Adobe XD

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Adobe XD
Geliştirici(ler)Adobe
Güncel sürümv45.1.62 / 3 Aralık 2021 (2 yıl önce) (2021-12-03)
İşletim sistemi
Platformx64, ARM64
Erişilebilirlik10 dil
Diller listesi
İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca, İtalyanca, Portekizce, Rusça, Japonca, Korece ve Çince
TürKullanıcı Deneyimi ve Arayüzü Oluşturucu
LisansTrialware
Resmî sitesiadobe.com/xd

Adobe XD (Adobe Experince Design), internet siteleri ya da uygulamalar için kullanıcı deneyimi ve arayüz tasarımları yapmak için kullanılan, kısıtlı özellikler ile ücretsiz kullanılabilen bir Adobe programıdır. Program, genelde kullanıcı deneyiminin ön planda olduğu, arayüz tasarımı gerektiren işlerde kullanılır. Adobe XD piyasaya sürülmeden önce Adobe Photoshop ve Adobe Illustrator kullanılmaktaydı. Adobe XD ise daha basit bir arayüz sunduğu için dijital tasarıma başlamak isteyen birçok tasarımcı ve yazılımcı tarafından aktif bir şekilde kullanılıyor.

Windows ve macOS platformlarında oluşturulan tasarımlar iOS ve Android platformlarında Adobe XD uygulaması sayesinde deneyimlenebiliyor. İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca, İtalyanca, Portekizce, Rusça, Japonca, Korece ve Çince de dahil olmak üzere toplam 10 dil desteği bulunan programın logosu diğer Adobe uygulamaları ile birlikte 2020 yılında yenilenmiştir.

Tarihçesi[değiştir | kaynağı değiştir]

2010 yılında grafik tasarımı konusunda büyük yatırım ve atılımlar yapan Adobe, mobil uygulamaların gelişmesi ve artık web ve mobil uygulamaların tasarımlarının geliştiriciler ve ziyaretçiler tarafından büyük önem sarfetmesi nedeniyle Adobe XD'yi çıkarma gereksinimi duydu.

Geliştiricilerin ihtiyaçlarına göre şekillendirilebilen bu program kendi eklenti paneli üzerinden eklenti eklemeye de müsaade etmektedir. Örneğin Adobe Photoshop üzerinde PNG olarak çekilebilen ICON dosyaları Adobe XD sayesinde direkt eklenti havuzundaki ICON kütüphanesinden çekilebiliyor. Bu da istenilen büyüklükte olmasını, renklerini, yönünü ve diğer özelliklerini tam yetki ile düzenleme imkânı sunmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]