Avrupa Futbol Şampiyonası istatistikleri ve rekorları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Bu maddede, Avrupa Futbol Şampiyonası ve elemelerinin istatistikleri ve rekorları yer almaktadır.

Turnuvalara göre genel istatistikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Ev sahibi Şampiyon Kazanan teknik direktör Gol kral(lar)ı Turnuvanın Oyuncusu
1960  Fransa  Sovyetler Birliği Sovyetler Birliği Gavriil Kaçalin Fransa François Heutte (2)
Sovyetler Birliği Valentin İvanov (2)
Sovyetler Birliği Viktor Ponedelnik (2)
Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Milan Galić (2)
Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Dražan Jerković (2)
Yok[A]
1964  İspanya  İspanya İspanya José Villalonga Macaristan Ferenc Bene (2)
Macaristan Dezső Novák (2)
İspanya Jesús María Pereda (2)
1968  İtalya  İtalya İtalya Ferruccio Valcareggi Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Dragan Džajić (2)
1972  Belçika  Batı Almanya Batı Almanya Helmut Schön Batı Almanya Gerd Müller (4)
1976  Yugoslavya  Çekoslovakya Çekoslovakya Václav Ježek Batı Almanya Dieter Müller (4)
1980  İtalya  Batı Almanya Batı Almanya Jupp Derwall Batı Almanya Klaus Allofs (3)
1984  Fransa  Fransa Fransa Michel Hidalgo Fransa Michel Platini (9)
1988  Batı Almanya  Hollanda Hollanda Rinus Michels Hollanda Marco van Basten (5)
1992  İsveç  Danimarka Danimarka Richard Møller Nielsen Danimarka Henrik Larsen (3)
Almanya Karl-Heinz Riedle (3)
Hollanda Dennis Bergkamp (3)
İsveç Tomas Brolin (3)
1996  İngiltere  Almanya Almanya Berti Vogts İngiltere Alan Shearer (5) Almanya Matthias Sammer
2000  Belçika
 Hollanda
 Fransa Fransa Roger Lemerre Hollanda Patrick Kluivert (5)
Yugoslavya Federal Cumhuriyeti Savo Milošević (5)
Fransa Zinedine Zidane
2004  Portekiz  Yunanistan Almanya Otto Rehhagel Çek Cumhuriyeti Milan Baroš (5) Yunanistan Teodoros Zagorakis
2008  Avusturya
 İsviçre
 İspanya İspanya Luis Aragonés İspanya David Villa (4) İspanya Xavi
2012  Polonya
 Ukrayna
 İspanya İspanya Vicente del Bosque Hırvatistan Mario Mandžukić (3)
Almanya Mario Gómez (3)
İtalya Mario Balotelli (3)
Portekiz Cristiano Ronaldo (3)
Rusya Alan Dzagoyev (3)
İspanya Fernando Torres (3)
İspanya Andrés Iniesta

Takımlar: turnuva pozisyonları[değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm zamanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

En çok şampiyon olanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

3,  Almanya (1972, 1980, 1996),  İspanya (1964, 2008, 2012)

# Takım Şampiyonluk
1  Almanya (1972, 1980, 1996),  İspanya (1964, 2008, 2012) 3
2  Fransa (1984, 2000) 2
3  Çekoslovakya (1976),  Danimarka (1992),  Yunanistan (2004),  İtalya (1968),  Hollanda (1988),  Sovyetler Birliği (1960) 1

En çok kez ilk iki sırada bitirenler[değiştir | kaynağı değiştir]

6,  Almanya (1972, 1976, 1980, 1992, 1996, 2008)

# Takım İlk iki sırada bitirme
1  Almanya (1972, 1976, 1980, 1992, 1996, 2008) 6
2  Sovyetler Birliği (1960, 1964, 1972, 1988),  İspanya (1964, 1984, 2008, 2012) 4
3  İtalya (1968, 2000, 2012) 3
4  Çek Cumhuriyeti (1976, 1996),  Fransa (1984, 2000),  Yugoslavya (1960, 1968) 2
5  Belçika (1980),  Danimarka (1992),  Yunanistan (2004)  Hollanda (1988),  Portekiz (2004) 1

En çok ilk dört sırada bitirenler[değiştir | kaynağı değiştir]

8,  Almanya (1972, 1976, 1980, 1988, 1992, 1996, 2008, 2012)

# Takım İlk dört sırada bitirme
1  Almanya (1972, 1976, 1980, 1988, 1992, 1996, 2008, 2012) 8
2  Rusya (1960, 1964, 1968, 1972, 1988, 2008) 6
3  Çek Cumhuriyeti (1960, 1976, 1980, 1996, 2004),  İtalya (1968, 1980, 1988, 2000, 2012),  Hollanda (1976, 1988, 1992, 2000, 2004) 5
4  Fransa (1960, 1984, 1996, 2000),  Portekiz (1984, 2000, 2004, 2012),  İspanya (1964, 1984, 2008, 2012) 4
5  Danimarka (1964, 1984, 1992),  Yugoslavya (1960, 1968, 1976) 3
6  Belçika (1972, 1980),  İngiltere (1968, 1996),  Macaristan (1964, 1972) 2
7  Yunanistan (2004),  İsveç (1992),  Türkiye (2008) 1

En çok ilk sekiz sırada bitirenler[değiştir | kaynağı değiştir]

11,  İspanya (1960, 1964, 1968, 1976, 1980, 1984, 1988, 1996, 2000, 2008, 2012)

# Takım İlk sekiz sırada bitirme
1  İspanya (1960, 1964, 1968, 1976, 1980, 1984, 1988, 1996, 2000, 2008, 2012) 11
2  Fransa (1960, 1964, 1968, 1984, 1992, 1996, 2000, 2004, 2012),  Almanya (1972, 1976, 1980, 1984, 1988, 1992, 1996, 2008, 2012) 9
3  İngiltere (1968, 1972, 1980, 1988, 1992, 1996, 2004, 2012),  Hollanda (1976, 1980, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004, 2008),  Rusya (1960, 1964, 1968, 1972, 1976, 1988, 1992, 2008) 8
4  İtalya (1968, 1972, 1980, 1988, 2000, 2008, 2012),  Portekiz (1960, 1984, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012) 7
5  Çek Cumhuriyeti (1960, 1976, 1980, 1996, 2004, 2012),  Yugoslavya (1960, 1968, 1972, 1976, 1984, 2000) 6
6  Danimarka (1964, 1984, 1988, 1992, 2004) 5
7  Belçika (1972, 1976, 1980, 1984),  Romanya (1960, 1972, 1984, 2000) 4
8  Yunanistan (1980, 2004, 2012),  Macaristan (1964, 1968, 1972),  İsveç (1964, 1992, 2004) 3
9  Hırvatistan (1996, 2008),  İrlanda (1964, 1988),  Türkiye (2000, 2008) 2
10  Avusturya (1960),  Bulgaristan (1968),  Lüksemburg (1964),  İskoçya (1992),  Galler (1976) 1
Finallerde en çok yer alan
12,  Almanya (1972'den beri her turnuvada)
En çok ikinci sırada bitiren
3,  Almanya (1976, 1992, 2008),  Sovyetler Birliği (1964, 1972, 1988)
En çok üçüncü/dördüncü sırada bitiren
3,  Çek Cumhuriyeti (1960, 1980, 2004),  Portekiz (1984, 2000, 2012)
En çok 5.-8. sıralarda bitiren
7,  İspanya (1960, 1972, 1976, 1980, 1988, 1996, 2000)

Seriler[değiştir | kaynağı değiştir]

