İçeriğe atla

Titanoecidae

Vikipedi, özgür ansiklopedi
12.10, 6 Aralık 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24322107 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))
Titanoecidae
Biyolojik sınıflandırma
Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Animalia
Alt âlem: Eumetazoa
Şube: Arthropoda
Alt şube: Chelicerata
Sınıf: Arachnida
Takım: Araneae
Alt takım: Araneomorphae
Familya: Titanoecidae
Lehtinen, 1967

Metne bakınız.

Titanoecidae, 5 cins ve 46 tür [1] ile temsil edilen örümcek familyası. Bu türler daha önceleri Amaurobiidae familyası içinde sınıflandırılırdırılırken, yakın zamanda ayrı bir familya olarak ele alınmıştır.

Morfoloji

Amaurobiidae’de iki sıra halindeki calamistrum, üzerinde yer aldığı bacak segmentinin yaklaşık yarısı uzunluğundadır. Ancak Titanoecidae’de calamistrum tek sıra halindedir ve metatarsus’un hemen hemen bir başından diğerine kadar uzanmaktadır. Genel görünümleri itibarıyla Amaurobiidae’ye benzerler. Üç çift ağ torbası bulunur. Ağ çıkış yolu Salticidae familyası gibi kıskaçlarının arasındadır.

Familya teşhis anahtarı (Türkiye için): 8 gözlü. IV. yürüme bacağının metatarsus’unda calamistrumlu, örü memelerinin önünde cribellum yer alır. Calamistrum bir sıraya dizili.[2]

Habitat

Dağ gibi yüksek irtifalı bölgelerde de sık rastlanır.

Yayılımı

Avrasya ve Yeni Dünya'da yayılım gösteren küçük bir familyadır.

Cinsleri

  • Anuvinda |Lehtinen, 1967 — Hindistan
  • Goeldia Keyserling, 1891 — Meksika Güney Amerika
  • Nurscia Simon, 1874 — Avrupa'dan Asya'ya kadar
  • Pandava Lehtinen, 1967 — Sri Lanka'dan Çin'e kadar, Yeni Gine, Markiz Adaları
  • Titanoeca Thorell, 1870 — Holarktik


Türkiye'deki durumu

Türkiye'de 2 cinste toplanan 4 türü bulunur.[3]

Kaynakça

  1. ^ "The World Spider Catalog, Version 11.5 by Norman I. Platnick". 6 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2011. 
  2. ^ Zafer Sancak, Doğu Karadeniz Bölgesi örümceklerinin (Araneae) sistematik ve faunistik açıdan incelenmesi, Kırıkkale Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, yüksek lisans tezi, Aralık 2007
  3. ^ "Abdullah Bayram, Kadir Boğaç Kunt, and Tarık Danışman (2012), The Checklist of the Spiders of Turkey. Version 2012.1. Online at http://www.spidersofturkey.com". 15 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2012.  |başlık= dış bağlantı (yardım)