Fosgen

Vikipedi, özgür ansiklopedi
17.37, 14 Aralık 2020 tarihinde Evolutionoftheuniverse (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24412110 numaralı sürüm (k (via JWB))
Fosgen
Adlandırmalar
Carbonyl dichloride
Karbonil diklorür
karbonil klorür, CG, karbon diklorür oksit, karbon oksiklorür, kloroformil klorür, dikloroformaldehit, diklorometanon, diklorometanal, karbonik asit diklorür
Tanımlayıcılar
ECHA InfoCard 100.000.792 Bunu Vikiveri'de düzenleyin
EC Numarası
  • 200-870-3
Özellikler
Kimyasal formül CCl2O
Molekül kütlesi 98,92 g mol−1
Görünüm renksiz gaz
Yoğunluk 4.248 g/L (Gaz) 1.43 g/L (sıvı)
Erime noktası -118°C
Kaynama noktası 8.3°C
Tehlikeler
NFPA 704
(yangın karosu)
NFPA 704 four-colored diamondSağlık 4: Çok kısa maruziyet ölüme veya ciddi kalıcı hasara neden olabilir. Örnek: VX gazıYanıcılık 0: Yanmaz. Örnek: SuKararsızlık 1: Genellikle kararlıdır, ancak yüksek sıcaklıklarda ve basınçlarda kararsız hale gelebilir. Örnek: KalsiyumÖzel tehlikeler (beyaz): kod yok
4
0
1
Aksi belirtilmediği sürece madde verileri, Standart sıcaklık ve basınç koşullarında belirtilir (25 °C [77 °F], 100 kPa).
Bilgi kutusu kaynakları

Fosgen ya da IUPAC tarafından verilen adıyla karbonil diklorür COCl2 formülüne sahip, Kloroformun ısı ve ışık altında oksijenle tepkimesiyle oluşan organik bir bileşiktir. Renksiz bir gazdır, kokusu düşük konsantrasyonlarda yeni kesilmiş ot kokusunu andırır. Çok zehirli bir gaz olduğu için I. Dünya Savaşı'nda kimyasal silah olarak kullanılmıştır ve 85,000 kadar ölüme sebebiyet vermiştir. Suda çözünmez, tepkimeye girer. Fosgenin biraz solunması 36 saat içerisinde ölüme sebep olur. Fosgen, sıvılaştırılmış hâlde saklanır. Sıkıştırıldığında açık sarı bir sıvıya dönüşür. Benzen, toluen, karbon tetraklorür, asetik asit ve kloroformda çözünür. Maruz kalma sınırı 0,5ppm'dir.

Toksisite

Her şekilde alımı toksiktir;soluma, yutma ve deri yolu ile emilme. 3ppm'den fazlası burnu ve gözleri tahriş eder. Solunduğunda ciğerlerde aşındırıcı olan hidrojen klorüre parçalanarak ciğerlere zarar verir. 50ppm fosgen kısa sürede ölüme sebebiyet verebilir. Toksisitesinin çok yüksek olması nedeniyle I. Dünya Savaşı'nda kimyasal silah olarak kullanılmıştır.

Kaynakça

Boş kaynak (yardım)  https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Phosgene 8 Haziran 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.