Thomisidae

Vikipedi, özgür ansiklopedi
11.55, 6 Aralık 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24321291 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))
Thomisidae
Xysticus sp. (üstteki) Thomisus onustus (alttaki)
Biyolojik sınıflandırma
Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Animalia
Alt âlem: Eumetazoa
Şube: Arthropoda
Alt şube: Chelicerata
Sınıf: Arachnida
Takım: Araneae
Alt takım: Araneomorphae
Üst familya: Thomisoidea
Familya: Thomisidae
Sundevall, 1833

174 cins, 2042 tür

Ozyptila praticola
Diaea dorsata
Misumenoides formocipes

Thomisidae, bütün dünyada yaygın 174 cins ve 2042 tür [1] ile temsil edilen benzerliğinden dolayı yengeç örümceği adıyla da anılan örümcek familyası.

Teşhis anahtarı

Familya teşhis karakteri (Türkiye için) : Ön ve arka orta gözler dikdörtgen oluşturur, I. ve II. bacaklar önce yana, sonra öne doğru uzanmış, eşit uzunlukta ve III. ve IV. bacaklardan daha uzundur[2].

Morfoloji

Görünüşleri yengeci andırdığından ve yana hareketlerinden dolayı yengeç örümcekler olarak adlandırılırlar. Kendilerini kamufle ederek avlanırlar. Bulundukları ortamın rengine adapte olarak değişik renklerdedir. Başın lateralinde gözler geniş bir görüş açısı sağlar. Bu örümceklerin büyük bir kısmı çiçekli bitkiler üzerinde bulunur. Ön iki bacak oldukça gelişmiştir. Opisthosoma çeşitli şekillerde olup daha çok daire ya da ovaldir.[2].

Yayılımı

Dünya çapında yayılım gösterir.

Cinsleri

Türkiye'deki durumu

Türkiye'de 14 cinste (Coriarachne, Cozyptila, Diaea, Ebrechtella, Heriaeus, Misumena, Monaeses, Ozyptila, Pistius, Runcinia, Synema, Thomisus, Tmarus, Xysticus) toplanan 86 türü bulunur.[3]

Kaynakça

  1. ^ "The World Spider Catalog, Version 12.5 by Norman I. Platnick". 15 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2012. 
  2. ^ a b Zafer Sancak, Doğu Karadeniz Bölgesi örümceklerinin (Araneae) sistematik ve faunistik açıdan incelenmesi, Kırıkkale Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, yüksek lisans tezi, Aralık 2007
  3. ^ "Abdullah Bayram, Kadir Boğaç Kunt, and Tarık Danışman (2012), The Checklist of the Spiders of Turkey. Version 2012.1. Online at http://www.spidersofturkey.com". 15 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2012.  |başlık= dış bağlantı (yardım)

Dış bağlantılar