After (The Walking Dead)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"After"
The Walking Dead bölümü
Bölüm no.4. sezon
9. bölüm
YönetmenGreg Nicotero
SenaristRobert Kirkman
Yayın tarihi9 Şubat 2014 (2014-02-09)
Konuk oyuncular
Bölüm kronolojisi
← Önceki
"Too Far Gone"
Sonraki →
"Inmates"
The Walking Dead (4. sezon)
The Walking Dead bölümleri listesi

After (TürkçeSonrası), kıyamet sonrası korku televizyon dizisi The Walking Dead 'in dördüncü sezonunun dokuzuncu bölümüdür. İlk olarak Birleşik Devletler'de 9 Şubat 2014 (2014-02-09)'te AMC'de yayımlanmış olup, Robert Kirkman tarafından yazılmış ve Greg Nicotero tarafından yönetilmiştir. Bölümde, Rick (Andrew Lincoln) ve Carl Grimes (Chandler Riggs), hapishane saldırısı sonrasında kendilerine yeni bir yer ararlarken Michonne (Danai Gurira) geçmişiyle boğuşmaktadır.

Bölümün konusu, dizinin aynı adlı çizgi romanının 9., 49. ve 50. sayıları ile büyük benzerlikler göstermektedir.

Bölüm, 15.76 milyon kişi tarafından izlenerek, iki ay önce yayımlanan bir önceki bölümünün izlenme oranla kıyasla büyük bir artış göstermesine rağmen, eleştirmenlerden karışık yorumlar aldı. Eleştirmenlerin çoğu, bölümün karakter gelişimlerine yaptığı katkılar hakkında olumlu yorumlarda bulunurken, bölümün hızı konusunda olumsuz yorumlar yaptılar.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Michonne (Danai Gurira) hasar görmüş hapishaneyi incelemektedir ve katanasını kullanarak kendisine yaklaşan aylakları öldürmektedir. İki adet aylağı halatla bağlayarak çenelerini ve kollarını keserek onları diğer aylaklardan gizlenmek için kullanır. Yürürken Hershel'in (Scott Wilson) bir aylak olarak yeniden canlanmış kafasını bulur. Kılıcını eski arkadaşının kafasına saplayarak onun acılarına bir son verir ve ardından hapishanenin tel örgülerini geçerek oradan uzaklaşır.

O sırada, Carl (Chandler Riggs) ve Rick (Andrew Lincoln), bir patika üzerinde Carl önde Rick arkada yürümektedir. Rick, Vali (David Morrissey) ile ettiği kavga yüzünden aldığı yaralar sebebiyle yürümekte zorlanmaktadır. İkili bir süre sonra terk edilmiş bir lokantada durur ve orada, lokantanın mobilyalarının arkasında tutulan bir aylakla karşılaşırlar. Rick, aylağı, kurşunlarını boşa harcamamak için baltasıyla öldürmek ister ancak Carl, aylağı kafasından vurarak öldürür. İkili, terk edilmiş bir eve ulaşana kadar yollarına devam eder.

Michonne ve onun "evcil" aylakları, daha önce Carl ve Rick'in yürüdüğü yola gelir ve orada, Carl ve Rick'in ayak izine rastlar.

Evde, Rick, aldığı yaralar sebebiyle bayılır. Carl onu uyandırmaya çalışır ancak Rick, Carl'ın çağrılarına cevap vermez. Carl bağırmaya başlar ve çıkardığı ses, dışarıdaki iki aylağın dikkatini çeker. Aylaklar, evin ön kapısına vurmaya başlar. Carl, onları evden uzaklaştırarak öldürmeyi planlamaktadır ancak beklemediği bir anda üçüncü bir aylak ona arkasından yaklaşır. Biraz zorlansa da Carl, yara almadan üç aylağı da öldürmeyi başarır. Carl eve geri döndüğünde komadaki babasına bağırmaya başlar ve onun hapishanedeki grubu, annesi Lori'yi ve kardeşi Judith'i korumayı başaramadığını söyler. Halen baygın olan Rick, Carl'a cevap vermez. Carl, artık babasına ihtiyacı olmadığını ve babası ölmüş olsa bile bunun onun için bir sorun teşkil etmeyeceğini söyler.

