İçeriğe atla

Abbas Musavi suikastı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Abbas Musavi suikastı
BölgeGüney Lübnan
Tarih16 Şubat 1992
HedefAbbas Musavi
Saldırı türü
Hava saldırısı
Ölü8
Yaralı10
İşleyenler İsrail Hava Kuvvetleri

16 Şubat 1992'de Hizbullah Genel Sekreteri Abbas Musavi, Güney Lübnan çatışması döneminde İsrail'in Lübnan'ın güneyinde aracına düzenlediği hava saldırısında öldürüldü. İsrail operasyona Gece Vakti Operasyonu (İbraniceמבצע שעת לילה) kod adını verdi.[1]

İsrail Hava Kuvvetleri subayı Ron Arad'ın kaybolmasının ardından İsrail Askeri İstihbarat Dairesi (Aman) Başkanı Uri Sagi, Hizbullah'ın üst düzey isimlerinden Musavi'nin kaçırılması ve ileride yapılacak olası esir takası anlaşmalarında koz olarak kullanılması için planlar geliştirilmesi talimatını verdi. “Gece Vakti” (İbraniceשעת לילה) adı verilen operasyon IDF'nin iki özel birimi olan Sayeret Matkal ve Şayetet 13 tarafından yürütülecekti.

Operasyon için hazırlıklar 16 Şubat 1992 tarihinde tamamlanacaktı. Ancak kaçırma planının yapıldığı gün Musavi'nin etrafının büyük bir kalabalıkla çevrili olduğu ve bu nedenle kaçırmanın pratik olmadığı anlaşıldı. Bunun üzerine IDF İstihbarat Direktörlüğü görevin hedefe yönelik bir saldırıya dönüştürülmesini önerdi.[2]

İsrail 24. Hükûmeti'nin onayının ardından İsrail Askeri İstihbarat Başkanı Uri Sagi ve Genelkurmay Başkanı Ehud Barak, İsrail Hava Kuvvetleri'ne ait bir helikopterin Güney Lübnan'da bir konvoyu hedef alan saldırısına izin verdi. İsrail Apache helikopterleri Lübnan'ın güneyinde Musavi'nin üç araçlık konvoyuna füze atarak El Musavi, eşi, beş yaşındaki oğlu ve diğer dört kişinin ölümüne neden oldu.[2][3][4] İsrail daha sonra operasyonun önceden planlanmış bir suikast olduğunu doğruladı.

Suikastın ardından İslami Cihat Örgütü ve diğer örgütler 1992 Buenos Aires İsrail Büyükelçiliği bombalamasının yanı sıra AMIA bombalamasını da düzenlediler.[5][6] Elçilik bombalaması, aralarında İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın dört çalışanı ve dört Yahudi kadının da bulunduğu 28 kişinin ölümüyle sonuçlandı. İki yıl sonra meydana gelen AMIA bombalamasında ise 85 kişi hayatını kaybetti. Arjantin istihbarat raporu, Hizbullah'ın askeri kanadının başındaki İmad Muğniye'nin, diğer Hizbullah görevlileri ve İranlı yetkililerle birlikte AMIA bombalamasının planlanmasında kilit bir figür olduğu sonucuna varmıştır.[1]

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ a b "28 שנים לחיסול ששינה את חיזבאללה". Israel Hayom. Erişim tarihi: 28 Eylül 2024. 
  2. ^ a b Finkel, Gal Perl (13 Ekim 2018). "Changing the Rules in the Gaza Strip Comes with a Cost". The Jerusalem Post. 14 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2024. 
  3. ^ Middle East International No 419, 21 February 1992, Publishers Lord Mayhew, Dennis Walters MP; Editor Michael Adams; Jim Muir p. 3
  4. ^ "המסוקים ירו שבעה טילים, מי שנמלט נורה במקלעים" (İbranice). The National Library of Israel. Erişim tarihi: 28 Eylül 2024. 
  5. ^ Dieter Bednarz; Ronen Bergman (17 Ocak 2011). "Mossad Zeros in on Tehran's Nuclear Program". Der Spiegel. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2012. 
  6. ^ Long, William R. (19 Mart 1992). "Islamic Jihad Says It Bombed Embassy; Toll 21". Los Angeles Times. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2012.