İçeriğe atla

Tabiiyetçilik

Vikipedi, özgür ansiklopedi
18.45, 28 Ocak 2021 tarihinde Alexjes98 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24746504 numaralı sürüm
1425'deki Üçlü-Birlik ikonası - Andrei Rublev

Tabiiyetçilik[1], Hristiyanlık teolojisinde; Oğul yani Mesih’in Baba Tanrı tarafından yaratıldığından ötürü ona bağlı ve astı olduğu, Baba Tanrı’nın ise Mesih’te olmayan yaratılmamışlık ve aşkınlık sıfatlarına sahip olduğu düşüncesine yatkınlık anlamına gelmektedir.

  • Bu Teolojik Fikir Kiminle ve Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır?

Tabiiyetçilik, İznik-öncesi Kristoloji'nin karakteristik bir parçasıdır (Üçlü-Birlik fikrinde uzlaşı Birinci İznik Konsili'nde 325 yılında sağlanmıştır). Tabiiyetçilik fikrine, Origenes, Iustinus, Kayserili Eusebios, Romalı Hipolit gibi birçok Kilise Babası'nda rastlanılabilir. Örneğin Origenes, en yüce olan Yaratıcı Tanrı ve yaratılış arasındaki arabulucu olan Logos şeklinde, Üçlü-Birliği bir hiyerarşi olarak görmekteydi. 4. yüzyılda Arius’da aşırı tabiiyetçilik ile suçlanmaktaydı.

  • Tabiiyetçiliğin Teolojik Problemi

Tabiiyetçilik farklı seviyelerinde, Tanrı’nın birliğinin inkarına götürmektedir. Hristiyanlıkta daima bir tabiiyetçilik riski bulunmaktadır; eğer Tanrı, Baba olarak resmedilir ve Logos Tanrı’nın kendisi yerine esin ve kefaret için bir vekil olarak görülür ise.

  • Ana Akım Hristiyanlıkta Tabiiyetçiliğin Reddi

Kapadokyalı Kilise Babaları’nın (Kayserili Basil, Nissa’lı Gregorius ve Nenizili Gregorius) bu konuda adıkları rol, tabiiyetçiliğin onlar için ne olduğunu ve reddini anlamamız için elzemdir. Kendilerinin bu fikri reddetmelerini takriben 381 yılındaki Birinci Konstantinopolis Konsili’nde de tabiiyetçilik kınanmıştır.

Kaynakça

  1. ^ A New Dictionary of Christian Theology. Edited by Alan Richardson and John Bowden (İngilizce). SCM Press LTD. 1983. ss. 553-554.