En uzun şampiyonluk serisi
2,  İspanya (2008-2012)[1]
En uzun ilk iki sırada bitirme serisi
3,  Batı Almanya (1972-1980)[2]
En uzun ilk dört sırada bitirme serisi
4,  Sovyetler Birliği (1960-1972)[2]
En uzun ilk sekiz sırada bitirme serisi
: 7,  Almanya (1972-1996)[2]
En uzun katılım serisi
: 12,  Almanya (1972-2016)

Aralar[değiştir | kaynağı değiştir]

İki şampiyonluk arasındaki en uzun dönem
44 yıl,  İspanya (1964-2008)[2]
İlk iki sırada bitirme arasındaki en uzun dönem
32 yıl,  İtalya (1968-2000)[2]
İlk dört sırada bitirme arasındaki en uzun dönem
28 yıl,  İngiltere (1968-1996)[2]
İlk sekiz sırada bitirme arasındaki en uzun dönem
28 yıl,  İsveç (1964-1992)[2]
Finallere katılım arasındaki en uzun dönem
44 yıl,  Macaristan (1972-2016)

Ev sahibi takımlar[değiştir | kaynağı değiştir]

En iyi dereceyi elde eden ev sahibi takımlar
Şampiyon,  İspanya (1964),  İtalya (1968),  Fransa (1984)[2]
En kötü dereceyi elde eden ev sahibi takımlar
9.-16. sıra,  Belçika (2000),  Avusturya (2008),  İsviçre (2008),  Polonya (2012),  Ukrayna (2012)

Son şampiyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sonraki turnuvada elde etiği derecesi en iyi olan son şampiyon
Şampiyon,  İspanya (2012)[1]
Sonraki turnuvada elde etiği derecesi en kötü olan son şampiyon
Turnuvaya katılamadı ve elemelerde ilk sekiz takım arasına giremedi,  Fransa (1988);[B] turnuvaya katıldı ve ilk sekiz takım arasına giremedi,  Danimarka (1996),  Almanya (2000),  Yunanistan (2008)[2]

İlk katılımlar[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk katılımında en iyi dereceyi elde eden takım
Şampiyon,  Sovyetler Birliği (1960),  İspanya (1964),  İtalya (1968),  Batı Almanya (1972)[2]

Diğer[değiştir | kaynağı değiştir]

Hiç şampiyon olmadan en çok ilk iki sırada bitiren takım
2,  Yugoslavya (1960, 1968)
Hiç şampiyon olmadan en çok ilk dört sırada bitiren takım
4,  Portekiz (1984, 2000, 2004, 2012)
Hiç şampiyon olmadan en çok ilk sekiz sırada bitiren takım
8  İngiltere (1968, 1972, 1980, 1988, 1992, 1996, 2004, 2012)
Hiç şampiyon olmadan finallere en çok katılan takım
9,  İngiltere (1968, 1980, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004, 2012, 2016)
Hiç ilk iki sırada yer almadan en çok ilk dört sırada bitiren takım
2,  İngiltere (1968, 1996),  Macaristan (1964, 1972)
Hiç ilk iki sırada yer almadan en çok ilk sekiz sırada bitiren takım
8  İngiltere (1968, 1972, 1980, 1988, 1992, 1996, 2004, 2012)
Hiç ilk iki sırada yer almadan finallere en çok katılan takım
9  İngiltere (1968, 1980, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004, 2012, 2016)
Hiç ilk dört sırada yer almadan en çok ilk sekiz sırada bitiren takım
4,  Romanya (1960, 1972, 1984, 2000)
Hiç ilk dört sırada yer almadan finallere en çok katılan takım
5  Hırvatistan (1996, 2004, 2008, 2012, 2016),  Romanya (1984, 1996, 2000, 2008, 2016)

Takımlar: turnuvadaki ilerlemeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm zamanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk turu en çok geçen takım (1980'den beri)
6  Almanya (1980, 1988, 1992, 1996, 2008, 2012),  Hollanda (1988, 1992, 1996, 2000, 2004, 2008),  Portekiz (1984, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012)
İlk turda en çok elenen takım (1980'den beri)
4  Danimarka (1988, 1996, 2000, 2012),  İngiltere (1980, 1988, 1992, 2000),  Rusya (1992, 1996, 2004, 2012)
Her katılımında ilk turu geçen takım (1980'den beri)
6  Portekiz (1984, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012)
Hiçbir katılımında ilk turu geçemeyen takım (1980'den beri)
3  İsviçre (1996, 2004, 2008)

Seriler[değiştir | kaynağı değiştir]

En uzun ilk turu geçme serisi (1980'den beri)
6  Hollanda (1988, 1992, 1996, 2000, 2004, 2008)
En uzun ilk turda elenme serisi
2  İngiltere (1988-1992),  Rusya (1992-1996),  İskoçya (1992-1996),  Danimarka (1996-2000),  Almanya (2000-2004),  İsviçre (2004-2008),  Polonya (2008-2012),  İsveç (2008-2012)

Takımlar: Oynanan maçlar ve atılan goller[değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm zamanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

En çok maç oynayan
43,  Almanya
En çok galibiyet alan
23,  Almanya
En çok mağlubiyet alan
14,  Danimarka
En çok berabere kalan
15,  İtalya
Galibiyet alınmadan oynanan en uzun maç serisi
6,  Polonya
İlk galibiyet öncesinde oynanan en uzun maç serisi
8,  Romanya,  İsviçre
En çok gol atan
65,  Almanya
En çok gol yiyen
45,  Almanya
En az gol atan
1,  Avusturya,  Letonya,  Norveç
En az gol yiyen
1,  Norveç
Gol yiyerek geçilen en uzun maç serisi
6,  Polonya
En yüksek maç başına atılan gol ortalaması
1.63,  Hollanda
En düşük maç başına atılan gol ortalaması
0.33,  Avusturya,  Letonya,  Norveç
En yüksek maç başına yenen gol ortalaması
2.79  Yugoslavya
En düşük maç başına yenen gol ortalaması
0.33,  Norveç
Aynı iki takım arasında en çok oynanan maç
5,  Çek Cumhuriyeti- Almanya (1976, 1980, 1996 (iki kez), 2004);  Almanya- Hollanda (1980, 1988, 1992, 2004, 2012);  İtalya- İspanya (1980, 1988, 2008, 2012 (iki kez))
Aynı iki takım arasında en çok oynanan final
2,  Çek Cumhuriyeti- Almanya (1976, 1996)
Kaybetmeden tamamlanan en çok turnuva
4,  Almanya (1972, 1976, 1980, 1996),  İspanya (1964, 1996, 2008, 2012)
Kaybetmeden elenen en çok turnuva
2,  İngiltere (1996, 2012),  İtalya (1980, 2004),  Hollanda (1992, 2000)
Kazanmadan elenen en çok turnuva (1980'den beri)
3,  Romanya (1984, 1996, 2008)
Turnuva şampiyonuyla en çok oynama
4,  Almanya (1976, 1988, 1992, 2008),  İtalya (1996, 2000, 2008, 2012),  Hollanda (1976, 1980, 1992, 2000),  Portekiz (1984, 2000, 2004, 2012)

Bir turnuvada[değiştir | kaynağı değiştir]

