Avusturya-Macaristan bayrakları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ludwig Koch tarafından yapılmış Kaisers Dank (1915). Avusturya-Macaristan'da çeşitli bayrakların kullanıldığı görünmekte.

Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun ortak bir bayrağı yoktu (İkili Monarşi iki egemen devletten oluştuğu için "ulusal bir bayrak" mevcut olamazdı). İktidardaki Habsburg Hanedanlığı'nın siyah-sarı bayrağı bazen fiili bir ulusal bayrak olarak ve 1869'da sivil gemiler için ortak bir sancak olarak kullanıldı. Kraliyet donanması, 1786'dan 1918'e kadar Avusturya sancağını taşıdı ancak kraliyet donanmasının alayları, önemli bir geçmişe sahip olduğundan 1867'den önce kullandıkları çift kartal sancaklarını taşımaya devam etti. 1915'te oluşturulan yeni sancaklar devam eden 1. Dünya Savaşı nedeniyle uygulanamadı. Devlet işlerinde Avusturya'nın siyah-sarı ve Macaristan'ın kırmızı-beyaz-yeşil renkleri kullanıldı.

Avusturya siyah-sarı bayrakla temsil ediliyordu. Öte yandan devletin Macar yarısının yasal olarak kendine ait bir bayrağı yoktu. Hırvat-Macar uzlaşmasıyla (62. ve 63. maddeler) tüm ortak Hırvat ve Macar ilişkilerinde hem Hırvatistan'ın hem de Macaristan'ın sembollerinin kullanılması kararlaştı. Örneğin, Macaristan-Hırvat ortak Parlamentosu Budapeşte'de oturum düzenlediğinde Budapeşte'deki parlamento binasına hem Hırvat hem de Macar bayrakları çekilirdi.[1][2][3] Viyana'da Schönbrunn Sarayı önünde Cisleytanya (Avusturya toprakları) için siyah-sarı bayrak dalgalanırken, Transleithaya (Macaristan toprakları) için hem Hırvat hem de Macar bayrakları dalgalandırıldı.[3] Macaristan, bazen topraklarının tamamını temsil etmek için Macar arması ile tahrif edilmiş kırmızı-beyaz-yeşil renklerini kullandı. "Birleşmiş kimlik" sembolü olan "çifte" sivil sancak, 18 Şubat 1869 tarihli kararla konsolosluk bayrağı olarak kararlaştırıldı, 1 Ağustos 1869'da kullanılmaya başlandı. Ancak elçilikler Avusturya'nın siyah-sarı bayrağını ve Macaristan'ın kırmızı-beyaz-yeşil bayrağını yan yana dalgalandırırken büyükelçilikler imparatorluk sancağının yanında iki ulusal bayrağı da dalgalandırdı.[4]

Bayraklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kraliyet ve ordu sembolleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Sancaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sivil sancaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Donanma sancakları[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölgesel bayraklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Cisleytanya Cisleytanya
Bölge Bölge Adı Bayrak
Avusturya Arşidüklüğü

(Aşağı Avusturya)

Avusturya Arşidüklüğü

(Yukarı Avusturya)

Bohemya Krallığı
Dalmaçya Krallığı
Galiçya ve Lodomerya Krallığı

(1849-1890) (1890-1918)

Tirol Kontluğu
Bukovina Düklüğü
Yukarı ve Aşağı Silezya Düklüğü
Karintiya Düklüğü
Karniyola Düklüğü
Salzburg Dükalığı
Steiermark Dükalığı
Moravya Margravlığı
Avusturya Littoral:
Trieste İmparatorluk Serbest Bölgesi
Gorizia ve Gradişka Kontluğu
İstirya Prensliği

(Avusturya Littoral)


(Trieste İmparatorluk Serbest Bölgesi)


(Gorizia ve Gradişka Kontluğu)


(İstirya Prensliği)

Vorarlberg
Aziz Stephen Tacı Toprakları
Bölge Bölge Adı Bayrak
Macaristan Krallığı
Transilvanya Prensliği
Sırbistan Voyvodalığı ve Temes Banatı
Hırvatistan-Slovanya Krallığı
Hırvatistan Krallığı
Slavonya Krallığı
Fiume Şehri ve Bölgesi
Kondominyum
Bölge Bölge Adı Bayrak
Bosna-Hersek Kondominyumu

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Habsburg | H-Net". www.h-net.org. 10 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Stenographische protokolle über die sitzungen ...: 1. (eröffnungs-) bis [485.] sitzung ... (Almanca). Aus der K.-k. Hof -und staatsdruckerei. 1903. s. 20714. 
    Der § 63 spricht auch von einer kroatisch-slavonisch-dalmatinischen vereinigten Fahne auf Reichstagsgebäude. Diese Fahne war bis anno domini 1902 allen Dimensionen nach gleich ungarische Fahne.
  3. ^ a b Pliverić, Josip (1907). Spomenica o državnopravnih pitanjih hrvatsko-ugarskih. Zagreb: Hartman (Stjepan Kugli). 
  4. ^ Rudolf Agstner, Austria(-Hungary) and Its Consulates in the United States of America since 1820 (LIT Verlag, 2012), p. 45.
  5. ^ a b c d "Imperial Standard of Austria, Flags of the World". 16 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2023. 
  6. ^ a b c "The FAME: Austria-Hungary - Maritime Flags". zeljko-heimer-fame.from.hr. 2 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2024. 
  7. ^ Album of standards, flags and pennants of the Russian Empire and foreign states (Rusça). 1890. s. 39. 2 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2023.