Aigiptos

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yunan mitolojisinde Aegyptus, Aegyptos veya Aigyptos (/ɪˈɪptəs/ ) antik Mısır'ın efsanevi bir kralıydı.[1] Babası Belus'un vasıtasıyla Prenses İo'nun soyundan gelmekteydi.

Aile[değiştir | kaynağı değiştir]

Aegyptos Mısır kralı Belus'un[2] ve nehir tanrı Nilus'un su perisi kızı Achiroe'nun oğluydu. Libya kralı Danaos'un ikiz kardeşidir. Euripides, Etiyopya kralı Kepheos ve Andromeda'nın nişanlısı Phineus'u da kardeşleri listesine ekler. Zeus ve Thebe'nin oğlu olarak adlandırılan başka bir Aigyptos ile aynı veya farklı kişiler olabilir.[3]

Aigyptos'un farklı kadınlardan elli oğlu olmuştur: bunlardan 6 tanesi Argyphia adlı soylu bir kadından; Arap bir kadın tarafından 10 tanesi; Fenikeli bir kadın tarafından 7 tane; Tyria'dan 3 tane; naiad Caliadne'den 12 tane; Gorgo'dan 6 tane ve son olarak Hephaestine'den 6 tane.[4] Hippostratos'a göre, Aigyptos bütün oğullarını, Nilus'un kızı Eurryroe adlı tek bir kadından sahip olmuştur.[5] Bazı anlatımlarda Aigyptos, Isaïe ile evliyken, Danaos Melia ile evlenmiştir.[6] Bu iki kadın (Isaie ve Melia), Danaos ve Aigyptos'un amcası Tire kralı Agenor'un ve Damno'nun (muhtemelen Belus'un kızı ve Danaos ile Aigyptops'un kız kardeşi) kızlarıdır.[7]

Mitoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Aigyptos Arabistan'ı yönetti ve yakındaki Melampodes adlı insanlar tarafından yönetilen ve daha sonra kendi adını verdiği Mısır'ı fethetti. Aigyptos'un elli oğlundan biri hariç, ikiz kardeşi Danaos'un kırk dokuz kızı tarafından (Danaidler) öldürülmüştür.

Euripides'in Hekabe oyunu hakkındaki bir şerh, ilk önce ikiz kardeşlerin kökenini Argolis yapar ve Aigyptos oradan kovularak kendi adını verdiği başka bir ülkeye yerleşir. Daha yaygın versiyonda[8] Aigyptos, elli oğlunun elli Danaidler ile evlenmesini emreder ve Danaos, kızlarıyla birlikte Pelasgos[9] veya Danaos'un yerini aldığı Gelanor tarafından yönetilen Argos'a kaçar. Aigyptos ve oğulları Danaidleri almaya geldiklerinde, Danaos, Argos şehrini savaştan kurtarmak için düğünü kabul eder; ancak kızlarına düğün gecelerinde kocalarını öldürmeleri emreder. Kırk dokuz kızı babasının isteğini yerine getirir, ancak biri, Hypermnestra ("büyük ölçüde baştan çıkarılmış ") babasına karşı çıkar, çünkü kocası, Lynceus, onun bakire kalma arzusuna saygı duyar. Danaos, itaatsiz kızına kızar ve onu Argos mahkemelerine verir. Afrodit araya girerek kızı kurtarır. Lynceus ve Hypermnestra, bir Danaid Hanedanlığı olan Argos krallarının soyunu başlatırlar.

Bazı versiyonlarda, Lynceus daha sonra kardeşlerinin ölümünün intikamını almak için Danaos'u öldürür ve Danaidler, yeraltı dünyasında, suyun sızdığı delikli bir küveti doldurmak veya bir elek ile su taşımak zorunda bırakılarak cezalandırılır.

Danaos ve kızlarının hikâyesi ve evlilikten kaçmalarının nedeni , Aischylos'un Yalvaranlar'ın temasıdır.

Soyağacı[değiştir | kaynağı değiştir]

Yunan Mitolojisinde Argos Soyağacı
İnakhosMelia
ZeusIoPhoroneus
EpafosMemphis
LibyaPoseidon
BelusAchiroëAgenorTelephassa
DanaosElephantisAigyptosKadmosCilix EuropaPhoenix
MantineusHypermestraLynceusHarmoniaZeus
Polydorus
SpartaLakedaimonOcaleaAbas AgaveSarpedonRhadamanthys
Autonoe
EurydiceAkrisiosİnoMinos
ZeusDanaeSemeleZeus
PerseusDiyonisos
     Erkek
     Kadın
     Ölümsüz

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Egypt took its name from his, according to folk etymology (see the article Copt); thus for Euripides, in his tragedy Helen, Aegyptus has become Egypt itself: "Proteus, while he lived, was King here, ruling the whole of Aigyptos from his palace on the island of Pharos."
  2. ^ "Belos", "lord", is simply a Hellenized rendition of Baal, a Semitic term, not an Egyptian one.
  3. ^ Tzetzes on Lycophron, Alexandra 1206
  4. ^ Apollodorus, 2.1.5 3 Aralık 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  5. ^ Tzetzes, Chiliades 7.37, p. 368-369 30 Ekim 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  6. ^ Scholia on Apollonius Rhodius, Argonautica Notes on Book 3.1689
  7. ^ Gantz, p. 208; Pherecydes, fr. 21 Fowler 2000, p. 289 = FGrHist 3 F 21 = Scholia on Apollonius Rhodius, Argonautica 3.1177-87f.
  8. ^ Apollodorus, 2.1.4 9 Kasım 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.-5 3 Aralık 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  9. ^ An eponym for autochthonous peoples, here represented as pre-Hellenic.