En çok galibiyet
5,  Fransa (1984, 5 maçta; 2000, 6 maçta),  İspanya (2008, 6 maçta)
Şampiyonun aldığı en az galibiyet (1980'den beri)
2,  Danimarka (1992, 5 maçta)
Şampiyonun oynadığı en çok galibiyetsiz maç
3,  Danimarka (1992, 5 maçta)
Şampiyon olamadan alınan en çok galibiyet
4,  İtalya (2000, 6 maçta),  Hollanda (2000, 5 maçta),  Portekiz (2000, 5 maçta),  Çek Cumhuriyeti (2004, 5 maçta),  Almanya (2008, 6 maçta),  Almanya (2012, 5 maçta)
Kazanılamayan en çok maç
4,  Çek Cumhuriyeti (1996, 6 maçta),  Hollanda (2004, 5 maçta),  İtalya (2012, 6 maçta)
En çok mağlubiyet
3  Yugoslavya (1984),  Danimarka (1988),  İngiltere (1988),  Romanya (1996),  Türkiye (1996),  Danimarka (2000),  Bulgaristan (2004),  Yunanistan (2008),  Hollanda (2012),  İrlanda (2012)
Şampiyonun aldığı en çok mağlubiyet
1,  Hollanda (1988),  Danimarka (1992),  Fransa (2000),  Yunanistan (2004)
Atılan en çok gol
14,  Fransa (1984)
Yenen en az gol
1,  İtalya (1980),  Norveç (2000),  İspanya (2012)
Yenen en çok gol
13,  Yugoslavya (2000)
Gol yemeden geçen en uzun süre
509 dakika,  İspanya (2012)
En çok gol farkı
+11,  İspanya (2012)
En düşük gol farkı
-8,  Yugoslavya (1984),  Danimarka (2000),  Bulgaristan (2004),  İrlanda (2012)
Şampiyonun elde ettiği en az gol farkı
+2,  İspanya (1964),  İtalya (1968),  Çekoslovakya (1976),  Danimarka (1992)
Maç başına atılan en çok gol
2,8,  Fransa (1984)
Maç başına en fazla gol farkı (1980'den beri)
+2,  Fransa (1984)
Şampiyonun attığı en çok gol
14,  Fransa (1984)
Şampiyonun attığı en az gol (1980'den beri)
6,  Batı Almanya (1980),  Danimarka (1992)
Finalistin attığı en az gol (1980'den beri)
4,  Belçika (1980)
Şampiyonun yediği en az gol (1980'den beri)
1,  İspanya (2012)
Şampiyonun yediği en çok gol
7,  Fransa (2000)
Şampiyonun elde ettiği en düşük maç başına attığı gol ortalaması
1,17,  Yunanistan (2004)

Seriler[değiştir | kaynağı değiştir]

En çok kez üst üste finallere katılım
[C]7,  Almanya (1992-2016)
En çok kez üst üste finallere katılamama
14,  Lüksemburg (1964-2016, tüm turnuvalar)
En uzun galibiyet serisi
5,  Fransa, 1-0'lık Danimarka maçından (1984) 2-0'lık İspanya (1984) maçına,  Hollanda, 3-1'lik İngiltere maçından (1988) 1-0'lık İskoçya maçına (1992),  Çek Cumhuriyeti, 2-0'lık Danimarka maçından (2000) 3-0'lık Danimarka maçına (2004)
Mağlubiyetsiz en uzun seri
12,  İspanya, 4-1'lik Rusya maçından (2008) 4-0'lık İtalya maçına (2012)
En uzun mağlubiyet serisi
6,  Yugoslavya, 0-2'lik İtalya maçından (1968) 2-3'lük Fransa maçına (1984)
Galibiyetsiz en uzun seri
9,  Sovyetler Birliği /  BDT /  Rusya, 0-2'lik Hollanda maçından (1988) 0-2'lik Portekiz maçına (2004)
En uzun beraberlik serisi
3,  İtalya, 0-0'lık Belçika maçından (1980) 1-1'lik Batı Almanya maçına (1988),  İsveç, 1-1'lik İtalya maçından (2004) 0-0'lık Hollanda maçına (2004),  İtalya, 0-0'lık İspanya maçından (2008) 1-1'lik Hırvatistan maçına (2012)
Beraberliksiz en uzun seri
16,  Çek Cumhuriyeti, 1-2'lik Almanya maçından (1996) 0-1'lik Portekiz maçına (2012)
Gol atarak geçen en uzun maç serisi
11,  İngiltere, 1-1'lik Almanya maçından (1996) 1-0'lık Ukrayna maçına (2012)
En az iki gol atarak geçen en uzun maç serisi
9,  Fransa, 3-0'lık Danimarka maçından (2000) 3-1'lik İsviçre maçına (2004)
En az üç gol atarak geçen en uzun maç serisi
3,  Fransa, 5-0'lık Belçika maçından (1984) 3-2'lik Portekiz maçına (1984),  Hollanda, 3-0'lık Danimarka maçından (2000) 6-1'lik Yugoslavya maçına (2000)
Gol atamadan geçen en uzun maç serisi
4,  Danimarka, 0-2'lik Batı Almanya maçından (1988) 0-1'lik İsveç maçına (1992),  İsviçre, 0-2'lik Hollanda maçından (1996) 0-3'lük İngiltere maçına (2004),  Danimarka, 0-3'lük Fransa maçından (2000) 0-0'lık İtalya maçına (2004)
Gol yemeden geçen en uzun maç serisi
5,  İspanya, 4-0'lık İrlanda maçından (2012) 4-0'lık İtalya maçına (2012)
Gol yemeden geçen en uzun süre
509,  İspanya (2012)
Gol yemeden geçen en uzun maç serisi (elemeler dahil)
8,  İtalya, 0-0'lık Polonya maçından (1975) 0-0'lık Belçika maçına (1980)
Gol yemeden geçen en uzun süre (elemeler dahil)
784,  İtalya (1975-1980)
En az bir gol yiyerek geçen en uzun maç serisi
10,  Romanya, 1-1'lik İspanya maçından (1984) 0-2'lik İtalya maçına (2000)
En az iki gol yiyerek geçen en uzun maç serisi
7,  Yugoslavya, 0-2'lik İtalya maçından (1968) 3-3'lük Slovenya maçına (2000)
En az üç gol yiyerek geçen en uzun maç serisi
3,  Yugoslavya, 0-5'lik Danimarka maçından (1984) 3-3'lük Slovenya maçına (2000),  Çek Cumhuriyeti, 1-3'lük Portekiz maçından (2008) 1-4'lük Rusya maçına (2012)
Üst üste mağlubiyet almadan geçen en uzun maç serisi
33,  İtalya
Üst üste galibiyet almadan geçen en uzun maç serisi
14,  Yugoslavya
Üst üste beraberlik almadan geçen en uzun maç serisi
27,  Danimarka

Bireysel[değiştir | kaynağı değiştir]

