İçeriğe atla

Theridiidae

Vikipedi, özgür ansiklopedi
11.49, 6 Aralık 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24320984 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))
Theridiidae
Enoplognatha ovata (üstteki)
Latrodectus mactans (alttaki)
Biyolojik sınıflandırma
Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Animalia
Alt âlem: Eumetazoa
Şube: Arthropoda
Alt şube: Chelicerata
Sınıf: Arachnida
Takım: Araneae
Alt takım: Araneomorphae
Üst familya: Araneoidea
Familya: Theridiidae
Sundevall, 1833

119 cins, 2.324 tür

Argyrodes miniaceus
Dipoena martinae
Empolognatha abrupta
Epsinus nubilus
Theridion impressum
Chrysso pulcherrima
Coscinida japonica

Theridiidae, bütün dünyada yaygın 119 cins ve 2.324 tür [1] ile temsil edilen örümcek familyası. En çok tanınan türü karadul (Latrodectus mactans) örümceğidir.

Teşhis anahtarı

Familya teşhis karakteri (Türkiye için) : Tarsus IV ventralinde yer alan testere dişli kıllar bir tarak oluşturur, bacaklar sık olmayan ince dikenler ile donatılmıştır[2].

Morfoloji

Boyları 1–10 mm arasında değişir. Sekiz adet olan gözler iki sıra halinde dizilmiş olup heterojendir. IV. Bacak tarsusunun ventralinde yer alan ve sayıları altı ile on arasında değişen, testere dişi gibi tırtıklı dikenlerin oluşturduğu «tarak organ» bu familya için karakteristiktir. Ancak bu yapı yavru bireylerde ve bazı ergin erkeklerde pek gelişmemiş olduğundan rahatlıkla fark edilmeyebilir. Birçok erkekte ve bazı dişilerde ses çıkarma organı bulunur.[2].

Habitat

Ağları kompleks yapıdan birkaç bağlantıdan oluşan basit tuzaklara kadar değişir[2]. İnsana yakın yaşayan sinantroplar (Steatoda, Parasteatoda) ya da çayırlarda ağ örenler (Phylloneta, Enoplognatha) gibi çok değişik habitatlarda görülebilen büyük familyadır.

Yayılımı

Dünya çapında yayılım gösterir.

Alt familyaları ve cinsleri

Türkiye'deki durumu

Türkiye'de 31 cinste (Achaeridion, Anatolidion, Anelosimus, Argyrodes, Asagena, Coscidina, Crustulina, Cryptachaea, Dipoena, Enoplognatha, Episinus, Euryopis, Heterotheridion, Kochiura, Lasaeola, Latrodectus, Neospintharus, Neottiura, Paidiscura, Parasteatoda, Pholcomma, Phoroncidia, Phycosoma, Phylloneta, Platnickina, Robertus, Simitidion, Sardinidion, Steatoda, Theridion, Yaginumena) toplanan 77 türü bulunur.[3]

Kaynakça

  1. ^ "The World Spider Catalog, Version 12.5 by Norman I. Platnick". 22 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2012. 
  2. ^ a b c Zafer Sancak, Doğu Karadeniz Bölgesi örümceklerinin (Araneae) sistematik ve faunistik açıdan incelenmesi, Kırıkkale Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, yüksek lisans tezi, Aralık 2007
  3. ^ "Abdullah Bayram, Kadir Boğaç Kunt, and Tarık Danışman (2012), The Checklist of the Spiders of Turkey. Version 2012.1. Online at http://www.spidersofturkey.com". 15 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2012.  |başlık= dış bağlantı (yardım)

Dış bağlantılar