Abdiveli Muhammed Ali

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Abdiweli Mohamed Ali
عبدويلي محمد علي
Puntland Cumhurbaşkanı
Görev süresi
8 Ocak 2014 - 8 Ocak 2019
Başkan Yardımcısı Abdul Hakim Abdullah Haçı Ömer
Yerine geldiği Abdirahman Mohamud Farole
Somali Başbakanı
Görev süresi
19 Haziran 2011 - 28 Haziran 2011
Başkan Şerif Şeyh Ahmed
Muse Hasan Abdulle (Geçici)
Muhammed Osman Caferi
(Geçici)
Hasan Şeyh Mahmud
Yerine geldiği Muhammed Abdullah Muhammed
Yerine gelen Abdi Farah Shirdon Saaid
Kişisel bilgiler
Doğum 2 Temmuz 1965 (58 yaşında)
Puntland, Somali
Partisi Ururka Dadka Puntland (UDAD)
Bitirdiği okul Somali Ulusal Üniversitesi
Vanderbilt Üniversitesi
Harvard Üniversitesi
George Mason Üniversitesi
Dini Sünni İslam

Abdiveli Muhammed Ali (d. Dusa Mareb, 19 Temmuz 1965) (Somalice: Cabdiweli Maxamed Cali, Arapça: عبدويلي محمد علي), Somalili ekonomist ve politikacı. Somali eski Başbakanı ve Puntland'ın eski Cumhurbaşkanıdır.

Kişisel yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ali, kuzeydoğu Somali'de özerk Puntland bölgesi kökenlidir. Somali ve ABD vatandaşlığına sahiptir. Somalice'nin yanı sıra Arapça, İtalyanca ve İngilizce bilmektedir.

Eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ali, dünya çapında çeşitli üniversitelerde eğitim görmüştür ancak başlangıçta Somali'nin başkenti Mogadişu'da çalışmıştır. Somali Ulusal Üniversitesi İktisat Sanatlar Lisansı kazandı. 1984'te yüksek şeref derecesiyle mezun oldu.

Ali daha sonra yüksek lisans çalışmaları için Amerika Birleşik Devletleri'ne taşındı. 1988'de İktisat AFGRAD Üyesi olarak Vanderbilt Üniversitesi'nden yüksek lisans derecesi aldı. 1994-1995 ve 1995-1998 yılları arasında sırasıyla, George Mason Üniversitesi Ekonomi ve Kamu Tercihi Eğitim Merkezi Bölümü Üyesi oldu.

1999 yılında Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Vergi Belgesi ve Kamu Yönetimi alanında yüksek lisans derecesi kazandı. Aynı yıl Harvard Üniversitesi, Kennedy Devlet Okulu'nda Ekonomi Politika Joel Üyesi oldu.

Siyasi kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

12 Haziran 2010'da Somali Planlama ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığının yanı sıra Başbakan Yardımcısı olarak atandı. Başbakan Mohamed Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanı arasında imzalanan tartışmalı bir anlaşmanın parçası olarak aniden görevinden istifa ettikten sonra 19 Haziran 2011'de Somali Başbakan Vekili olarak atandı. Birkaç gün sonra 23 Haziran 2011 tarihinde kalıcı olarak Başbakan seçildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Siyasi görevi
Önce gelen
Mohamed Abdullahi Farmajo
Somali Başbakanı
2011–2012
Sonra gelen
Abdi Farah Shirdon Saaid