August Oetker

Vikipedi, özgür ansiklopedi
August Oetker

August Oetker (d. 6 Ocak 1862, Obernkirchen, Almanya - ö. 10 Ocak 1918, Bielefeld, Almanya), kabartma tozunun mucidi ve günümüzde Dr. Oetker adı altında uluslararası dev bir gıda grubu haline gelmiş olan şirketin kurucusudur.

1903 patenti

Dr. Oetker markasının temeli 1891 yılında genç doktor Dr. August Oetker'in Bielefeld'deki hastane odasında Hamur Kabartma Tozu'nu icat etmesiyle atılmıştır. August Oetker 1893'ten itibaren icadını Backin markası altında pazarlamaya başlamış, bugün Oetker grubu olarak anılan ve hala aynı formülü kullanarak hamur kabartma tozu üreten şirketin temelini atmıştır. 1900 yılına varıldığında Backin paketlerinden 50 milyon adet satmış bulunmaktaydı. 20. yüzyılla birlikte, 1903'te ürününün patentini alarak, ilk gıda üretim fabrikasını kuran Dr.Oetker, kısa sürede Batı ve Doğu Avrupa ülkelerine yayılmış ve sürekli gelişimini devam ettirmiştir. Nişasta, Şekerli Vanilin ve puding şirketin ilk ürünleriyken, Dr. Oetker bugün Güney Amerika da dahil olmak üzere toplam 21 ayrı ülkede 450 ürün grubu ile faaliyet göstermektedir.

Esasen, Alman kimyager Justus von Liebig ve Amerikalı öğrencisi Eben Horsford bir hamur kabartma tozu formülünü daha önce bulmuşlardı. Ancak Oetker'in başarısı evlerde kullanılabilecek bir tertipi başarıyla sonuçlandırmış ve pazarlamış olmasından gelmektedir.

1944 yılında Dr. August Oetker'in torunu Rudolf-August Oetker, dedesinin 1918'de ölümünden sonra şirketi yöneten üveybabası Richard Kasselowsky'nin ölümü üzerine şirketi devralmış ve önce Avrupa ülkelerinde, daha sonra denizaşırı pazarlarda büyüyen bir grup haline getirmiştir. Ürün çeşidi yıldan yıla artırılmıştır. 1981'de Rudolf-August Oetker'in ölümü üzerine anonim şirket haline getirilen Dr. Oetker grubunun kuruluşları, merkezi Bielefeld'de bulunan Oetker International tarafından idare edilmeye devam etmektedir. Oetker International, gıda ürünlerinin yanı sıra, bira, şarap, şampanya, denizcilik, otelcilik ve finans hizmetleri alanlarında da yer alan Oetker grubunun gıda sektörü branşına bağlıdır.

Dr.Oetker Türkiye 1987 yılında İzmir'de kurulmuş, 1999 yılında Ayrancılar (eski bir Torbalı bölgesi)'ndeki yeni tesislerine taşınmıştır. Kurulduğu günden bu yana sürekli olarak ürün yelpazesini genişleten Dr.Oetker Türkiye, başta Puding, Kek Karışımları, Hamur Kabartma Tozu, Şekerli Vanilin, Geleneksel Türk Tatlıları Serisi, Dondurulmuş Pizza ve Food Service olmak üzere 125'i aşkın ürün çeşidine ulaşmıştır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]