Mino Milani

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mino Milani
2018 yılında İtalyan şair Cesare Pavese için yapılan bir anma toplantısında Mino Milani
DoğumGuglielmo Milani
3 Şubat 1928
Pavia, İtalya
Ölüm10 Şubat 2002 (74 yaşında)
Pavia, İtalya
Takma adlarStelio Martelli, Eugenio Ventura, Piero Selva, Mungo Graham Alcesti, T. Maggio
Milliyet İtalya
Vatandaşlık İtalya
TürÇizgi roman, Gazeteci, Yazar
Edebî akımÇizgi roman
Önemli ödülleritam liste

Guglielmo Milani ya da daha bilinen adıyla Mino Milani (Pavia, 3 Şubat 1928 - Pavia, 10 Şubat 2022) İtalyan yazar, karikatürist, çizgi romancı, gazeteci ve tarihçi. Kariyeri boyunca Stelio Martelli, Eugenio Ventura, Piero Selva, Mungo Graham Alcesti ve T. Maggio gibi çeşitli takma adlar da kullanmıştır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Varlıklı bir ailenin çocuğu olarak Pavia'daki Ugo Foscolo Klasik Lisesi'nde eğitimine başladı ve ardından Pavia Üniversitesi'nde tıp eğitimine devam etti. O dönemde Pavia Belediye Başkanı olan babası Carlo'nun iyi ilişkileri sayesinde, Policlinico San Matteo'ya bağlı Anatomi Enstitüsü'ne pratisyen olarak kabul edildi.

Milani kısa süre sonra tıp mesleğinin kendisine göre olmadığını anladı ve tesadüfen katıldığı Orta Çağ konulu bir dersin ardından Edebiyat Fakültesi'ne kaydolmaya karar verdi. Hemşehrisi Gaetano Sacchi'nin yazışmalarına dayanan ve daha sonra Romanzo Militare (Askeri Roman) adını alacak olan, Calabria'daki eşkıyalık üzerine yazdığı tezle 1950 yılında modern edebiyat bölümünden mezun olduktan sonra Pavia Şehir Kütüphanesi tarafından işe alındı ve 1964 yılına kadar burada müdür olarak çalıştı.

Gazeteci ve yazar olarak faaliyeti 1953 yılında, o zamanlar Giovanni Mosca tarafından yönetilen Corriere dei Piccoli ile zaman zaman yaptığı işbirlikleriyle başladı. Bu dergi daha sonra Milani'nin fiilen kurucusu, editörü ve en üretken yazarı olduğu ve 1977 yılına kadar çalıştığı Corriere dei Ragazzi'ye dönüştü. Bu dönemde Milani, yayındaki imzaları çeşitlendirmek için Eugenio Ventura, Piero Selva, Stelio Martelli, Mungo Graham Alcesti ve T. Maggio gibi çeşitli takma adlar benimsedi.

Corriere dei Ragazzi dergisinde aralarında Hugo Pratt, Milo Manara, Grazia Nidasio, Mario Uggeri, Tiziano Sclavi, Dino Battaglia, Sergio Toppi ve Attilio Micheluzzi'nin de bulunduğu, döneminin önde gelen İtalyan çizerleriyle çalıştı.

Corriere dei Ragazzi ile olan işbirliği sona erdiğinde, La Domenica del Corriere'de La Realtà Romanzesca köşesini yazmaya başladı ve bu köşe meşhur oldu. Daha sonra günlük La Provincia Pavese'nin editörlüğünü üstlendi. Kısa süre sonra kendini roman yazmaya adamak için bu görevden ayrıldı ve tarihi konular üzerine çeşitli denemeler ve biyografiler hazırladı.

Pavia'nın tarihine ilişkin kitaplar, Giuseppe Garibaldi (1982'den itibaren) ve Anita Garibaldi'nin (1995'ten itibaren) biyografileri, 1971'de Solferino Muharebesi'nin titiz bir şekilde yeniden inşasıyla başlayan Risorgimento anlatımlarının bir parçası olarak özellikle önemlidir.

Mino Milani, 10 Şubat 2022'de, Pavia'daki evinde, 94 yaşında hayata gözlerini yumdu.[1]

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Addio a Mino Milani, Romanziere e Fumettista". Agenzia ANSA (İtalyanca). ANSA. 10 Şubat 2022. 11 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2023. 
  2. ^ "7° Salone Internazionale di Comics". Immagine Centro Studi (İtalyanca). 3 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2024. 
  3. ^ Maria Grazia, Piccaluga (20 Temmuz 2019). "Il Premio Fossati per il Fumetto a Mino Milani e a Effigie Edizioni". La Provincia Pavese (İtalyanca). 13 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2023.