Bir arabada uyuyakalmış olan Michonne, genç oğlu, sevgilisi Mike (Aldis Hodge) ve onun arkadaşı Terry'nin (Brandon Fobbs) yer aldığı bir rüya görür. Rüyasının başlangıcında grup mutlu bir hayat sürmektedir ancak rüya ilerledikçe kıyametin etkileri Mike ve Terry üzerinde belirmeye başlar ve Michonne, Mike ve Terry'i kolları kesilmiş bir şekilde gördüğünde rüyasından uyanır. Michonne, "evcil hayvanları" ile birlikte yürümeye devam eder ve bir aylak sürüsüne katılır. Aylaklardan birisi, Michonne'ye görünüş olarak çok benzemektedir.

Carl, yeniden malzeme aramaya çıkar ve yakınlardaki bir eve ulaşır. Evin üst katındaki bir odanın kapısını açar ve kapının arkasında bir aylakla karşılaşır. Onunla boğuşurken Carl'ın açtığı ateş, aylağa isabet etmez ve aylak, neredeyse Carl'ın ayağını ısırmayı başarır ancak Carl son anda ayakkabılarından birisini aylağa kaptırarak ondan kurtulmayı başarır. Carl, aylağın bulunduğu odanın kapısını kapatır ve kapıyı aylağın üzerine kilitleyerek, kapının üzerine içeride bir aylağın olduğunu ve onun Carl'ın ayakkabısını aldığını ancak kendisine bir şey yapamadığını yazar. Babasının bulunduğu eve döndüğünde Rick, yattığı koltuktan yere düşer ve Carl'a doğru uzanmaya başlar. Babasının bir aylağa dönüşmüş olma ihtimalinden korkan Carl, silahını babasına doğrultur ancak öz babasını vuramaz ve daha önce babasına söylediklerinin aksine, kendisini zayıf ve korkmuş hissetmektedir. Rick, oğlunun adını sayıkladığında Carl rahatlar zira babası bir aylağa dönüşmemiştir. Bir sonraki sabah Rick, Carl'a malzeme almaya çıkmış olduğu için teşekkür eder ve ona artık büyüdüğünü söyler.

Halen aylak sürüsü ile birlikte yürümeye devam eden Michonne, birdenbire kendisine gelir ve hem sürüdeki diğer aylakları hem de kendi "evcil hayvanlarını" öldürür. Kendi kendine konuşan Michonne, Mike'a, Mike'ın hatalı olduğunu ve kendisinin yaşamak için bir sebebi olduğunu söyler. Patikaya geri dönen Michonne, Rick ve Carl'ın ayak izlerini takip etmeye karar verir. Michonne, Rick ve Carl'ın bulunduğu eve gelmeye karar verir ve onları gördüğünde mutluluktan ağlamaya başlar. Michonne kapıyı çaldığında Rick, kapının deliğinden bakar ve Michonne'yi gördüğünde Carl'a döner ve gülmeye başlayarak kapıdakinin Carl için geldiğini söyler.

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

"After", çizgi roman yaratıcısı ve baş yapımcı Robert Kirkman tarafından yazılmış ve özel efekt makyaj sanatçısı ve baş yapımcı Greg Nicotero tarafından yönetilmiştir.