En çok üst üste final oynama
3, Rainer Bonhof ( Batı Almanya, 1972-1980)
En çok turnuvada oynama
4, Lothar Matthäus ( Almanya, 1980-1988, 2000), Peter Schmeichel ( Danimarka, 1988-2000), Aron Winter ( Hollanda, 1988-2000), Alessandro del Piero ( İtalya, 1996-2008), Edwin van der Sar ( Hollanda, 1996-2008), Lilian Thuram ( Fransa, 1996-2008), Olof Mellberg ( İsveç, 2000-2012), Iker Casillas ( İspanya, 2000-2012), Cristiano Ronaldo ( Portekiz, 2004-2016)[3]
En çok şampiyon olma
2, Rainer Bonhof ( Batı Almanya, 1972, 1980); Xabi Alonso, Iker Casillas, Cesc Fàbregas, Andrés Iniesta, Sergio Ramos, David Silva, Fernando Torres, Xavi, Raúl Albiol, Álvaro Arbeloa, Santi Cazorla, Pepe Reina ( İspanya, 2008, 2012)
En çok madalya kazanma
3, Rainer Bonhof ( Batı Almanya): 1972 (şampiyonluk), 1976 (ikincilik), 1980 (şampiyonluk)
En çok maç oynama
17, Cristiano Ronaldo ( Portekiz, 2004-2016),
En uzun süre oynama
1535 dakika, Edwin van der Sar ( Hollanda, 1996-2008)
En çok maç kazanma
9, Lilian Thuram ve Zinedine Zidane ( Fransa, 1996-2004); Edwin van der Sar ( Hollanda, 1996-2008); Nuno Gomes ( Portekiz, 2000-2008); Xabi Alonso, Iker Casillas ve Fernando Torres ( İspanya, 2004-2012); Cesc Fàbregas ve Andrés Iniesta ( İspanya, 2008-2012)
En çok finalde oynama
2, Valentin İvanov, Viktor Ponedelnik ve Lev Yaşin ( Sovyetler Birliği, 1960 ve 1964); Franz Beckenbauer, Uli Hoeneß, Sepp Maier, Georg Schwarzenbeck ve Herbert Wimmer ( Batı Almanya, 1972 ve 1976); Bernard Dietz ( Batı Almanya, 1976 ve 1980); Thomas Häßler, Thomas Helmer, Jürgen Klinsmann ve Matthias Sammer ( Almanya, 1992 ve 1996); Xabi Alonso, Iker Casillas, Cesc Fàbregas, Andrés Iniesta, Sergio Ramos, David Silva, Fernando Torres ve Xavi ( İspanya, 2008 ve 2012)
Kaptan olarak en çok maç oynama
11, Iker Casillas ( İspanya, 2008-2012)
En genç oyuncu
18 yıl 71 gün, Jetro Willems ( Hollanda- Danimarka, 2012)[4]
Finalde oynayan en genç futbolcu
19 yıl 150 gün, Cristiano Ronaldo ( Portekiz- Yunanistan, 2004)
Şampiyonluk yaşayan en genç oyuncu
20 yıl 64 gün, Pietro Anastasi ( İtalya- Yugoslavya, 1968)
En yaşlı oyuncu
39 yıl 91 gün, Lothar Matthäus ( Almanya- Portekiz, 2000)
Finalde oynayan en yaşlı oyuncu
38 yıl 232 gün, Jens Lehmann ( Almanya- İspanya, 2008)
Şampiyonluk yaşayan en yaşlı oyuncu
37 yıl 54 gün, Arnold Mühren ( Hollanda- Batı Almanya, 1988)
Şampiyon olan takım oyuncuları arasındaki en çok yaş farkı
13 yıl 182 gün, 1988,  Hollanda (Arnold Mühren: 37 yıl 54 gün; Marco van Basten: 23 yıl 238 gün)
Katıldığı iki turnuva arasındaki süre en uzun olan oyuncu
15 yıl 360 gün, Dragan Stojković ( Yugoslavya, 1984-2000)
Oynadığı iki final arasındaki süre en uzun olan oyuncu
20 yıl 6 gün, Lothar Matthäus ( Almanya, 1980-2000)

Gol atma[değiştir | kaynağı değiştir]

Bireysel[değiştir | kaynağı değiştir]

Finallerde en çok gol atan oyuncu
9, Michel Platini ( Fransa, 9 Cristiano Ronaldo ( Portekiz , 1984)[3]
Elemelerde en çok gol atan oyuncu
23, Robbie Keane,  İrlanda[5]
Elemeler dahil en çok gol atan oyuncu
28, Cristiano Ronaldo ( Portekiz: 2004'te 2, 2008'de 9, 2012'de 10, 2016'da 7)[5]
Bir turnuvada en çok gol atan oyuncu
9, Michel Platini ( Fransa, 1984)[3]
Bir elemelerde en çok gol atan oyuncu
13, David Healy ( Kuzey İrlanda, 2008 elemeleri), Robert Lewandowski ( Polonya, 2016 elemeleri)
Bir maçta en çok gol atan oyuncu
3, Dieter Müller ( Batı Almanya, 4-2,  Yugoslavya karşısında, 1976), Klaus Allofs ( Batı Almanya, 3-2,  Hollanda karşısında, 1980), Michel Platini ( Fransa, 5-0,  Belçika karşısında, 1984), Michel Platini ( Fransa, 3-2,  Yugoslavya karşısında, 1984), Marco van Basten ( Hollanda, 3-1,  İngiltere karşısında, 1988), Sérgio Conceição ( Portekiz, 3-0,  Almanya karşısında, 2000), Patrick Kluivert ( Hollanda, 6-1,  Yugoslavya karşısında, 2000), David Villa ( İspanya, 4-1, Rusya karşısında, 2008)
Bir eleme maçında en çok gol atan oyuncu
5, Malcolm Macdonald ( İngiltere, 5-0,  Kıbrıs Cumhuriyeti karşısında, 1975), Tibor Nyilasi ( Macaristan, 8-1,  Lüksemburg karşısında, 1975), Marco van Basten ( Hollanda, 8-0,  Malta karşısında, 1990)
Finalde en çok gol atan oyuncu
2, Gerd Müller ( Batı Almanya- Sovyetler Birliği, 1972), Horst Hrubesch ( Batı Almanya- Belçika, 1980), Oliver Bierhoff ( Almanya- Çek Cumhuriyeti, 1996)[2]
En az bir gol atarak oynanan maç
6, Alan Shearer ( İngiltere, 1996-2000); Zlatan Ibrahimović ( İsveç, 2004-2012)
En az bir gol atarak elde edilen en uzun seri
5, Michel Platini ( Fransa, 1984)
En az iki gol atarak elde edilen oynanan maç
2, Gerd Müller ( Batı Almanya, 1972); Michel Platini ( Fransa, 1984); Rudi Völler ( Batı Almanya, 1984 ve 1988); Wayne Rooney ( İngiltere, 2004)
En az iki gol atarak elde edilen en uzun seri
2, Gerd Müller ( Batı Almanya, 1972); Michel Platini ( Fransa, 1984); Wayne Rooney ( İngiltere, 2004)
En çok hat trick
2, Michel Platini ( Fransa, 1984)
En uzun hat trick serisi
2, Michel Platini ( Fransa, 1984)
En hızlı hat trick
18 dakika, Michel Platini ( Fransa- Yugoslavya, 1984)[2]
Sonradan oyuna giren oyuncun bir maçta attığı en çok gol
3, Dieter Müller ( Batı Almanya- Yugoslavya, 1976)
Turnuvadaki her maçında gol atanlar
Viktor Ponedelnik ( Sovyetler Birliği, 2 maçta 2 gol, 1960); Jesús María Pereda ( İspanya, 2 maçta 2 gol, 1964); Gerd Müller ( Batı Almanya, 2 maçta 4 gol, 1972); Dieter Müller ( Batı Almanya, 2 maçta 4 gol, 1976); Michel Platini ( Fransa, 5 maçta 9 gol, 1984)[D]
En az bir gol atılan en çok turnuva
3, Jürgen Klinsmann, ( Almanya, 1988-1996); Vladimír Šmicer ( Çek Cumhuriyeti, 1996-2004); Thierry Henry ( Fransa, 2000-2008); Nuno Gomes ( Portekiz, 2000-2008); Hélder Postiga ( Portekiz, 2004-2012); Cristiano Ronaldo ( Portekiz, 2004-2012); Zlatan Ibrahimović ( İsveç, 2004-2012)[3]
En az iki gol atılan en çok turnuva
3, Zlatan Ibrahimović ( İsveç, 2004-2012)
Gol atan en genç oyuncu
18 yıl 141 gün, Johan Vonlanthen ( İsviçre- Fransa, 2004)
Hat trick yapan en genç oyuncu
22 yıl 77 gün, Dieter Müller ( Almanya- Yugoslavya, 1976)
Finalde gol atan en genç oyuncu
20 yıl 64 gün, Pietro Anastasi ( İtalya- Yugoslavya, 1968)
Gol atan en yaşlı oyuncu
38 yıl 257 gün, Ivica Vastić ( Avusturya- Polonya, 2008)
Hat trick yapan en yaşlı oyuncu
28 yıl 364 gün, Michel Platini ( Fransa- Yugoslavya, 1984)
Finalde gol atan en yaşlı oyuncu
30 yıl 103 gün, Bernd Hölzenbein ( Batı Almanya- Çekoslovakya, 1976)
Penaltıdan en çok gol atan (seri penaltı atışları hariç)
2, Alan Shearer ( İngiltere, 1996 ve 2000); Gaizka Mendieta ( İspanya, 2000); Zinedine Zidane ( Fransa, 2000 ve 2004)
En hızlı gol
68 saniye, Dmitri Kiriçenko ( Rusya- Yunanistan, 2004) [6]
Sonradan oyuna giren oyuncunun attığı en hızlı gol
1 dakikadan az, Alessandro Altobelli ( İtalya- Danimarka, 1988); Juan Carlos Valerón ( İspanya- Rusya, 2004)
Finalde atılan en hızlı gol
6. dakika, Jesús María Pereda ( İspanya- Sovyetler Birliği, 1964)
Başlama vuruşundan sonra en geç atılan gol
120. dakika, Semih Şentürk ( Türkiye- Hırvatistan, 2008)
Finalde, başlama vuruşundan sonra en geç atılan gol
113. dakika, Viktor Ponedelnik ( Sovyetler Birliği- Yugoslavya 1960)
Başlama vuruşundan sonra gol atılmadan geçen en uzun süre sonunda atılan gol
117. dakika, Ivan Klasnić ( Hırvatistan- Türkiye, 2008)

