. Chapellier; f. Millour; a.m. Van Genderen; y. Naze; n. Smith; a. Spang ve diğ. (2014). "The yellow hypergiant HR 5171 A: Resolving a massive interacting binary in the common envelope phase". Astronomy & Astrophysics. DOI:10.1051/0004-6361/201322421.  edit
  13. ^ Kusuno, K.; Asaki, Y.; Imai, H.; Oyama, T. (2013). "Distance and Proper Motion Measurement of the Red Supergiant, Pz Cas, in Very Long Baseline Interferometry H2O Maser Astrometry". The Astrophysical Journal 774 (2): 107. DOI:10.1088/0004-637X/774/2/107.  edit
  14. ^ Bibcode2014MNRAS.437..843G
  15. ^ Mohamed, S.; MacKey, J.; Langer, N. (2012). "3D simulations of Betelgeuse's bow shock". Astronomy & Astrophysics 541: A1. DOI:10.1051/0004-6361/201118002.  edit
  16. ^ Tsuji, Takashi (2000). "Water in Emission in the Infrared Space Observatory Spectrum of the Early M Supergiant Star μ Cephei". The Astrophysical Journal Letters 540 (2): 99–102. arXiv:astro-ph/0008058. Bibcode 2000ApJ...540L..99T. DOI:10.1086/312879. 
  17. ^ Paumard, T.; Pfuhl, O.; Martins, F.; Kervella, P.; Ott, T.; Pott, J.-U.; Le Bouquin, J. B.; Breitfelder, J. ve diğ. (2014). "GCIRS 7, a pulsating M1 supergiant at the Galactic centre. Physical properties and age". Astronomy & Astrophysics 568 (85): A85. arXiv:1406.5320. Bibcode 2014A&A...568A..85P. DOI:10.1051/0004-6361/201423991.