Bölüm, tümüyle Rick Grimes (Andrew Lincoln), Carl Grimes (Chandler Riggs) ve Michonne (Danai Gurira) karakterlerine odaklanmaktadır. Scott Wilson (Hershel) ve David Morrissey (The Governor), bölümde çok kısa bir süreliğine birer ceset olarak görüntülenir. "After", Morissey'in adının dizinin açılış jeneriğinde son kez göründüğü bölüm olmuştur. Wilson'ın adı "A" isimli bölümün açılış jeneriğinde belirmiştir. Norman Reedus (Daryl), Steven Yeun (Glenn), Lauren Cohan (Maggie) ve Melissa McBride'ın (Carol) isimleri ise görünmez. Emily Kinney (Beth), Chad L. Coleman (Tyreese), Sonequa Martin-Green (Sasha) ve Lawrence Gilliard, Jr. (Bob) de bölümde yer almaz ancak isimleri "diğer oyuncular" adı altında belirir.

Bölüm, neredeyse tümüyle çizgi romanın 10. ve 50. sayılarından esinlenmiştir.

Carl'ı oynayan Chandler Riggs, bu bölümün kendisinin en beğendiği bölüm olduğunu söylemiştir.

Karşılama[değiştir | kaynağı değiştir]

Eleştirel karşılama[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm, eleştirmenlerden ılımlı yorumlar almıştır. Eleştirmenlerin birçoğu, bölümün ikincil karakterlere odaklanmasını olumlu bulurken, diğerleri bölümün ağır ilerlemesinden ve dizinin aldığı yeni gidişattan duydukları memnuniyetsizliklerini dile getirmiştir. The Huffington Post yazarı Katla McGlynn, bölümü şu sözlerle özetlemiştir:: "Vay canına! Ne bölümdü ama. Her ne kadar grubun geri kalanına ne olduğunu görmemiş olsak da, Michonne hakkında daha önce öğrenmediğimiz pek çok şeyi öğrendik ve ayrıca Carl'ın en sonunda büyümüş olmasına sahne olduk. Bir doğum günü partisi ile ergenliğini kutlamak yerine Carl zombileri öldürdü ve inanılmaz miktarda puding yedi. Yetişkinlerin dünyasına hoş geldin, Carl."[1]

IGN yazarı Roth Cornet, bölüme 10 üzerinden 8.5 puan vererek bölümü şu sözlerle özetlemiştir: "The Walking Dead, 4. sezonun ikinci yarısını gösterişsiz ancak karakterlerin yaşadıkları hayatı - ve hatta korkuyu - kabul etmek ve yeri geldiğinde bunu teşvik etmek zorunda kaldıkları etkili bir bölümle açtı."[2]

Toronto Star yazarı Sean Tepper, bölüme ılımlı yaklaşarak bir önceki bölüme kıyasla yeni bölümün aldığı yeni yönelim hakkında "4. sezonun ikinci yarısına gösterişli bir başlangıç yapmak yerine, The Walking Dead dizisinin yapımcılarından Scott Gimple, vahşi zombiler yerine karakter gelişimine odaklanan bir bölümle başlangıç yapmayı tercih etti." yorumunda bulundu.[3] Tepper daha sonra bölümün açılış sahnesi hakkında daha olumlu bir yorumda bulunarak, Michonne'un katanasını kullanarak Hershel'in zombileşmiş başını kestiği sahnenin, 4. sezonun ikinci yarısının açılış bölümü olmaya değer bir sahne olmasından övgüyle bahsetti.[3] Tepper ayrıca Carl ve Michonne'un bölümdeki rollerini başarılı bulduğunu şu sözlerle dile getirdi: "Eğer The Walking Dead dizisinin sürekli olarak kanıtladığı bir şey varsa, o da dizideki yardımcı oyuncuların kabuklarından çıkıp dizinin ana karakterlerinden birine dönüştürebilmesidir ve dün geceki bölümde Carl'ın Rick'in gölgesinden kurtularak tek başına hayatta kalmayı başarabilmesi bunun en güzel örneği." Tepper son olarak bölümde Michonne'un kıyamet sonrasındaki karakterinin oluşmasına önayak olan geçmişine değinilmesinden de övgüyle bahsetti.[3]