Takım[değiştir | kaynağı değiştir]

En farklı galibiyet
5,  Fransa (5) -  Belçika (0), 1984;  Danimarka (5) -  Yugoslavya (0), 1984;  Hollanda (6) -  Yugoslavya (1), 2000;  İsveç (5) vs  Bulgaristan (0), 2004[2]
Elemelerde en farklı galibiyet
13,  Almanya (13) -  San Marino (0), 2008 elemeleri
Bir takım tarafından bir maçta atılan en çok gol
6,  Hollanda,  Yugoslavya karşısında, 2000
İki takım tarafından bir maçta atılan en çok gol
9,  Yugoslavya (5) -  Fransa (4), 1960
En gollü beraberlik
3-3,  Çek Cumhuriyeti- Rusya, 1996;  Slovenya- Yugoslavya, 2000
Galip gelen takımın maç içerisinde en farklı şekilde geriye düştüğü skor
2,  Yugoslavya, 1960 (1-3'ten 2-4'e geldi ve maç 5-4 sonuçlandı,  Fransa karşısında);  Batı Almanya, 1976 (0-2'den 2-2 oldu ve uzatmalar sonunda 4-2 sonuçlandı,  Yugoslavya karşısında);  Danimarka, 1984 (0-2'den 3-2,  Belçika);  Portekiz, 2000 (0-2'den 3-2,  İngiltere) karşısında;  Çek Cumhuriyeti, 2004 (0-2'den 3-2,  Hollanda karşısında);  Türkiye, 2008 (0-2'den 3-2,  Çek Cumhuriyeti karşısında)
Berabere biten maçta oluşan en büyük fark
3,  Yugoslavya, 2000 (0-3'ten 3-3,  Slovenya karşısında)
İki takımın uzatmalarda attığı en çok gol
3,  Fransa (3) -  Portekiz (2), 1984
Bir takımın finalde attığı en çok gol
4,  İspanya, 2012
İki takımın finalde attığı en çok gol
4,  Çek Cumhuriyeti (2) -  Batı Almanya (2), 1976;  İtalya (0) -  İspanya (4), 2012
İki takımın finalde attığı en az gol
1,  Yunanistan (1) -  Portekiz (0), 2004;  İspanya (1) -  Almanya (0), 2008
Finalde oluşan en farklı skor
4,  İspanya (4) -  İtalya (0), 2012
Şampiyon olan takımın finalde en farklı şekilde geriye düştüğü skor
1,  Sovyetler Birliği, 1960 (0-1'den 1-1 ve uzatmalarda 2-1,  Yugoslavya karşısında);  Almanya, 1996 (0-1'den 1-1 ve uzatmalarda 2-1,  Çek Cumhuriyeti karşısında);  Fransa, 2000 (0-1'den 1-1 ve uzatmalarda 2-1,  İtalya karşısında)
Bir maçta en çok gol atan farklı oyuncu
4,  Yugoslavya- Fransa, 1960 (Milan Galić, Ante Žanetić, Tomislav Knez, Dražan Jerković);  Danimarka- Yugoslavya, 1984 (Frank Arnesen, Klaus Berggreen, Preben Elkjaer-Larsen, John Lauridsen);  İsveç- Bulgaristan, 2004 (Fredrik Ljungberg, Henrik Larsson, Zlatan Ibrahimović, Marcus Allbäck);  Almanya- Yunanistan, 2012 (Philipp Lahm, Sami Khedira, Miroslav Klose, Marco Reus);  İspanya- İtalya, 2012 (David Silva, Jordi Alba, Fernando Torres, Juan Mata)
Bir turnuvada en çok gol atan farklı oyuncu
8,  Almanya, 2012 (Mario Gómez, Lukas Podolski, Lars Bender, Philipp Lahm, Sami Khedira, Miroslav Klose, Marco Reus, Mesut Özil)

Turnuva[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir turnuvada atılan en çok gol
85, 2000
Bir turnuvada atılan en az gol
7, 1968
Bir turnuvada atılan en az gol (1980'den beri)
27, 1980
Bir turnuvada maç başına atılan en çok gol ortalaması
4,75, 1976
Bir turnuvada maç başına atılan en çok gol ortalaması (1980'den beri)
2,74, 2000
Bir turnuvada maç başına atılan en az gol ortalaması
1,4, 1968
Bir turnuvada maç başına atılan en az gol ortalaması (1980'den beri)
1,93, 1980
Bir turnuvada en çok gol atan farklı oyuncu
53, 2000, 2008 ve 2012
Bir turnuvada en az iki gol atan farklı oyuncu
20, 2000
Bir turnuvada en az üç gol atan farklı oyuncu
8, 2004
Bir turnuvada en az dört gol atan farklı oyuncu
3, 2000 ve 2004
Bir turnuvada en az beş gol atan farklı oyuncu
2, 2000
Turnuvalara göre atılan goller
Yıl Takım Maç Gol Gol kralı Ortalama gol
1960 4 4 17 2 4,25
1964 4 4 13 2 3,25
1968 4 5 7 2 1,40
1972 4 4 10 4 2,50
1976 4 4 19 4 4,75
1980 8 14 27 3 1,93
1984 8 15 41 9 2,73
1988 8 15 34 5 2,27
1992 8 15 32 3 2,13
1996 16 31 64 5 2,06
2000 16 31 85 5 2,74
2004 16 31 77 5 2,48
2008 16 31 77 4 2,48
2012 16 31 76 3 2,45
2016 24 51

Turnuva tarihindeki en az ve en çok unvanlarını taşıyan istatistikler kalın yazılmıştır.

