Galiçya ve Lodomerya Krallığı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Galiçya-Lodomerya Krallığı
Królestwo Galicji i Lodomerii (Lehçe), Королівство Галичини та Володимирії (Ukraynaca)
Königreich Galizien und Lodomerien (Almanca)
1772-1918
Galiçya-Lodomerya Krallığı bayrağı
Bayrak
{{{arma_açıklaması}}}
Arma
Galiçya-Lodomerya Krallığı haritadaki konumu
BaşkentLviv
Yaygın dil(ler)Resmi dil:
Almanca
Hükümet dili (1867'den sonra):
Lehçe
Azınlık dili:
Rutence
Ukraynaca
Yidiş
Resmî din
Roma Katolik, Doğu Katolik
HükûmetMutlak Monarşi (1772-1860)
Tarihçe 
• Polonya'nın ilk parçalanması
1772
• Polonya'ya katıldı
1918
Öncüller
Ardıllar
Lehistan-Litvanya Birliği
Boğdan
Varşova Düklüğü
Kraków Özgür Şehri
Macaristan Krallığı
Polonya Krallığı
Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti
Tarnobrzeg Cumhuriyeti
Bukovina Düklüğü

Galiçya ve Lodomerya Krallığı, (Avusturya Galiçya’sı veya Avusturya Polonya’sı olarak da bilinir) 1772’de Habsburg Monarşisi’nin taç toprağı olarak kuruldu. Polonya’nın ilk parçalanması sonrasında edilen toprakları kapsıyordu. 1804’te yeni ilan edilen Avusturya İmparatoruğu’nun bir kraliyet arazisi oldu. 1867’den sonra Avusturya-Macaristan çifte monarşisinin Cisleytanya ya da Avusturya yarısının içinde bir kraliyet arazisiydi. Vilayet olarak bir raddeye kadar özerkliğini korudu. Monarşinin 1918’de dağılışına kadar bu durumunu korudu.

Beylik arazisi ilk olarak 1772’de Lehistan-Litvanya Birliği’nin güney batı kısmından toprak alınarak oluşturuldu. Devam eden süreçte, birkaç toprak değişikliği yaşandı. 1795’te Habsburg Monarşisi Polonya’nın üçüncü parçalanmasına katıldı ve Polonya’dan ek topraklar ilhak etti. Bu topraklar Batı Galiçya olarak yeniden adlandırıldı fakat bu bölge 1809’da kaybedildi. Bir takım diğer sınır değişiklikleri 1786,1803,1809,1815,1846 ve 1849 yıllarında gerçekleşti. 1849’dan sonra taç toprağının sınırları 1918’e kadar değişmedi.

Galiçya ismi, orta çağdaki Kiev Knezliği’nin yerel prensliklerinden biri olan Halych’ın Latince‘ye çevrilmiş formu. Lodomerya da 10. Yüzyılda I. Vladimir tarafından kurulan Volodymyr’in Latince‘ye çevrilmiş formu. "Galiçya ve Lodomerya Kralı" unvanı Macar Kralı II. Andrew tarafından bölgeyi 13. Yüzyılda fethederken oluşturulmuştu. Sonrasında "Galiçya ve Lodomerya Kralı" unvanı Macaristan krallarının birçok sembolik unvanlarından biri oldu, bu daha sonra (1772’de) Habsburgların bölgedeki toprak iddiaları için bir temel oluşturdu. Galiçya-Volhinya savaşlarından sonra bölge 14. Yüzyılda Lehistan Krallığı’na ilhak edildi ve 18. Yüzyıl’daki parçalanmalara kadar Lehistan’da kaldı.