Buna rağmen tüm eleştiriler olumlu yönde değildi. Los Angeles Times yazarı Patrick Kevin Day — her ne kadar bölümün karakter gelişimine yaptığı katkıları olumlu bulsa da — bölümün başlangıcından duyduğu memnuniyetsizliği şu sözlerle dile getirdi: "bölüm, Hershel gibi sevilen karakterleri öldürerek izleyicileri kasten sarsmayı hedefledi. Pek çok kişi bundan hoşlanıyor ancak bana soracak olursanız insanları öldürdükçe dizinin verimliliği azalıyor."[4]

TV.com yazarı Tim Surette, karakterlerin hapishaneyi terk etmiş olmaları ile ilgili olarak şu yorumda bulundu: "Artık The Walking Dead dizisinin bize tel örgülerin ardında olup biteni göstermeye devam edecek olması olumlu. Hayatta kalmayı başaran grubumuzun artık kendilerini metrelerce yükseklikteki duvarların ardına saklama lüksleri olmayacak ve yeniden Rick'in iyi bir lider olup olmadığını bir kez daha tartışmak için yeterli zamanları olduklarını umacaklar."[5] Buna rağmen Surette, bölümün yavaş ilerlemesini olumsuz bulduğunu şu sözlerle dile getirdi: "After isimli bölümün büyük bir kısmı sıkıcıydı. Bölümü beğenmeyi gerçekten istedim ancak dizinin yapımcıları bize dışarıdaki dünyanın nasıl olduğunu ve en dayanıklı kişilerin bile o dünyada kimi zaman savunmasız olabileceklerini göstermek istemiş olmalılar. Bunun dışında bölümün tamamı karakterlerin gezinip etraflarındaki aylakları öldürmelerinden ibaretti ve bu artık sıkıcı olmaya başladı."[5]

Reytingler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yayımlandığı gece "After", 15.76 milyon izleyici tarafından izlendi. Bu izleyicilerin 15.76 milyonu 18-49 yaş grubu izleyici kitlesine aitti ve bu izleyici grubunun en çok izlediği program oldu. Bölüm, Sochi Kış Olimpiyatları'nın izlenme oranlarını bile geride bıraktı. Bölümün izlenme oranı bir önceki bölümün izlenme oranlarından %30 oranında daha fazla oldu ve bu oran, dizinin o güne kadar yayımlanmış tüm bölümleri arasında, 16.1 milyon izleyiciye ulaşan dördüncü sezonun açılış bölümünden sonra en çok izlenen ikinci bölüm olmuştur.[6][7]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ McGlynn, Katla (10 Şubat 2014). "'The Walking Dead' Midseason 4 Premiere Recap: Carl Unloads On Rick, Becomes A Man And Eats 112 Ounces Of Pudding". The Huffington Post. 25 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2014. 
  2. ^ Cornet, Roth (9 Şubat 2014). "The Walking Dead: "After" Review". IGN. 11 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2014. 
  3. ^ a b c Tepper, Sean (9 Şubat 2014). "The Walking Dead: 'After' gives depth to Carl and Michonne". Toronto Star. 4 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2014. 
  4. ^ Day, Patrick Kevin (10 Şubat 2014). "'The Walking Dead': Back to basics". The Los Angeles Times. 22 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2014. 
  5. ^ a b Surette, Tim (9 Şubat 2014). "The Walking Dead "After" Review: Not So Tough Now, Eh?". TV.com. 25 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2014. 
  6. ^ Mitovich, Matt Webb (10 Şubat 2014). "Ratings: Walking Dead Ties Series High, Trumps Olympics; Beatles Salute Draws Good Crowd". TVLine. 3 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2014. 
  7. ^ Kondolojy, Amanda (11 Şubat 2014). "Sunday Cable Ratings: 'The Walking Dead' Tops Night + 'Real Housewives of Atlanta', 'Keeping Up With the Kardashians' & More". TV by the Numbers. 4 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2014.