Tetragnathidae

Vikipedi, özgür ansiklopedi
11.06, 6 Aralık 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24319268 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))
Tetragnathidae
Metellina mengei (üstteki) Tetragnatha sp. (alttaki)
Biyolojik sınıflandırma
Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Animalia
Alt âlem: Eumetazoa
Şube: Arthropoda
Alt şube: Chelicerata
Sınıf: Arachnida
Takım: Araneae
Alt takım: Araneomorphae
Üst familya: Araneoidea
Familya: Tetragnathidae
Menge, 1866

52 cins, 955 tür

Tetragnathidae, bütün dünyada yaygın 52 cins ve 955 tür [1] ile temsil edilen çok uzun bacaklı ve uzun keliserli örümcek familyası.

Teşhis anahtarı

Familya teşhis karakteri (Türkiye için) : Keliserler iri ve kuvvetli, uca doğru gidildikçe birbirinden uzaklaşır; maxilla uzunluğu eninin iki katı kadar; femora trichobothrialıdır[2].

Morfoloji

Orta gözlerin oluşturduğu yamuğun ön kenarı daha dardır. Genellikle keliserler kuvvetli dişlere sahiptir ve özellikle erkeklerde uzun belirgin ve gelişmiştir. Epijin ve erkek palpal organı genel itibarıyla basit yapılı. Çoğu dairevi ağlarını suya yakın yerlerde kurarlar, bazıları erginken ağ örmezler. Birçok türün ördüğü dairevi ağların merkezinde yine dairevi küçük bir açıklık bulunur.[2].

Yayılımı

Dünya çapında yayılım gösterir.

Cinsleri

Türkiye'deki durumu

Türkiye'de 4 cinste (Meta, Metellina, Pachygnatha, Tetragnatha) toplanan 12 türü bulunur.[3]

Kaynakça

  1. ^ "The World Spider Catalog, Version 12.5 by Norman I. Platnick". 23 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2012. 
  2. ^ a b Zafer Sancak, Doğu Karadeniz Bölgesi örümceklerinin (Araneae) sistematik ve faunistik açıdan incelenmesi, Kırıkkale Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, yüksek lisans tezi, Aralık 2007
  3. ^ "Abdullah Bayram, Kadir Boğaç Kunt, and Tarık Danışman (2012), The Checklist of the Spiders of Turkey. Version 2012.1. Online at http://www.spidersofturkey.com". 15 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2012.  |başlık= dış bağlantı (yardım)

Dış bağlantılar