Miturgidae

Vikipedi, özgür ansiklopedi
18.37, 16 Ocak 2021 tarihinde Sp1dey (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24670263 numaralı sürüm (→‎Teşhis anahtarı: Yazım ve noktalama düzenlemeleri)
Miturgidae
Cheiracanthium
Biyolojik sınıflandırma
Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Animalia
Alt âlem: Eumetazoa
Şube: Arthropoda
Alt şube: Chelicerata
Sınıf: Arachnida
Takım: Araneae
Alt takım: Araneomorphae
Üst familya: incertae sedis
Familya: Miturgidae
Simon, 1885

Metne bakınız.

Miturgidae, bütün dünyada yaygın 26 cins ve 351 tür [1] ile temsil edilen örümcek familyası.

Eski Dünya'daki yaklaşık 195 türüyle familyanın en çok türlü Cheiracanthium cinsinin familyaya dahil edilmesi tartışmalıdır ve ileriki zamanlarda revizyon muhtemeldir.

Teşhis anahtarı

Familya teşhis karakteri (Türkiye için): Ön örü memeleri çoğunlukla konik, epijin çukuru genellikle kitinsi bir kemer ile çevrilmiş, çukurun ön tarafında siyah ve koyu şerit görünür[2].

Morfoloji

Genel görünümü Clubionidae familyasına benzer. Ancak prosomada belirgin bir yarığın olmayışı ile Clubiona’dan ayrılırlar. Sternum genişçe olup önde daralmaz. Keliserler uçta daralmıstır. Bacaklar daha çok ince ve uzun yapılı. I. bacak IV. bacaktan daha uzun. Femur I ve II arka taraflarında diken bulundurmaz. Epijin yapısı birbirlerininkine çok benzer. Epijin yapıları Clubiona cinsininkinden çok farklıdır. Epijin çukuru genellikle kitinsi bir kemer ile çevrilmiş. Çukurun ön tarafında siyah ve koyu şerit görünür. Palp tibiası kayda değer bir şekilde daha uzun ve ince yapılıdır[2].

Habitat

Gnaphosidae ile hemen hemen aynı habitatlarda yaşarlar; ancak Gnaphosidae çoğunlukla taş, kütük, kabuk altlarını tercih ederken Clubionidae daha çok kurumuş, bükülmüş yaprak içlerini tercih eder[2].

Yayılımı

Dünya çapında yayılım gösterir.

Alt familya ve cinsleri

  • Miturga Thorell, 1870 (Avustralya, Yeni Gine)
  • Prochora Simon, 1885 (Sicilya, İsrail)
  • Syrisca Simon, 1885 (Afrika, Güney Amerika )
  • Syspira Simon, 1895 (ABD, Meksika)
  • Teminius Keyserling, 1887 (ABD- Arjantin)
  • Palicanus Thorell, 1897 (Güneydoğu Asya)
  • Strotarchus Simon, 1888 (ABD - Meksika, Kostarika, Brezilya, Pakistan)
  • Systaria Simon, 1897 (Güneydoğu Asya)
  • Tamin Deeleman-Reinhold, 2001 (Borneo, Sulawesi)
  • Xantharia Deeleman-Reinhold, 2001 (Borneo, Sumatra)

Türkiye'deki durumu

Türkiye'de tek cinste (Cheiracanthium) toplanan 7 türü bulunur.[3]

Kaynakça

  1. ^ "The World Spider Catalog, Version 12.5 by Norman I. Platnick". 8 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2012. 
  2. ^ a b c Zafer Sancak, Doğu Karadeniz Bölgesi örümceklerinin (Araneae) sistematik ve faunistik açıdan incelenmesi, Kırıkkale Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, yüksek lisans tezi, Aralık 2007
  3. ^ "Abdullah Bayram, Kadir Boğaç Kunt, and Tarık Danışman (2012), The Checklist of the Spiders of Turkey. Version 2012.1. Online at http://www.spidersofturkey.com". 15 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2012.  |başlık= dış bağlantı (yardım)

Dış bağlantılar