Kendi kalelerine atılan goller[değiştir | kaynağı değiştir]

Anton Ondruš,  Çekoslovakya- Hollanda, 1976; Lyuboslav Penev,  Bulgaristan- Fransa, 1996; Dejan Govedarica,  Yugoslavya- Hollanda, 2000; Jorge Andrade,  Portekiz- Hollanda, 2004; Glen Johnson,  İngiltere- İsveç, 2012

Turnuvalara göre en çok gol atan takımlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kalın yazılan takımlar turnuvayı şampiyon olarak tamamlamıştır.

Kalecilik[değiştir | kaynağı değiştir]

Kalecilerin en çok gol yemeden geçirdiği maç
9, Edwin van der Sar ( Hollanda, 1996-2008); Iker Casillas ( İspanya, 2004-2012)
Gol yemeden geçilen en uzun süre
509 dakika, Iker Casillas ( İspanya, 2012)
Gol yemeden geçilen en uzun süre (elemeler dahil)
784 dakika, Dino Zoff ( İtalya, 1975-1980)
En çok yenen gol
20, Peter Schmeichel ( Danimarka, 1988-2000)
Bir turnuvada en çok yenen gol
13, Ivica Kralj ( Yugoslavya), 2000
Bir maçta yenen en çok gol
6, Ivica Kralj ( Yugoslavya), 2000 ( Hollanda karşısında)
Şampiyon olan takımın bir turnuvada yediği en az gol
1, Dino Zoff ( İtalya, 1968); Iker Casillas ( İspanya, 2012)
Bir turnuvada yenen en az gol
1, Dino Zoff ( İtalya, 1968); Thomas Myhre ( Norveç, 2000); Iker Casillas ( İspanya, 2012)

Teknik direktörlük[değiştir | kaynağı değiştir]

En çok çıkılan maç
11, Berti Vogts ( Almanya, 1992-1996); Joachim Löw ( Almanya, 2008-2012)
En çok alınan galibiyet
8, Joachim Löw ( Almanya, 2008-2012)
En çok turnuvada yer alma
3, Lars Lagerbäck, ( İsveç, 2000-2008)
En çok ülke çalıştırma
2, Guus Hiddink ( Hollanda, 1996;  Rusya, 2008); Giovanni Trapattoni ( İtalya, 2004;  İrlanda, 2012); Dick Advocaat ( Hollanda, 2004;  Rusya, 2012)
Aynı takımla üst üste en çok turnuvaya katılma
3, Lars Lagerbäck, ( İsveç, 2000-2008)
Üst üste en çok galibiyet
5, Michel Hidalgo ( Fransa, 1984); Rinus Michels ( Hollanda, 1988-1992)
Üst üste en çok mağlubiyetsiz maç
8, Rinus Michels ( Hollanda, 1988-1992)
En genç teknik direktör
36 yıl 333 gün, Srečko Katanec ( Slovenya- Yugoslavya, 2000)
En yaşlı teknik direktör
73 yıl 93 gün, Giovanni Trapattoni ( İrlanda- İtalya, 2012)
Oyuncu ve teknik direktör olarak kazanılan en çok şampiyonluk
2, Berti Vogts,  Almanya (1972'de kadroda yer alsa da herhangi bir maçta oynamadı, 1996'da teknik direktördü)
Oyuncu ve teknik direktör olarak en çok çıkılan maç
14, Morten Olsen,  Danimarka (1984 ve 1988'de oyuncu, 2004 ve 2012'de teknik direktör olarak); Frank Rijkaard,  Hollanda (1988 ve 1992'de oyuncu, 2000'de teknik direktör olarak)
Oyuncu ve teknik direktör olarak en çok çıkılan final
2, Dino Zoff,  İtalya (1968'de oyuncu, 2000'de teknik direktör olarak)

Hakemlik[değiştir | kaynağı değiştir]

En çok turnuvaya katılım
3, Anders Frisk ( İsveç, 1996-2004), Kim Milton Nielsen ( Danimarka, 1996-2004)
En çok maçta görev alma
8, Anders Frisk ( İsveç, 1996-2004)
Bir turnuvada en çok maçta görev alma
4, Anders Frisk ( İsveç, 2004), Roberto Rosetti ( İtalya, 2008), Pedro Proença ( Portekiz, 2012)

Kartlar[değiştir | kaynağı değiştir]

En erken kırmızı kart
24. dakika, Éric Abidal ( Fransa),  İtalya karşısında , 2008
En geç kırmızı kart
117. dakika, Nuno Gomes ( Portekiz),  Fransa karşısında , 2000
En çok görülen kart
8, Yorgo Karagunis ( Yunanistan, 2004-2012)[3]
En çok görülen sarı kart
8, Yorgo Karagunis ( Yunanistan, 2004-2012)[3]
En çok görülen kırmızı kart
2, Radoslav Látal ( Çek Cumhuriyeti, 1996 ve 2000)
Bir turnuvada gösterilen en çok kırmızı kart
10 (31 maçta), 2000
Takım bazında en çok görülen kırmızı kart
3,  Çek Cumhuriyeti,  Fransa,  Hollanda,  Rusya ve  Yugoslavya
Maçtaki iki takımın en çok gördüğü kırmızı kart
3,  Çek Cumhuriyeti- Hollanda, 1976
Finaldeki iki takımın en çok gördüğü kırmızı kart
1, Yvon Le Roux,  Fransa- İspanya, 1984
Bir turnuvada gösterilen en çok sarı kart
156 (31 maçta), 2004
Bir maçta iki takımın en çok gördüğü sarı kart
10, 4 ( Çek Cumhuriyeti) ve 6 ( Almanya), 1996 (birinci tur); 6 ( Çek Cumhuriyeti) ve 4 ( Portekiz), 1996; 6 ( İtalya) ve 4 ( Hollanda), 2000
Finaldeki iki takımın en çok gördüğü sarı kart
6, 1 ( Danimarka) ve 5 ( Almanya), 1992; 4 ( Yunanistan) ve 2 ( Portekiz), 2004

Seyirciler[değiştir | kaynağı değiştir]

En çok seyircinin izlediği maç (aynı zamanda final maçı)
79.115,  Sovyetler Birliği- İspanya, 21 Haziran 1964, Santiago Bernabéu Stadyumu, Madrid, İspanya, 1964
En az seyircinin izlediği final maçı
3.869,  Macaristan- Danimarka, 20 Haziran 1964, Camp Nou, Barselona, İspanya, 1964
Maç başına en yüksek ortalama seyirci
59.847, 1968
Bir turnuvadaki en yüksek toplam seyirci
1.440.846, 2012
Maç başına en düşük toplam seyirci
19.740, 1960
Bir turnuvadaki en düşük toplam seyirci
78.958, 1960
Turnuvala göre seyirciler
Yıl Maç Seyirci
Toplam Ortalama En düşük En yüksek
1960 4 78.958 19.740  TCH- FRA Üçüncülük maçı 9.438  FRA- YUG Yarı final 26.370
1964 4 156.253 39.063  HUN- DEN Üçüncülük maçı 3.869  ESP- URS Final 79.115
1968 5 299.233 59.847  YUG- ENG Yarı final 21.834  ITA- YUG Final 85.000
1972 4 121.880 30.470  HUN- BEL Üçüncülük maçı 10.000  BEL- FRG Yarı final 55.669
1976 4 106.087 26.522  NED- YUG Üçüncülük maçı 6.766  YUG- FRG Yarı final 50.562
1980 14 345.463 24.676  GRE- TCH Grup aşaması 4.726  ENG- ITA Grup aşaması 59.646
1984 15 597.639 39.843  ROU- ESP Grup aşaması 17.102  FRA- POR Yarı final 54.848
1988 15 888.645 59.243  IRL- URS Grup aşaması 38.308  URS- NED Final 72.308
1992 15 430.111 28.674  SCO- CIS Grup aşaması 14.660  DEN- GER Final 37.800
1996 31 1.276.137 41,166  BUL- ROU Grup aşaması 19.107  SCO- ENG Grup aşaması 76.864
2000 31 1.122.833 36.220  YUG- SVN Grup aşaması 16.478  ITA- NED Yarı final 51.300
2004 31 1.156.473 37.306  ITA- BUL Grup aşaması 16.002  POR- ENG Çeyrek final 65.000
2008 31 1.140.902 36.803  TUR- CZE Grup aşaması 23.871  GER- ESP Final 51.428
2012 31 1.440.896 46.479  DEN- POR Grup aşaması 31.840  SWE- ENG Grup aşaması 64.640

