İçeriğe atla

Zodariidae

Vikipedi, özgür ansiklopedi
22.10, 6 Aralık 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24345103 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))
Zodariidae
Dişi (üstteki) ve erkek (alttaki) Mallinella fulvipes
Biyolojik sınıflandırma
Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Animalia
Alt âlem: Eumetazoa
Şube: Arthropoda
Alt şube: Chelicerata
Sınıf: Arachnida
Takım: Araneae
Alt takım: Araneomorphae
Üst familya: Zodaroidea
Familya: Zodaraiidae
Thorell, 1881

Metne bakınız.

Zodariidae, 77 cins ve 905 tür [1] ile temsil edilen örümcek familyası.

Morfoloji

Sekiz gözlü örümceklerdendir. Ön orta gözler diğerlerinden daha büyüktür, ön ve arka sıra gözler dış bükey dizilmiştir. Oopisthosoma’ya alttan bakıldığında birbirine bitişik bir çift örü memesi varmış gibi gözükür. Örü memeleri silindirik olup etrafında belirgin olan bir cribellum bulunur.

Familya teşhis anahtarı (Türkiye için): 8 gözlü. IV. yürüme bacağının metatarsus’u calamistrum’suz, örü memelerinin önünde cribellum bulunmaz. Gözler dağınık, sternum önde labium ile birleşmiş değil. Ön orta gözler birbirinden ayrı, geriye kalan gözler yanlarda üçlü gruplar oluşturmaz, bacaklar dikkat çeker derecede uzun değil, tarsus’lar tek parça halinde. Prosoma’nın gözleri taşıyan ön kısmı yuvarlak; orta ve arka örü memeleri dikkat çeker derecede küçük, ön örü memeleri birbirine bitişik ve uca doğru hafif bir koni oluşturur.[2]

Habitat

Bazı türleri özellikle karıncalar üzerinden beslenir ve karınca yuvalarına yakın yerlerde koşuşan türlerdir.

Yayılımı

Dünya çapında yayılım gösterir.

Alt familyaları ve Cinsleri

[3]

Türkiye'deki durumu

Türkiye'de 4 cinste toplanan 16 türü bulunur.[4]

Kaynakça

  1. ^ "The World Spider Catalog, Version 11.5 by Norman I. Platnick". 30 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2011. 
  2. ^ Zafer Sancak, Doğu Karadeniz Bölgesi örümceklerinin (Araneae) sistematik ve faunistik açıdan incelenmesi, Kırıkkale Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, yüksek lisans tezi, Aralık 2007
  3. ^ "Biology Catalog". 16 Eylül 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2011. 
  4. ^ "Abdullah Bayram, Kadir Boğaç Kunt, and Tarık Danışman (2012), The Checklist of the Spiders of Turkey. Version 2012.1. Online at http://www.spidersofturkey.com". 15 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2012.  |başlık= dış bağlantı (yardım)