Alusian

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Alusian (ortada), Peter Delyan ve Bulgar kampının önünde görünüyor. Madrid Skilicis minyatürü.

Alusian, (BulgarcaАлусиан, YunancaGrekçeἈλουσιάνος) 1041 yılında kısa bir süre Bulgaristan imparatoru (çar) olarak hüküm süren Bulgar ve Bizans soylusudur.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Selanik'e yaptığı başarısız saldırının ardından, Alusian komutasındaki Bulgar ordusu kaçar. Madrid Skilicis minyatürü.

Alusian, Çar İvan Vladislav (h. 1015-1018) ile eşi Maria'nın ikinci oğludur. Ağabeyi II. Presyan ile birlikte, 1018'de Bulgaristan'ın Bizans İmparatorluğu tarafından ilhakına direnmeye çalıştı ancak sonunda aynı yıl Tomornitsa'da İmparator II. Basileios'a (h. 976-1025) teslim olmak zorunda kaldı.

Bizans İmparatorluğu'nda Alusian, saray aristokrasisinin saflarına katıldı ve Theodosioupolis theması valisi (stratēgos) olarak atandı. Ermeni soylularının zengin bir üyesiyle evlenerek servetini artırdı, ancak 1030'ların sonlarında, İmparator IV. Mihail (h. 1034-1041) ve kardeşi güçlü parakoimomenos İoannis Orfanotrofos'un lütfunu kaybetti. Alusian, bazı mülklerden mahrum bırakıldı ve iddia edilen kabahatler nedeniyle yüklü miktarda para cezasına çarptırıldı.

İkinci kuzeni Peter Delyan'ın 1040 yılında imparatora karşı başarılı başkaldırısını duyan Alusian, Bizans sarayından kaçtı ve Peter'ın saflarına katıldı.[1] Alusian, kendisine Selanik'e saldırması için bir ordu veren Peter tarafından karşılandı. Ancak kuşatma Bizanslılar tarafından kaldırıldı ve Bulgar ordusu yenildi. Alusian zar zor kurtuldu ve Ostrovo'ya döndü.[1]

Alusian, Peter Delyan'ı bir ziyafete davet eder ve onu kör ettirir. Madrid Skilicis minyatürü.

1041'de bir gece, akşam yemeği sırasında Alusian, Peter'ın sarhoşluğundan yararlandı, burnunu kesti ve bir mutfak bıçağıyla onu kör etti. Alusian, Çar Samuil'in (h. 997-1014) kanından olduğu için, askerleri tarafından kısa sürede Peter'ın yerine imparator ilan edildi, ancak Bizanslılara firar etmek için komplo kurdu. Bulgar ve Bizans birlikleri savaşa hazırlanırken, Alusian kör olan Peter Delyan'ı imparatora teslim ederek düşmana kaçtı.[1] Ödül olarak malları ve arazileri kendisine iade edildi. Kendisine yüksek saray rütbesi magistros verildi.[1] Aynı unvan daha önce Bulgaristan'ın devrik diğer imparatorlarına, yani 971'de II. Boris'e ve 1018'de II. Presian'a verilmişti.

Alusian'ın sonraki kaderi bilinmiyor, ancak onun soyundan gelen Alousianoi, 14. yüzyıla kadar Bizans aristokrasisinin saflarında gelişmeye devam etti.[1]

Ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Alusian'ın Kharsianon temasından bir Ermeni soylu kadınla evliliğinden birkaç çocuğu oldu:[1]

  1. Bizans generali Basileios, Edessa valisi
  2. Samuil, Armeniakon themasında bir Bizans subayı
  3. Geleceğin Bizans İmparatoru Romen Diyojen ile evlenen isimsiz bir kız

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel
  1. ^ a b c d e f Kazhdan (1991), p. 70
Genel

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]