Penaltı vuruşları[değiştir | kaynağı değiştir]

Takım bazında penaltı vuruşlarına en çok kalma
4,  İngiltere,  Hollanda,  İspanya,  İtalya
Takım bazında bir turnuvada penaltı vuruşlarına en çok kalma
2,  İngiltere, 1996;  Fransa, 1996
Bir turnuvada en çok penaltı vuruşlarına kalan maç
4, 1996
Takım bazında penaltı vuruşlarını en çok kazanma
3,  Çek Cumhuriyeti,  İspanya
Takım bazında penaltı vuruşlarını en çok kaybetme
3,  İngiltere,  Hollanda
Takım bazında penaltı vuruşlarında en başarılı sonuç
9'da 9,  Çek Cumhuriyeti,  İtalya karşısında, 1980
İki takım bazında penaltı vuruşlarında en başarılı sonuç
18'de 17,  Çek Cumhuriyeti- İtalya, 1980
Penaltı vuruşlarında en başarılı sonuç (tüm zamanlar)
20'de 20,  Çek Cumhuriyeti
Penaltı vuruşlarında en başarılı oyuncu
2, Zinedine Zidane, Youri Djorkaeff, Bixente Lizarazu, Vincent Guérin, Laurent Blanc ( Fransa, 1996); Alan Shearer, David Platt, Stuart Pearce, Paul Gascoigne ( İngiltere, 1996); Patrick Kluivert ( Hollanda, 1996-2000); Cesc Fàbregas ( İspanya, 2008-2012)
İki takımın birden en çok kullandığı penaltı vuruşu
18,  Çekoslovakya- İtalya, 1980
Takım bazında en çok kullanılan penaltı vuruşu
21,  İngiltere
Takım bazında bir turnuvada en çok kullanılan penaltı vuruşu
11,  Fransa, 1996
Bir maçta her iki takımın da en çok kaçırdığı penaltı vuruşu
4,  İtalya- Hollanda 2000
Takım bazında En çok penaltı vuruşu kaçırma
6,  Hollanda (4 penaltı vuruşlarında)
Takım bazında bir maçta gole çevrilen en az penaltı vuruşu
1,  Hollanda,  İtalya karşısında, 2000;  Hırvatistan,  Türkiye karşısında, 2008
En çok kurtarılan penaltı vuruşu (tüm zamanlar)
3, Iker Casillas ( İspanya, 2008-2012)

Tüm zamanların tabloları[değiştir | kaynağı değiştir]

Finaller[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra Puana göre oluşturulan sıralamada takımın sırası
Takım Millî takım
Katılım Katılınılan turnuva sayısı
O Oynanan toplam maç sayısı
G/B/M Galibiyet-Beraberlik-Mağlubiyet verileri
AG/YG Attığı/yediği gol sayısı
A. Takımların attığı ve yediği gol arasındaki fark
Puan Toplam puan (galibiyete 3, beraberliğe 1)
Lejant
Turnuvayı kazanan takımlar
Takım M G B M AG YG Av. Puan En golcü oyuncu
 Almanya (1992'den beri)
 Batı Almanya (1972-1988)
43 23 10 10 65 45 +20 79 Jürgen Klinsmann 5
 İspanya 36 17 11 8 50 32 +18 62 Fernando Torres 5
 Hollanda 35 17 8 10 57 37 +20 59 Patrick Kluivert 6
Ruud van Nistelrooy 6
 İtalya 33 13 15 5 33 25 +8 54 Mario Balotelli 3
Antonio Cassano 3
 Fransa 32 15 8 9 49 39 +10 53 Michel Platini 9
 Portekiz 28 15 5 8 40 26 +14 50 Nuno Gomes 6
Cristiano Ronaldo 6
 Çek Cumhuriyeti (1996'dan beri)
 Çekoslovakya (1960-1980)
29 13 5 11 40 38 +2 44 Milan Baroš 5
 Rusya (1996'dan beri)
 BDT (1992)
 Sovyetler Birliği (1960-1988)
27 11 5 11 31 36 -5 38 Roman Pavlyuçenko 3
 İngiltere 27 8 9 10 36 31 +5 33 Alan Shearer 7
 Danimarka 27 7 6 14 14 30 -16 27 Frank Arnesen 3
Brian Laudrup 3
Henrik Larsen 3
Jon Dahl Tomasson 3
 Hırvatistan 14 6 4 4 18 16 +2 22 Davor Šuker 3
Mario Mandžukić 3
 İsveç 17 5 5 7 24 21 +3 20 Zlatan Ibrahimović 6
 Yunanistan 16 5 3 8 14 20 -6 18 Angelos Haristeas 4
 Belçika 12 4 2 6 13 20 -7 14 Jan Ceulemans 2
 Türkiye 12 3 2 7 11 18 -7 11 Semih Şentürk 3
 Sırbistan (katılmadı)
 Yugoslavya (2000)
 Yugoslavya (1960-1984)
14 3 2 9 24 39 -15 11 Dragan Džajić 4
 İskoçya 6 2 1 3 4 5 -1 7 Gary McAllister 1
Brian McClair 1
Ally McCoist 1
Paul McStay 1
 Romanya 13 1 4 8 8 17 -9 7 László Bölöni 1
Cristian Chivu 1
Marcel Coraș 1
Ionel Ganea 1
Viorel Moldovan 1
Dorinel Munteanu 1
Adrian Mutu 1
Florin Răducioiu 1
 İsviçre 9 1 2 6 5 13 -8 5 Hakan Yakın 3
 Norveç 3 1 1 1 1 1 0 4 Steffen Iversen 1
 İrlanda 6 1 1 4 3 11 -8 4 Ray Houghton 1
Ronnie Whelan 1
Sean St Ledger 1
 Bulgaristan 6 1 1 4 4 13 -9 4 Hristo Stoiçkov 3
 Macaristan 4 1 0 3 5 6 -1 3 Ferenc Bene 2
Dezső Novák 2
 Ukrayna 3 1 0 2 2 4 -2 3 Andriy Şevçenko 2
 Polonya 6 0 3 3 3 7 -4 3 Roger Guerreiro 1
Robert Lewandowski 1
Jakub Błaszczykowski 1
 Slovenya 3 0 2 1 4 5 -1 2 Zlatko Zahovič 3
 Avusturya 3 0 1 2 1 3 -2 1 Ivica Vastić 1
 Letonya 3 0 1 2 1 5 -4 1 Māris Verpakovskis 1

Elemeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra Puana göre oluşturulan sıralamada takımın sırası
Takım Millî takım
Katılım Katılınılan turnuva sayısı
O Oynanan toplam maç sayısı
G/B/M Galibiyet-Beraberlik-Mağlubiyet verileri
AG/YG Attığı/yediği gol sayısı
A. Takımların attığı ve yediği gol arasındaki fark
Puan Toplam puan (galibiyete 3, beraberliğe 1)
Lejant
Turnuvayı kazanan takımlar
Finallere katılmaya hak kazanan takımlar
Günümüzde varlığını sürdürmeyen (aynı zamanda finallere katılamayan) takımlar

Notlar:

  • Tablodaki beriler arasında, 1968 elemelerinde Avusturya ile Yunanistan arasında oynanan ve 1-1 iken yarıda kalan maçı kapsamamaktadır.[7]
  • 2016 elemelerinde Sırbistan'ın 3, Hırvatistan'ın ise 1 puanı silinmiştir.
Takım Finallere
katılım[E]
Katılma girişimleri[F] Elemelerdeki genel performans
Toplam Başarılı[G] M G B M AG YG Av. Puan
 İspanya 15 10 10 115 81 16 18 283 86 +197 259
 Çek Cumhuriyeti (1996'dan beri)
 Çekoslovakya (1960-1980)
15 9 9 116 76 21 19 238 91 +147 249
 Rusya (1996'dan beri)
 BDT (1992)
 Sovyetler Birliği (1960-1988)
15 11 11 120 73 29 18 235 86 +149 248
 Hollanda 13 8 9 109 71 15 23 250 85 +165 228
 Almanya (1992'den beri)
 Batı Almanya (1972-1988)
12 11 12 98 69 20 9 237 61 +176 227
 İngiltere 13 8 9 100 66 24 10 221 58 +163 222
 İtalya 13 8 9 108 64 30 14 187 72 +115 222
 Romanya 15 5 5 115 59 35 21 208 101 +107 212
 Portekiz 14 6 7 107 61 24 22 194 101 +93 207
 Fransa 13 7 9 102 59 26 17 206 85 +121 203
 İsveç 13 5 6 104 55 23 26 174 102 +72 188
 Sırbistan (katılmadı)
 Yugoslavya (2000)
 Yugoslavya (1960-1984)
14 6 5 104 55 25 24 186 109 +77 187
 İrlanda 15 3 3 121 50 36 35 183 136 +47 186
 Danimarka 15 7 8 115 53 26 36 185 139 +46 185
 İskoçya 13 2 2 110 52 26 32 166 119 +47 182
 Macaristan 15 3 3 121 52 26 43 197 161 +36 182
 Yunanistan 14 4 4 109 52 22 35 158 122 +36 178
 Belçika 13 4 5 104 49 26 29 170 112 +58 173
 Bulgaristan 15 2 2 113 49 26 38 157 120 +37 173
 Polonya 14 2 3 100 44 27 29 164 110 +54 159
 Türkiye 15 4 4 110 44 27 39 134 149 −15 159
 Avusturya 14 1 2 99 45 16 38 183 146 +37 151
 Norveç 15 1 1 114 43 20 51 147 158 −11 149
 Kuzey İrlanda 14 1 1 110 40 25 45 120 138 −18 145
 Galler 14 1 1 104 41 21 42 125 133 −8 144
 İsviçre 13 3 4 92 39 22 31 153 116 +37 139
 Hırvatistan 6 5 5 62 40 14 8 118 39 +79 133
 Finlandiya 13 0 0 104 27 24 53 109 162 −53 105
 Slovakya 6 1 1 60 28 10 22 94 77 +17 94
 Slovenya 6 1 1 66 25 14 27 83 80 +3 89
 İzlanda 12 1 1 96 24 17 55 81 146 −65 89
 İsrail 6 0 0 60 25 11 24 96 78 +18 86
 Ukrayna 5 1 2 54 23 15 16 73 53 +20 84
 Bosna-Hersek 5 0 0 54 22 10 22 74 76 −2 76
 Letonya 6 1 1 62 20 13 29 67 88 −21 73
 Doğu Almanya 8 0 0 46 20 12 14 76 57 +19 72
 Arnavutluk 12 1 1 91 16 22 53 72 159 −87 70
 Litvanya 6 0 0 58 20 8 30 50 83 −33 68
 Kıbrıs Cumhuriyeti 13 0 0 104 16 14 74 83 268 −185 62
 Gürcistan 6 0 0 60 16 8 36 63 89 −26 56
 Beyaz Rusya 6 0 0 58 14 12 32 49 87 −38 54
 Estonya 6 0 0 62 15 8 39 47 103 −56 53
 Ermenistan 6 0 0 58 12 12 34 51 85 −34 48
 Makedonya 6 0 0 58 11 14 33 59 90 −31 47
 Moldova 6 0 0 58 11 9 38 51 114 −63 42
 Lüksemburg 14 0 0 109 7 10 92 44 303 −259 31
 Azerbaycan 6 0 0 60 6 9 45 36 147 −111 27
 Faroe Adaları 7 0 0 68 6 6 56 40 182 −142 24
 Karadağ 2 0 0 20 6 5 9 17 23 −6 23
 Malta 13 0 0 102 3 14 85 49 288 −239 23
 Lihtenştayn 6 0 0 58 5 7 46 19 176 −157 22
 Kazakistan 3 0 0 34 4 7 23 24 63 −39 19
 San Marino 7 0 0 66 0 1 65 7 289 −282 1
 Cebelitarık 1 0 0 10 0 0 10 2 56 −54 0
 Andorra 5 0 0 50 0 0 50 11 149 −138 0

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

A.   Turnuvanın Oyuncusu ödülü 1996'dan beri verilmektedir.
B.   İspanya 1968 finallerine katılamamış; ancak elemelerde çeyrek final aşamasına kadar gelmişti. 1972 finallerinde de İtalya aynı aşamaya erişti.
C.   Ev sahibi veya son şampiyon olup da otomatik olarak veya davetle katılanlar hariç.
D.   Yalnızca finale kadar yükselen veya üçüncülük maçı oynayan, bu sayede oynanabilecek en çok maçı oynamış takımlar baz alınmıştır.
E.   Otomatik olarak katılımlar da dahil edilmiştir (1992'de Yugoslavya'nın men edilip Danimarka'nın katılımı dahil). 2016'ya katılımlar da dahildir.
F.   Otomatik olarak katılımları kapsamamaktadır.
G.   1992'de men edilen Yugoslavya'yı kapsar, aynı yıl turnuvaya çağrılan Danimarka'yı ise kapsamaz. 2016'ya katılanları da içermektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Euro 2012 analysis: Sublime Spain sweep aside 'boring' tag" (İngilizce). BBC Sport. 2 Temmuz 2012. 14 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m Ionescu, Romeo (2008). The Complete Results and Line-ups of the European Football Championships 1958-2008 (İngilizce). Cleethorpes: Soccer Books Limited. ISBN 978-1-86223-172-6. 
  3. ^ a b c d e f "Euro 2012 in numbers" (İngilizce). The Guardian. 2 Temmuz 2012. 9 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Teenager Willems breaks Scifo's record" (İngilizce). UEFA. 9 Haziran 2012. 25 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ a b "European Championship's all-time top scorers" (İngilizce). UEFA. 5 Eylül 2015. 12 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/euro_2004/3787477.stm
  7. ^ European Championship 1968, rsssf.com